Ο Γιάννης Ξανθούλης ξεφυλλίζει τη «Ζωή μέχρι χθες»

Τελευταία ενημέρωση: 2020-11-19, 15:18:29
Ο Γιάννης Ξανθούλης ξεφυλλίζει τη «Ζωή μέχρι χθες»

 

Γυναίκα, που επιστρέφει στην Αθήνα μετά μισό αιώνα απουσίας, είναι η πρωταγωνίστρια του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Ξανθούλη με τίτλο «Ζωή μέχρι χθες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Για τη νέα ηρωίδα του, τις αναζητήσεις, τους φόβους και τις ελπίδες της θα μιλήσει ο συγγραφέας σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 18:00, στην Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS. Μπορεί οι συνθήκες τις πανδημίας να μην επιτρέπουν εκδηλώσεις, όσοι επιθυμούν, ωστόσο, μπορούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση διαδικτυακά, καθώς θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO, το κανάλι του Youtube και τη σελίδα του Ιανού στο Facebook.

Ποια είμαι όμως η γυναίκα, για την οποία θα συνομιλήσει ο Γιάννης Ξανθούλης με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου; Είναι 80χρονη, η οποία γυρίζει σε διαφορετική Αθήνα με τις ίδιες όμως αναζητήσεις και ο μόνος τρόπος για να βρει αυτό που ψάχνει είναι οι αναμνήσεις της.

Κάποτε, λοιπόν, γεννήθηκε εν Αθήναις η Αμφιτρίτη Βράνη του Κυρίλλου… Διαισθητικά, χρειαζόταν την αλήθεια, όπως αυτή ξεπηδούσε από ασκημένες ζωές και επικίνδυνα πάθη. Ομως, δεν ήταν έτοιμη για κάτι τόσο τολμηρό. Παρ’ όλα αυτά, το ένστικτό της, φορτισμένο με ρομαντικά λάθη και αισθησιασμό που την ξεπερνούσε, την έκανε να περιφρονεί το αστικό αμπαλάζ μιας συνηθισμένης ζωής εξ ονόματος του έρωτα. Επειδή ερωτεύτηκε τον έρωτα, πίστεψε πως ανέβαινε στα υψίπεδα μιας αιρετικής αγιοσύνης… Δεν τη συγχώρησαν για την τόλμη της και δεν συγχώρησε κανέναν. Ούτε καν τον εαυτό της.

Εκπαιδεύτηκε να επιζεί και να διαιωνίζει μια νοσταλγία πέρα από το χθες, όπου στοίβαζε τα πάθη της. Δεν έμενε τώρα παρά να αποδείξει ότι η φάλτσα ζωή της όφειλε να τη δικαιώσει, αν και κάλπαζε στην όγδοη δεκαετία της. Ομως, είχε κι ένα αξόδευτο στοκ νεότητας  κι αυτό ακριβώς ήταν το διαβατήριο που την έκανε προσβάσιμη στο ερεθιστικό ντόμινο των συμπτώσεων. Συμπτώσεις που θα τις έλεγε κάποιος και εκκρεμότητες...

Ολα αυτά σε μια τωρινή Αθήνα, ασυγχρόνιστη με την αισθητική ηθική της, γεμάτη από ίχνη απόντων. Θα ψάξει τελικά τις αφορμές της απελπισίας της με επιείκεια, υπερασπιζόμενη όμως και τους θυμούς της. Ετσι ήταν η Αμφιτρίτη-Ρίτα Βράνη. Γυναίκα που μπορούσε να διαπρέψει ως γιατρός, ως ηθοποιός, ως νεκρή και ως αστέρι σε γαλαξία συμβάσεων. Προτίμησε την ανατροπή, αυτοσαρκάζοντας την αδιαπραγμάτευτη μοναξιά της και τις ήττες της, που τις έκανε να δείχνουν νικηφόρες. Κι έτσι συνεχίζει…

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
9
=