ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο επίκεντρο το έργο του Ρήγα

στο-επίκεντρο-το-έργο-του-ρήγα-830506

Στον Εκθεσιακό Χώρο – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» στο Βελεστίνο

Πόλος έλξης για τους φίλους του πολιτισμού είναι η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα: Τα δύο (συν) πρόσωπα του χάρτη», που λειτουργεί μόνιμα στον Εκθεσιακό Χώρο – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» στο Βελεστίνο.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το άγνωστο ζήτημα των δύο κυρίως τύπων της Χάρτας, που αποκάλυψε το 2008 η ψηφιακή ανάλυση αντιτύπων της, η οποία παραπέμπει σε δύο κύριες τυπολογίες με σαφείς διαφορές στο χαρτογραφικό της περιεχόμενο, κυρίως τοπωνυμικού, αλλά και σχεδιαστικού χαρακτήρα.

Οι 20 πίνακες, που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, πραγματεύονται συνοπτικό χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της σύντομης ζωής του Ρήγα, τον χάρτη της Βιέννης, σύγχρονο της Χάρτας, στον οποίο έχουν σημειωθεί, έπειτα από ειδική κτηματολογική έρευνα στα αρχεία της Βιέννης, οι τοποθεσίες που σχετίζονται με την έκδοσή της, αλλά και τη γεωγραφική αντιστοίχηση της επιφάνειας που απεικονίζεται στη Χάρτα με προγενέστερα και μεταγενέστερα χαρτογραφικά πρότυπα. Επίσης πραγματεύονται τις κατασκευαστικές πρωτοτυπίες της Χάρτας ως προς τη διάταξη σε ζώνες των δώδεκα φύλλων που την αποτελούν συνολικά και την παρουσίαση των προτύπων αναφοράς που χρησιμοποίησε ο Ρήγας.

Το εκθεσιακό υλικό ολοκληρώνεται με τη λεπτομερή ανάδειξη των είκοσι διαφορών που εντόπισε η έρευνα στις εκδόσεις της Χάρτας του Ρήγα και με το συγκριτικό χαρτογραφικό σχόλιο για τη σχέση της με τον πίνακα του Ανθιμου Γαζή, ο οποίος εκδόθηκε τρία χρόνια μετά τη Χάρτα, επίσης στη Βιέννη (1800).

Στόχος της έκθεσης δεν είναι η επανάληψη των γνωστών μέχρι τώρα προσεγγίσεων των ανθρωπιστικών κυρίως επιστημών, ιστορικών, φιλολογικών κ.ά., αλλά η παρουσίαση της Χάρτας ως χαρτογραφικού «τεχνικού έργου», πώς την οραματίστηκε και τη σχεδίασε ο Ρήγας και πώς οργάνωσε την τεχνικά πετυχημένη παραγωγή και εκτύπωσή της μεταξύ Βουκουρεστίου και Βιέννης.

Μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης, η Χάρτα αναδεικνύεται ως ένα μεγαλεπήβολο, σε σύλληψη και εκτέλεση, έργο της τότε τεχνολογίας.

Ο χώρος λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 7.30 έως και τις 15.30. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2425022579.

Η λειτουργία του χώρου γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για το κοινό και τους υπεύθυνους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου