ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέος κύκλος δράσης του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

νέος-κύκλος-δράσης-του-λυκείου-ελληνί-848807

Εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, που διατηρεί παράλληλα τμήματα χορού και μουσικής

Νέος κύκλος δράσης ανοίγει για τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, που συνεχίζει με συνέπεια τη διατήρηση και λειτουργία των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών. Οι εγγραφές συνεχίζονται για τα μαθήματα, που αρχίζουν από την 1η Οκτωβρίου, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα επιβαλλόμενα και νομοθετημένα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια αποτελούν σειρά από εξαιρετικές προτάσεις, που περιλαμβάνουν τους τομείς υφαντικής, κεντήματος, κοπτικής – ραπτικής και πλεκτικής.

Το εργαστήριο υφαντικής, ειδικότερα, λειτουργεί με εκπαιδεύτρια την Kερασία Καρκαλά. Σκοπός της λειτουργίας του εργαστηρίου, που ο χώρος του φέρει το όνομα «Μαρία Γκέκου», είναι αφενός η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, αφετέρου η ένταξή τους στην καθημερινότητα.

Στο εργαστήριο κεντήματος διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή παράδοση. Εκπαιδεύτρια στα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής είναι η Ράνια Παπακωνσταντίνου.

Τα εργαστήρια σχεδιασμού – ραψίματος στον τομέα του ενδύματος και των αξεσουάρ, καθώς και της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές έχουν και αυτά μακραίωνη ιστορία στο Λύκειο, αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στον Μεσοπόλεμο. Εκπαιδεύτρια στο τμήμα ραπτικής είναι η Λαμπρινή Καραΐσκου.

Φέτος θα λειτουργήσει για τρίτη συνεχή χρονιά μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τις δυο σχολικές βαθμίδες με τίτλο «Κλώθοντας και υφαίνοντας», με στόχο να προσφέρει στους μαθητές βιωματικά ερεθίσματα στην πανάρχαια τέχνη, από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης. Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός Aποστολία Αρμπελιά.

Η διεύθυνση των παραπάνω εργαστηρίων είναι Δον Δαλεζίου και Ρήγα Φεραίου. Πληροφορίες – εγγραφές καθημερινά στη γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753 και 6981725591, 6983280725, 6973814134 και 6978186879.

Τμήματα χορού και μουσικής

Συνεχίζονται οι εγγραφές για τα μαθήματα της νέας εκπαιδευτικής περιόδου στα τμήματα εκμάθησης ελληνικών χορών στον Βόλο και τον Αλμυρό. Τα μαθήματα, τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά, θα γίνονται καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Η διδασκαλία γίνεται από έμπειρους και καταξιωμένους δασκάλους, που διαγράφουν αξιόλογη πορεία για τις γνώσεις τους στον ελληνικό χορό και την προσήλωσή τους στη λαϊκή παράδοση. Το εκατόχρονο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου διοργανώνει με σεβασμό χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, που υμνούν και αναδεικνύουν τον πλούτο του πολιτισμού, συνδέοντάς τον με τη σημερινή πραγματικότητα, αφού ο χορός αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο στοιχείο στη ζωή των Ελλήνων.

Πληροφορίες – εγγραφές καθημερινά στη γραμματεία του Λ.Ε.Β., Κοραή 79. Ωρες 10.30 – 13.30 και 18.00 – 20.00, τηλέφωνα 2421033938, 2421305753.

Για το περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λ.Ε.Β. πληροφορίες -εγγραφές τις ώρες 18.00 – 20.00 και στα τηλέφωνα 6981834938, 6973448897.

Επίσης στο πλαίσιο των ολιγάριθμων τμημάτων ή και των ατομικών συναντήσεων πρόκειται να αρχίσει φέτος νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη μουσική διδασκαλία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και νέους με στόχο τη γνωριμία και την ανάδειξη της τοπικής μουσικής παράδοσης. Το τμήμα θα λειτουργεί κάθε Σάββατο από τις 6 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα χορού του Λ.Ε.Β., Κύπρου -Αχιλλοπούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου