ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές φεστιβάλ ποίησης

διεθνές-φεστιβάλ-ποίησης-850025

Διοργανώνεται από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου με φυσικές και ψηφιακές εκδηλώσεις

«Ποίηση σε πείσμα των καιρών» είναι το σύνθημα του φετινού, 6ου διεθνούς φεστιβάλ ποίησης Αθηνών, το οποίο διοργανώνεται, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο φυσικές όσο και ψηφιακές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων ποιητικά αναλόγια σε εξωτερικούς χώρους, διαδικτυακές απαγγελίες αλλά και ένα αφιέρωμα στην ισπανόφωνη ποίηση.

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης, το 2013), και φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, καθιστώντας την Αθήνα σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας και ταξιδιωτικό προορισμό για τους λάτρεις της ποίησης. Διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών, έχει την αιγίδα και επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και διεξάγεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Η φετινή χρονιά, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, ήταν μια πρόκληση για την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, που έπρεπε να βρει ευφάνταστες και δημιουργικές λύσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Αποφασίστηκε όμως το φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί πιο περιορισμένο, όχι μόνο με διαδικτυακές αναγνώσεις αλλά και με ποιητικά αναλόγια σε εξωτερικούς χώρους.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απονέμεται το βραβείο ποίησης του Κύκλου Ποιητών «The Barbara Fields Siotis» που θεσπίστηκε στη μνήμη της Μπάρμπαρα Φιλντς Σιώτη (Μινεάπολη 1939 – Αθήνα, 2019), η οποία υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της αφοσιωμένος αναγνώστης, υπέρμαχος και πάτρωνας της ποίησης. Το βραβείο, με το συμβολικό ποσόν των 2.000 ευρώ, τιμά εναλλάξ Έλληνες και ξένους ποιητές για το σύνολο του έργου τους. Πέρσι το βραβείο απονεμήθηκε στη Ζέφη Δαράκη, φέτος θα δοθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του καιρού μας, τον Κινέζο Bei Dao. Εκπρόσωπος «σκοτεινής» ή «ομιχλώδους» ποίησης, ο Μπέι Ντάο (Πεκίνο, 1949) υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη νεότερη ποίηση της χώρας του αλλά και για την εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν το 1989, γεγονός για το οποίο εξορίστηκε από την Κίνα, όπου μπόρεσε να επιστρέψει μόλις το 2006. Εχει επανειλημμένα προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ. Στα ελληνικά πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο ποιήματά του από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αναστάση Βιστωνίτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου