ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η Νίκη μας και πάλι, πρωτάθλημα θα πάρει!»

παρουσιάστηκε-το-βιβλίο-η-νίκη-μας-κα-840650

Με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, νέων, ανθρώπων του αθλητισμού πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, το περασμένο Σάββατο η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Βογιατζή «Η Νίκη μας και πάλι, πρωτάθλημα θα πάρει!» από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» στον προαύλειο χώρο του Μεταξουργείου.

Με τις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές ανέδειξαν πως η καινούργια έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στο βολιώτικο ποδόσφαιρο, ούτε στην ιστορία της ομάδας των Μικρασιατών προσφύγων της Νίκης Βόλου. Αφορά και στην ίδια την ιστορία του εργατικού – λαϊκού κινήματος του Βόλου σε διάστημα σχεδόν 60 χρόνων.

Ξεχωριστοί σταθμοί στην ιστορία της Νίκης Βόλου ήταν η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη το 1964 στο γήπεδό της, το κοινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου το 1945 για την οικονομική ενίσχυση των φυλακισμένων του καθεστώτος, μετά τον πόλεμο οι επεμβάσεις στα διοικητικά της ομάδας για να προχωρήσει η «αποκομμουνιστικοποιήσή» της τη δεκαετία του ’50.

Ο Θανάσης Βογιατζής, μεταξύ άλλων, στάθηκε στα γεγονότα, που τον οδήγησαν να γράψει το βιβλίο, ενώ ανέδειξε τον ρόλο που έπαιξαν στην ίδρυση και ιστορική διαδρομή της ομάδας ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και τα κύματα των προσφύγων που αυτός δημιούργησε. Επίσης, υπέγραψε αφιερώσεις στα βιβλία που διακινήθηκαν.

Στην εκδήλωση – παρουσίαση μίλησαν ακόμα οι Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Θόδωρος Τσαλούχας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Βόλου και ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος, µέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Κείμενα διάβασε η Μαρία Καζανίδου και ο συντονισμός έγινε από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κέλλα.

Ο Σωτήρης Κέλλας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον του αθλητισμού, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ρίζας των αθλητικών σωματείων στις περιοχές που δρουν.

Ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασε ο Θόδωρος Τσαλούχας, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι «στα πρώτα χρόνια της έλευσης των προσφύγων η Νέα Ιωνία Βόλου ονομαζόταν Ξηρόκαμπος».

Ο γενικός γραμματέας των παλαιμάχων του Ολυμπιακού Βόλου Σωτήρης Γκανάτσιoς ανέφερε ότι το βιβλίο θα μείνει στην ιστορία της πόλης του Βόλου.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «στις σελίδες του βιβλίου είναι ολόκληρη η ζωή της Νίκης στην παράλληλη περπατησιά της με τη ζωή, τις ανησυχίες, τους αγώνες, τις θυσίες της εργατικής τάξης του Βόλου, του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, των μεγάλων επιτευγμάτων του και της πορείας του εκείνα τα χρόνια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου