ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχίζουν οι εγγραφές στον Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι»

αρχίζουν-οι-εγγραφές-στον-σύλλογο-μικ-848989

Αρχίζει τη δράση του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι» για τη νέα χρονιά, με την έναρξη των χορευτικών τμημάτων νηπίων, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων να προγραμματίζεται την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Οι εγγραφές γίνονται στα γραφεία του συλλόγου Μαγνησίας 56 στη Νέα Ιωνία, σήμερα Τετάρτη 23, Πέμπτη 24, Παρασκευή 25, Τρίτη 29, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, τις ώρες 6 -8 μ.μ.

Για τους αρχάριους τα μαθήματα τον πρώτο μήνα θα είναι δωρεάν. «Τα μαθήματα θα γίνονται με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του κορονοϊού» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Σύλλογος με σημαντική δράση «Το Εγγλεζονήσι», ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1988 από Μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς Εγγλεζονησιωτών, που ήρθαν στον Βόλο το 1922 και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία το 1924.

Σκοπός και στόχοι του Συλλόγου είναι η διατήρηση, διάσωση, μεταλαμπάδευση και γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων της Μ. Ασίας στις νεότερες γενιές.

Για την επίτευξη των στόχων λειτουργούν τμήμα χορωδίας ενηλίκων, καθώς και χορευτικά τμήματα παιδιών και ενηλίκων, ενώ συγκεντρώθηκε φωτογραφικό, αρχειακό και μουσειακό υλικό, δημιουργώντας μικρό μουσείο νοσταλγίας, μνήμης και συγκίνησης.

Ο Σύλλογος στα πρώτα χρόνια ζωής του (1988 – 1999) ήταν εγκατεστημένος σε ιδιωτικούς μισθωμένους χώρους. Από το καλοκαίρι του 1999 και μέχρι σήμερα φιλοξενείται σε χώρους που ο Δήμος Νέας Ιωνίας τότε και νυν Δήμος Βόλου παραχωρεί για τις λειτουργίες του Συλλόγου, γραφεία, χορωδία, χορευτικά. Παράλληλα παρουσιάζει την εικόνα μικρού μουσείου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έκθεση μουσειακού υλικού, που παραχωρήθηκαν από τα μέλη του Συλλόγου, με αγάπη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ενηλίκων και μαθητών κάθε ηλικίας.

Η μικτή χορωδία ενηλίκων συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής, άρχισε το 1988 ως παρέα Μικρασιατών, κυρίως Εγγλεζονησιωτών, που με το τραγούδι εξέφραζαν τον πόνο, τη νοσταλγία και την αγάπη τους για τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας. Πολύ σύντομα διαμορφώθηκε σε σχήμα μονοφωνικής παραδοσιακής χορωδίας, της οποίας η φήμη ξεπέρασε τα όρια της Ν. Ιωνίας και του Βόλου και έφτασε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Συμμετέχει ανελλιπώς στα πολιτιστικά δρώμενα της Ν. Ιωνίας και του Βόλου, συνεργάζεται με άλλες χορωδίες και φορείς πολιτισμού και παρουσιάζει εξαιρετικές παραστάσεις με συνδυασμό λόγου, χορού και θεατρικών δρώμενων.

Τη χορωδία διηύθυναν κατά σειρά οι Νίκος Δεμίρης, Βίκυ Ευθυμίου, Λία Λεφάκη και σήμερα η Στάσα Τζάλλα.

Παράλληλα με τη δημιουργία της χορωδίας δημιουργήθηκαν χορευτικά τμήματα με πρώτους χορευτές μέλη πρώτης και δεύτερης γενιάς. Το 1989 πήραν μέρος στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Λάρισας και απέδωσαν με αυθεντικότατο τρόπο τους μικρασιάτικους χορούς.

Πρώτη δασκάλα των παιδικών τμημάτων ήταν η Τσάγγαρη Ελπίδα, που προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της μέχρι το 1994, οπότε ανέλαβε ο Γιώργος Χρήστου μέχρι το 2014 και στη συνέχεια η Βιργινία Χρήστου μέχρι σήμερα.

Στο διάστημα των 30 χρόνων περίπου τα χορευτικά τμήματα (παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων) ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα και παρουσιάστηκαν εντός και εκτός νομού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Κύπρος, Αυστρία, Κάτω Ιταλία, Σικελία), πριν την περίοδο της πανδημίας.

Επικοινωνία για εγγραφές στα τηλέφωνα του γραφείου του συλλόγου 2421067790, της προέδρου Ουρανίας Σταματιάδου 6977543710 και του γραμματέα Γιάννη Παπανικολάου 6978449264.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου