ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτριο Καραμπερόπουλο

τιμητική-εκδήλωση-για-τον-δημήτριο-κα-840668

Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων (1990-2020) έρευνας του δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου στην Ιστορία της Ιατρικής και τον Ρήγα Βελεστινλή, διοργανώθηκε τιμητική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Πειραιώς την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Στην τιμητική εκδήλωση συμμετείχαν ο Γεώργιος Λεοντσίνης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νικόλαος Καλοσπύρος, επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστημίου (Ιστορία και Ερευνητική της Κλασικής Φιλολογίας) και η Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, δρ. Αρχαιολογίας, επί τιμή προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας,

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και η Αικατερίνη Πολυμέρου -Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Επιστολές, με τις οποίες χαιρέτισαν στην εκδήλωση για τον Δημ. Καραμπερόπουλο, απέστειλαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές. Την εκδήλωση συντόνισε ο Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή κοινού και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Ο Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης χαρακτήρισε τον τιμώμενο «μία μορφή με ιδιαίτερα χαρίσματα», για να προσθέσει ότι είναι «μεγάλη η συμβολή του στους κοινωνικούς αγώνες, από τις τάξεις του κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Αγώνες που με πάθος διεξήγαγε, για το μπόλιασμα της καθημερινής ζωής, από τις αρχές του χριστιανικού μηνύματος».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυνε με οπτικοποιημένο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία του με τον Δημήτρη Καραμπερόπουλο και στην προσπάθεια του τιμωμένου να αναδείξει τον Ρήγα Φεραίο Βελεστινλή, που τη χαρακτήρισε ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής. «Γιατί το κάνει με πάθος και αγάπη. Γιατί αγάπησε αυτό που ήταν ο Ρήγας Φεραίος και το έργο» είπε και ευχήθηκε να συνεχίσει ένα έργο, που ιδιαίτερα στις ημέρες μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας ευχαρίστησε τον τιμώμενο για το σπουδαίο έργο της εμπεριστατωμένης έρευνας, ανάδειξης και διάσωσης της ιστορίας του Βελεστίνου και της ιστορικής προσωπικότητας του Ρήγα Βελεστινλή.

Πνευματικός κύκλος

Οπως τόνισε στον χαιρετισμό της η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, η ιστορία θα τον κατατάξει σε περίοπτη θέση. Ασχολήθηκε συστηματικά και με τον Ρήγα και με την τοπική ιστορία του Βελεστίνου. Κατόρθωσε με έρευνες, μελέτες, συνέδρια να δημιουργήσει πνευματικό κύκλο γύρω από τον χώρο του Βελεστίνου.

Ο Γεώργιος Λεοντσίνης παρουσίασε τις έρευνες και μελέτες του τιμωμένου για τη ζωή και τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή, που συνέβαλαν καθοριστικά στην κατανόηση του στρατηγικού σχεδίου της επανάστασής του.

Στη συνέχεια, ο Νικόλαος Καλοσπύρος αναφέρθηκε στις έρευνες και μελέτες του τιμωμένου στην Ιστορία της Ιατρικής της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και στους ιατρούς της αρχαιότητας, Ιπποκράτη και Γαληνό. «Ο Δημήτρης Καραμπερόπουλος δεν είναι απλώς λόγιος ιατρός, ούτε άνθρωπος που επέλεξε να αποκλίνει από τον επαγγελματισμό, διαλέγοντας μια ειδικότητα που θα αποδείκνυε για πολλοστή φορά την αγαθή ιπποκρατική τέχνη», τόνισε.

Στο τέλος, προβλήθηκε η εισήγηση από την Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, η οποία μίλησε για τη διοργάνωση από τον τιμώμενο των επτά διεθνών συνεδρίων «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγα» και την έκδοση των Πρακτικών τους, που συνέβαλαν σημαντικά στην παρουσίαση των ερευνών για τις αρχαίες Φερές καθώς και το νεότερο Βελεστίνο.

Ο τιμώμενος

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο τιμώμενος Δημήτρης Καραμπερόπουλος, που κατ’ αρχήν αναφέρθηκε με φανερή συγκίνηση στο πρόσωπο της αείμνηστης συζύγου του, Βάσως Καραμπεροπούλου, που απεβίωσε πρόσφατα.

Ευχαρίστησε στη συνέχεια τους οργανωτές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και την επιτυχία των συνεδρίων, για μια ολόκληρη τριακονταετία.

Η ενασχόληση του, ως ιατρός, με την ιστορία της ιατρικής, γίνεται κατανοητή από όλους. Ομως, η συστηματική και πολυετής έρευνα του, με τη ζωή και τα έργα του Ρήγα, δημιουργούσε απορίες, παρατήρησε. Η καταγωγή του από τη γενέτειρα του Ρήγα δεν αποτελούσε ικανοποιητική απάντηση.

Και γι’ αυτό εξιστόρησε στη συνέχεια πώς ξεκίνησε από το 1985 την ενασχόληση του με τη δραστηριοποίησή του στη μελέτη, την έρευνα και την οργάνωση των συνεδρίων που ακολούθησαν, καθώς και το συγγραφικό του έργο, τονίζοντας πως σημαντικός στόχος ήταν να καταστεί το Βελεστίνο,τόπος προσκυνήματος των Ελλήνων και των βαλκανικών λαών.

Εκλεισε, αναφερόμενος σε όλες τις εκδοτικές και συγγραφικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον, καθώς και τη διοργάνωση του Η’ συνεδρίου το 2022.

Καταλήγοντας τόνισε: «Προσπάθησα στα 30 χρόνια να συμβάλλω με τις εργασίες μου στην ανάπτυξη της ιστορίας της ιατρικής της εποχής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και να επανεκδώσω για πρώτη φορά ολοκληρωμένα, με ευρετήρια και σχόλια, τα έργα του Ρήγα, να ξεδιαλύνω αρκετά θέματα της ιστορικής έρευνας περί Ρήγα, να διοργανώσω τα διεθνή συνέδρια, να αναδείξω το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του Ρήγα, ώστε να καθιερωθεί η θέση ότι ο Ρήγας Βελεστινλής έμαθε στους Ελληνες τον τρόπο της απελευθερώσεως τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου