ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παναγιώτης Δημητρόπουλος: Οι αξίες και τα ιδανικά είναι διαχρονικά

παναγιώτης-δημητρόπουλος-οι-αξίες-κα-849371

Ο γνωστός συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον «Φάρο», που φωτίζει τη φιλαναγνωσία

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο, εξαιρετικό βιβλίο του στρατιωτικού και αγαπητού συγγραφέα Παναγιώτη Δημητρόπουλου από την Ελληνοεκδοτική με τον τίτλο «Φάρος». Πρόκειται για ιδιαίτερο βιβλίο, που το θέμα του αφορά σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Ο συγγραφέας επέλεξε δεκαοχτώ προσωπικότητες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας, κάνοντας πράξη το όραμά τους με πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες, με ισχυρή θέληση και γενναιότητα. Γνωρίζοντας τη ζωή και το έργο τους, γνωρίζουμε την πατρίδα μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα επιτεύγματά τους μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά, μα και για τους μεγάλους, για όλους όσοι αναζητούν έναν φάρο να φωτίζει την πορεία της ζωής τους. Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρόπουλου είναι πραγματικός λογοτεχνικός θησαυρός. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συζήτησή μας.

Κρατώ στα χέρια μου το νέο σας βιβλίο με τον τίτλο «Φάρος», που μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική. Ποιο είναι το περιεχόμενο του βιβλίου;

Υπάρχουν δύο ειδών φάροι. Αυτοί που επιτρέπουν στα πλοία να βρίσκουν τον προορισμό τους με ασφάλεια μέσα στη νύχτα και οι φάροι της ζωής που φέγγουν άγρυπνα την πορεία των ανθρώπων, ακόμα κι όταν όλα τα άλλα φώτα σβήνουν. Μπορεί να είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε, ένα ενθύμιο, μια ανάμνηση, ακόμη κι ένα βιβλίο. Οι φάροι θα μας καθοδηγούν πάντοτε, με την ελπίδα ότι στα δύσκολα θα βρίσκουμε το φως που θα μας βγάζει απ’ το σκοτάδι. Όσο αυτοί υπάρχουν το ταξίδι συνεχίζεται. Αυτός είναι και ο δικός μας φάρος. Ενα παιδικό βιβλίο γνώσεων που έχει σκοπό να αναδείξει την Ελλάδα των αξιών και των αληθινών ηρώων. Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Υπατία, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μαντώ Μαυρογένους, Καλλιρρόη Παρρέν, Σπύρος Λούης, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Νίκος Καζαντζάκης, Γεώργιος Παπανικολάου, κυρά της Ρω, Λέλα Καραγιάννη, Ελλη Σουγιουλτζόγλου, Κατίνα Παξινού, Σοφία Βέμπο, Μαρία Κάλλας, Νίκος Γκάλης.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σπουδαίοι φιλόσοφοι και ξακουστοί στρατηλάτες, πρωτοπόροι επιστήμονες, αγωνιστές της ελευθερίας, καλλιτέχνες και αθλητές άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας, κάνοντας πράξη το όραμά τους με πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες, με ισχυρή θέληση και γενναιότητα. Γνωρίζοντας τη ζωή και το έργο τους, γνωρίζουμε την πατρίδα μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τα επιτεύγματά τους μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά, μα και για τους μεγάλους, για όλους όσοι αναζητούν έναν Φάρο να φωτίζει την πορεία της ζωής τους.

Πώς έγινε η σύλληψη αυτής της ιδέας;

Παρατηρώντας την τάση κάποιων κύκλων να θέλουν επίμονα να αναδείξουν στα παιδιά μας πρότυπα σαθρά και παρωχημένα, θέλησα μέσω του βιβλίου να τους να μιλήσω για έναν άλλο δρόμο. Για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες που είχαν μοναδικό γνώμονα τις αξίες, τα ιδανικά, αλλά και τον διαρκή αγώνα για το σύνολο, την πατρίδα και την ελευθερία.

Θέλω να πιστεύω πως έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό για να γίνει κτήμα στους μικρούς, αλλά και στους μεγαλύτερους φίλους αναγνώστες το θετικό μήνυμα του βιβλίου. Παράλληλα, θέλησα να υπάρχει ακόμη ένα εργαλείο κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στο καθημερινό, σημαντικό έργο των αγαπημένων μας εκπαιδευτικών. Ο «Φάρος» μπορεί να ταξιδέψει τους μαθητές στον χρόνο και να τους δώσει πολλές πληροφορίες για τα πρόσωπα της ιστορίας, του πολιτισμού και των επιστημών.

Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, κυρά της Ρω, Σοφία Βέμπο είναι μερικοί από τους «φάρους» που αναφέρονται, που συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμη και σήμερα και να προκαλούν τον θαυμασμό μας. Πώς έγινε η επιλογή των ονομάτων;

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Θελήσαμε να δείξουμε πως οι αξίες και τα ιδανικά είναι διαχρονικά και ταξιδεύουν δίχως να φθαρούν σε όλους τους αιώνες. Γυναίκες και άνδρες σπουδαίες προσωπικότητες από κοινού μας δηλώνουν πως στα μεγάλα και τα σπουδαία δεν χωρούν φυλετικές διακρίσεις. Ανδρες και γυναίκες μπορούν από κοινού να αλλάξουν τον κόσμο έχοντας ως κύριο μέσο την αυτοπεποίθηση και την πίστη στο όραμα και τις ιδέες τους.

Πόσο χρόνο διήρκησε η έρευνα για τις ιστορίες των προσωπικοτήτων, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο;

Περίπου για έναν χρόνο τρυπώναμε σε βιβλιοθήκες και στις σελίδες των βιβλίων εκείνων που στάθηκαν βοηθοί με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το ταξίδι της αναζήτησης για πληροφορίες και γεγονότα που αφορούσαν την ζωή των δεκαοχτώ αληθινών ηρώων που πραγματεύεται το βιβλίο. Δεν σου κρύβω ότι όσο πιο πολύ διαβάζαμε για τους ήρωες μας τόσο πιο πολύ διψούσαμε για το παρακάτω. Να που κάποια στιγμή φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής με την τελευταία προσωπικότητα του βιβλίου.

Ποιο είναι το αναγνωστικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο;

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Πρόκειται για βιβλίο με έντονο το άρωμα Ελλάδας. Κατάλληλο για ηλικίες από 9 – 109 ετών. Απαραίτητο για κάθε βιβλιοθήκη.

Διαβάζουμε για «τεράστιους φάρους» που φωτίζουν τον δρόμο των πολλών, που δείχνουν πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για μεγάλα και σημαντικά, αρκεί να το θέλει και να το πιστέψει… Αλήθεια, πόσο καταλυτική θεωρείτε πως είναι η δύναμη της θέλησης και τι μας έχει διδάξει η ιστορία γι’ αυτό;

Είμαι βέβαιος πως και οι αληθινοί ήρωες που αναφερόμαστε στο βιβλίο μας, στην αρχή του βίου τους δεν είχαν καθαρή εικόνα για το πού μπορούν να φτάσουν. Με την πίστη τους όμως στις αξίες, τα ιδανικά και το όραμα τους τα κατάφεραν, να μιλούν σήμερα όλοι για αυτούς. Ετσι και τα παιδιά μας δεν πρέπει με τίποτα και για τίποτα να τα παρατούν, αλλά να κυνηγούν τα όνειρά τους μέχρι τέλους. Επίσης να μην ξεχνούν πως το πιο αξιόπιστο μέσο για την κατάκτηση αυτή δεν είναι κανένα άλλο, από την αξιοπρέπεια.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αναφέρει ότι «ακόμα και στο πιο μίζερο σκοτάδι υπάρχει πάντοτε κάτι για να δεις και να απολαύσεις και κάτι για να μιμηθείς». Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε από πού μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία και να πορευτούμε με θετική στάση απέναντι στη ζωή;

Άποψή μου είναι ότι ο μόνος αξιόπιστος παράγοντας όσον αφορά στη δικαιοσύνη και την αγάπη είναι ο παράγοντας παιδί. Από εκεί θα αντλήσουμε αισιοδοξία, αγάπη και ελπίδα. Το παιδί θα μας οδηγήσει να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με τον καλύτερο τρόπο, αφού κοντά του θα έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι. Οφείλουμε να παλέψουμε για το αύριο, για ένα αύριο που δεν είναι άλλο από τα παιδιά μας. Αν όλοι εμείς οι γονείς κοιτάζουμε σήμερα τα μάτια του παιδιού μας μέσα από όλων των παιδιών τα μάτια τότε να είμαστε σίγουροι πως αυτά θα ζήσουν αύριο σε μια κοινωνία όπως όλοι μας την οραματιζόμαστε. Στο σημείο αυτό θα υπογραμμίσω επίσης τη σπουδαιότητα να αποτελέσει η λογοτεχνία μέσο εκπαίδευσης στα σχολεία, ώστε το παιδί και ο έφηβος μέσα από τις όμορφες, ενδιαφέρουσες ιστορίες, αλλά και εικόνες που έχουν τη δύναμη να ζωντανεύουν συναισθήματα, θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί, να επεξεργαστεί με το μυαλό του κάποια πράγματα και να αξιοποιήσει πολύτιμα μηνύματα για τη δική του ζωή. Με τη λογοτεχνία, ο σύγχρονος νέος μπορεί να διευρύνει τους γνωστικούς και πνευματικούς του ορίζοντες, να μάθει να σκέπτεται, να θέτει ερωτήματα, να εκφράζει σκέψεις και ιδέες και ταυτόχρονα να αγαπήσει το σχολείο και να αποκτήσει ολοκληρωμένη παιδεία.

Ποιος είναι ο δικός σας «φάρος», που φωτίζει την πορεία της ζωής σας;

Φυσικά η οικογένειά μου. Ολα ξεκινούν από αυτή και όλα καταλήγουν σε εκείνη. Η οικογένειά μου ήταν στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή της συγγραφικής μου προσπάθειας. Είναι αυτή η οποία θα με διαβάσει πρώτη, θα με κρίνει πρώτη. Θα με επιβραβεύσει ή θα με διορθώσει. Πολλές φορές μπορεί να παρέμβει και να δώσει μια νέα ώθηση στην πλοκή των ιστοριών μου. Είναι τα δυο Κ της ζωής μου. Η Κυριακή η λατρεμένη μου σύζυγος και η αγαπημένη μου θυγατέρα Καλλιόπη. Αυτά τα αγαπημένα πρόσωπα είναι ο δικός μου «φάρος» στης ζωής μου το ταξίδι. Τους ευχαριστώ που υπάρχουν και φωτίζουν αυτό το ταξίδι, ένα ταξίδι όμορφο όπως της ζωής το ταξίδι.

Η υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου σας ανήκει στην εικονογράφο Μαρία Μανουρά. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας.

Η Μαρία Μανουρά, που τόσο την εκτιμώ, είμαι βέβαιος πως είναι η εικονογράφος η οποία θα αφήσει εποχή στον χώρο. Αν μη τι άλλο αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η συνεργασία, που οδήγησε σε αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Προς το παρόν απολαμβάνω το φως του «Φάρου»… Iσως κάποια ανύποπτη στιγμή, το φως του φάρου να εστιάσει στο σημείο εκείνο όπου κάτι νέο γεννιέται. Aλλωστε όλα μπορούν να γίνουν παιδικό βιβλίο αρκεί να μας δοθεί το έναυσμα ή το κίνητρο αν θέλετε για την επόμενη θεματογραφία. Είμαι βέβαιος λοιπόν πως ο «Φάρος» μας θα φωτίσει αυτό το έναυσμα για την επόμενη συγγραφική στιγμή, για το επόμενο συγγραφικό ταξίδι. Κάθε επόμενο ταξίδι και διαφορετικό, κάθε νέο συγγραφικό ταξίδι και μια καινούργια αναζήτηση. Ταξίδια στα πέρατα του κόσμου και της φαντασίας με μοναδικό εισιτήριο το γύρισμα των σελίδων του βιβλίου.

Μια ευχή για τους αναγνώστες!

Τους λατρεύω!! Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη. Να είναι πάντα χαμογελαστοί και ασφαλείς. Δεν κρύβω τη χαρά μου που οι αγαπημένοι μας αναγνώστες αγκάλιασαν και αγάπησαν τον «Φάρο» μας από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κυκλοφορίας του. Σύμφωνα με τη λίστα των ευπώλητων βιβλίων από τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της πατρίδας μας, ο «Φάρος» βρίσκεται για δυο συνεχόμενους μήνες στην πρώτη τριάδα. Αυτό μας γεμίζει τιμή, χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Με την ευκαιρία της αναφοράς μας στα βιβλιοπωλεία, θα ήθελα να σταθώ σε αυτό το σημείο στη στήριξή τους από όλους μας. Τα βιβλιοπωλεία είναι οι τοπικοί φάροι πολιτισμού και γνώσης, οφείλουμε όλοι μας με όλες μας τις δυνάμεις αυτοί οι φάροι να μείνουν πάντα φωτεινοί. Ενας τρόπος για τη στήριξή τους είναι οι σαββατιάτικες επισκέψεις μας από κοινού με τους μικρούς μας ήρωες για να επιλέξουμε τους επόμενους βιβλιοθησαυρούς που θα κοσμούν το θησαυροφυλάκιο του σπιτιού μας που δεν είναι άλλο από την προσωπική – οικογενειακή βιβλιοθήκη. Ας κάνουμε λοιπόν μόδα το βιβλίο και στέκι μας το βιβλιοπωλείο. Μπορούμε και σίγουρα θα τα καταφέρουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου