ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρία Τζιρίτα: Yπάρχει ακόμη προκατάληψη για τους διαφορετικούς ανθρώπους

μαρία-τζιρίτα-yπάρχει-ακόμη-προκατάλη-837724

Η ταλαντούχα συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το μυθιστόρημα, που φώτισε τις ζωές των αναγνωστών

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Η Μαρία Τζιρίτα συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το παιδί της αγάπης», το οποίο κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Eκτοτε, μέχρι σήμερα, η συγγραφέας έχει εκδώσει συνολικά 12 μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Το μυθιστόρημα «Νουρίν: Η νύχτα που φώτισε τη μέρα» είναι το δέκατο τρίτο κατά σειρά βιβλίο της και καταπιάνεται με θέμα, που ίσως είναι και ταμπού, αυτό της υιοθεσίας ενός διαφορετικού ανθρώπου.

Η συγγραφέας, με την εξαιρετικά δομημένη και καλογραμμένη ιστορία, καταφέρνει να ευαισθητοποιήσει και παράλληλα να προβληματίσει. Η κοινωνία στην οποία ζούμε δεν έχει μάθει να αποδέχεται το διαφορετικό και να το εντάσσει στους κόλπους της. Η Νουρίν δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένειά της θα της μάθει να κάνει θετικές σκέψεις και να ξεπερνάει τις δυσκολίες αλλά και τις αρνητικές συμπεριφορές που εκλαμβάνει.

Εν κατακλείδι, το νέο βιβλίο της Μαρία Τζιρίτα μιλά για τη διαφορετικότητα, για την αδικία, μα και για τη δύναμη της αγάπης. Ενα ταξίδι από τη Σύρο στην Αιθιοπία, γεμάτο δυνατό έρωτα, περιπέτεια, αγωνία και συγκίνηση. Η προσπάθεια δύο ανθρώπων να αποδείξουν πως η αγάπη μπορεί να νικήσει τα πάντα, ακόμα και τον κοινωνικό ρατσισμό. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συζήτησή μας με τη συγγραφέα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με τον τίτλο «Νουρίν: Η νύχτα που φώτισε τη μέρα». Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία.

Το βιβλίο αυτό διηγείται την ιστορία της Ανέζας και του Αλέκου από την Σύρο, την γνωριμία τους, τον έρωτα τους που πέρασε από πολλά εμπόδια και την απίστευτη περιπέτεια τους μέχρι να καταφέρουν να υιοθετήσουν την Νουρίν από την Αιθιοπία. Στη συνέχεια παρακολουθούμε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το κορίτσι αυτό μέχρι να ενηλικιωθεί αλλά και τον εντυπωσιακό τρόπο που κατάφερε να τις ξεπεράσει.

Νουρίν είναι ο τίτλος του βιβλίου σας και το όνομα μιας εκ των ηρωίδων του. Πώς έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος και ποια η σημασία του;

Αυτή είναι μια μεγάλη ιστορία! Eψαχνα για καιρό ένα αφρικανικό όνομα που να έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Με την βοήθεια του διαδικτύου βρήκα το «Νουρίν» που σημαίνει «αυτή που φέρνει φως», δηλαδή Φωτεινή. Αμέσως σκέφτηκα ότι ήταν ιδανικό, εφόσον το κορίτσι αυτό αν και σκουρόχρωμο έφερε φως στη ζωή όλων γύρω της!

Πρόκειται για μια ιστορία που δίνει μαθήματα ζωής στον αναγνώστη, ευαισθητοποιεί και συνάμα προβληματίζει. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα ή είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας;

Από τότε που γνώρισα τους αληθινούς πρωταγωνιστές, δούλευα την ιστορία συνεχώς μέσα στο μυαλό μου μέχρι να την αποτυπώσω στον υπολογιστή. Μέχρι την παιδική ηλικία της ηρωίδας μου, η ιστορία είναι αληθινή, όπως μου την διηγήθηκαν το ζευγάρι από την Σύρο τους οποίους και επισκέφτηκα. Από κει και πέρα πρόκειται για μυθοπλασία.

Η Ανέζα Δακρότση είναι η ηρωίδα του βιβλίου, γόνος της πλουσιότερης και πιο ισχυρής οικογένειας της Σύρου. Σκιαγραφήστε μας τον χαρακτήρα της.

Η Ανέζα είναι ένα πλάσμα ξεχωριστό που κατάφερε να διαμορφώσει έναν ακέραιο χαρακτήρα, παρ’ όλο που θα μπορούσε να έχει γίνει ένα κακομαθημένο παιδί. Hταν από μικρή συμπονετική και την ενδιέφερε το κοινό καλό, όχι ο εαυτός της. Αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους, όλους τους ανθρώπους κι ειδικά όσους είχαν περισσότερο την ανάγκη της. Είναι η πιο υπέροχη γυναίκα που έχω συναντήσει στη ζωή μου!

Στο βιβλίο σας ο αναγνώστης συναντά εικόνες από τη Σύρο και την Αιθιοπία. Οι περιγραφές είναι αποτέλεσμα έρευνας ή προέρχονται από πραγματικές ταξιδιωτικές σας εμπειρίες;

Τη Σύρο την επισκέφτηκα, όχι όμως και την Αιθιοπία! Oλες οι περιγραφές που αφορούν στη χώρα αυτή είναι αποτέλεσμα έρευνας.

Eνα από τα θέματα του βιβλίου είναι και το ιδιαίτερα ευαίσθητο της υιοθεσίας. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με κάτι τόσο σοβαρό και κατά πόσο θεωρείτε πως αποτελεί ακόμη θέμα ταμπού στις μέρες μας;

Νομίζω ότι μας προβληματίζει όλους η ιστορία της Νουρίν ως προς το κατά πόσο είμαστε πραγματικά «μη ρατσιστές» ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Eχουμε στ’ αλήθεια το σθένος να διαχειριστούμε την διαφορετικότητα γύρω μας και μέσα μας ή απλά φοράμε ένα προσωπείο ξεγελώντας και τον ίδιο μας τον εαυτό; Αυτό ήταν το κίνητρο μου για την συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Oσο για το ταμπού, ναι, σε αρκετές ελληνικές κοινωνίες υπάρχει ακόμα προκατάληψη για τους διαφορετικούς ανθρώπους.

Η κοινωνία στην οποία ζούμε, έχει μάθει να αποδέχεται το διαφορετικό και να το εντάσσει στους κόλπους της ή ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έχει φωλιάσει στις καρδιές των ανθρώπων; Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμβολή της λογοτεχνίας στην αλλαγή των στερεοτύπων και των παγιωμένων αντιλήψεων;

Oπως είπα και παραπάνω, συναντούμε ακόμα και σε μεγαλουπόλεις προκατάληψη από πολλούς ανθρώπους. Σαφώς είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά θεωρώ πως ως κοινωνία έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για να αποδεχτούμε την διαφορετικότητα κάθε μορφής. Η λογοτεχνία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στην αλλαγή των στερεότυπων, όσο υπάρχουν ακόμα γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τέτοιες αντιλήψεις.

Υπάρχει κάποια νέα ιστορία που περιμένει στο συρτάρι σας;

Δεν περιμένει στο συρτάρι μου, έχει ήδη δοθεί στις εκδόσεις Ψυχογιός και κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 2021! Το νέο μου βιβλίο «Κάτω απ’ τη μηλιά»!

Μια ευχή για τους αναγνώστες!

Εύχομαι σε όλους να είναι καλά με τον εαυτό τους και τις επιλογές τους. Αν όχι, να τις αλλάξουν!

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου