ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Κίνα για πρώτη φορά στην κορυφή του παγκόσμιου box office -Η μεγάλη ανατροπή

η-κίνα-για-πρώτη-φορά-στην-κορυφή-του-πα-836766

Την ώρα που στη Δύση η κινηματογραφική βιομηχανία παλεύει να επιβιώσει αντιμέτωπη με τον κορονοϊό, η Κίνα για πρώτη φορά στην ιστορία παίρνει τα πρωτεία από τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο box office, τις κινηματογραφικές εισπράξεις δηλαδή.

Στην Αμερική οι περισσότερες αίθουσες παραμένουν κλειστές και οι μεγάλες κινηματογραφικές πρεμιέρες αναβάλονται η μία μετά την άλλη. Τα σινεμά στην Κίνα, όμως, έχουν επανέλθει σε μια σχεδόν κανονική λειτουργία και αυτό τελικά έκανε τη μεγάλη ανατροπή.

Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, οι εισπράξεις του έτους ως τώρα έφτασαν στην Κίνα τα 1.988 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ΗΠΑ να έρχονται για πρώτη φορά δεύτερες με 1.937 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιθανότατα η απόσταση αυτή θα αρχίσει να μεγαλώνει, καθώς το σκηνικό δεν δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Οι ΗΠΑ ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο box office από τη γέννηση του κινηματογράφου. Ωστόσο, η Κίνα πέρασε μπροστά όχι γιατί είναι πολυπληθέστερη -πάντα ήταν-, αλλά διότι πλέον οι κινηματογραφικές της αίθουσες λειτουργούν με πληρότητα 75% και με τους θεατές πρόθυμους να πάνε σινεμά, φορώντας τη μάσκα τους και τηρώντας όλους τους κανόνες.

Από την 1η ως τις 8 Οκτωβρίου, την εβδομάδα που συνέπεσε με την εθνική εορτή της χώρας, τα σινεμά έκαναν εισπράξεις 586 εκατομμυρίων δολαρίων, με μεγάλο μέρος του να προέρχεται από εγχώριες παραγωγές, όπως η ταινία «My People, My Homeland» και το ιστορικό έπος για τον Β’ Παγκόσμιο «The Eight Hundred», που από μόνο του έχει ήδη φτάσει τα 460 εκατομμύρια δολ. σε ειπράξεις.

Συγκριτικά, η μεγαλύτερη επιτυχία, φέτοςτο «Bad Boys for Life», της Sony, βρίσκεται στα 426,5 εκ. δολ., ενώ το «Honest Thief» με τον Λίαμ Νίσον που μόλις βγήκε στη Βόρειο Αμερική, έκανε προς το παρόν 3,7 εκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα της AMC, της μεγαλύτερης αλυσίδας κινηματογράφων στην Αμερική, η οποία προειδοποίησε ότι ως το τέλος του χρόνου πιθανώς θ’ αναγκαστεί να κλείσει.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου