«Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά»

Τελευταία ενημέρωση: 2020-10-24, 13:51:48
«Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά»

Απόψε προβάλλεται από τον ΑΝΤ1 η εμβληματική ταινία, που γυρίστηκε στη Μακρινίτσα

 

 

Η εμβληματική ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», που γυρίστηκε στη Μακρινίτσα, προβάλλεται απόψε στις 21.00 από τον ΑΝΤ1.

«Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» αποτελεί μία από τις εμβληματικότερες και εμπορικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η ταινία, που έχουν λατρέψει γενεές και γενεές, γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην πανέμορφη Μακρινίτσα Πηλίου, με πολλούς κατοίκους του χωριού να συμμετέχουν στα γυρίσματα.

Η δραματική ταινία σε έγχρωμη παραγωγή Φίνος Φιλμ, του 1969, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Αγγελο Αντωνόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και τον Σπύρο Καλογήρου, εντάσσεται στις αγαπημένες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Μυρτώ Θεοδώρου (Αλίκη Βουγιουκλάκη) είναι όμορφη δασκάλα, που διορίζεται σε απομακρυσμένο χωριό, την Κρυόβρυση, λίγο πριν ξεσπάσει ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Η νεαρή δασκάλα είναι γεμάτη αγάπη για το λειτούργημά της, αλλά και για τους μαθητές της. Με πρωτοποριακές ιδέες στην εκπαίδευση, αποφεύγει τις τιμωρίες και το ξύλο, παρότι στην αρχή τα πιτσιρίκια σκέφτονται διάφορα καψώνια. Τις μεθόδους της δεν εγκρίνουν οι γονείς με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Το χωριό εναντιώνεται όταν η δασκάλα συνάπτει δεσμό με τον Στέφανο (Δημήτρη Παπαμιχαήλ), γεωπόνο και γιο του προέδρου (Παντελή Ζερβό). Το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί στις 27 Οκτωβρίου 1940, στο τέλος του γλεντιού όμως, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος και ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο. Τα νέα που φτάνουν είναι δυσάρεστα, καθώς γίνεται γνωστό ότι ο άνδρας της Μυρτώς είναι νεκρός.

Τα χρόνια της Κατοχής είναι πολύ δύσκολα και η νεαρή δασκάλα αφοσιώνεται στους μαθητές της, έχοντας φύλακα - άγγελο το συνάδελφό της Αγγελο (Αγγελο Αντωνόπουλο), που έχει μετατεθεί στο χωριό για χάρη της. Με την απελευθέρωση και με τη σύμφωνη γνώμη του πεθερού της, η Μυρτώ αποδέχεται την πρόταση του Άγγελου να παντρευτούν. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μυστήριο όμως, η επιστροφή του Στέφανου, που εντέλει δεν είχε πεθάνει αλλά νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο, δίνει στην ταινία το ευτυχισμένο τέλος.

Η δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά ξεκίνησε με άλλο τίτλο. Στην αρχή ονομαζόταν «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά» και μάλιστα είχαν τυπωθεί και αφίσες με τον τίτλο. Ομως πρόεκυψε πρόβλημα με τους κληρονόμους του Στράτη Μυριβήλη, του μεγάλου Ελληνα πεζογράφου, ο οποίος είχε γράψει το πολύ σημαντικό μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και την τελευταία στιγμή άλλαξε ο τίτλος. Ηταν μια πλούσια παραγωγή της Φίνος Φιλμ γυρισμένη στη Μακρινίτσα του Πηλίου στον νομό Μαγνησίας και εντασσόταν στη μόδα εκείνης της εποχής με τις ταινίες που τοποθετούνταν η δράση τους στον πόλεμο του 1940.

Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά ήταν την εποχή που προβλήθηκε η τρίτη πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, μετά την «Υπολοχαγό Νατάσσα» και την «Αρχόντισσα και τον αλήτη» έχοντας κόψει 739.001 εισιτήρια.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
3
=