ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσκύνημα στο Αγιο Ορος

προσκύνημα-στο-αγιο-ορος-850891

Κατανυκτική περιήγηση της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων Περιφερειακής Εφορείας Μαγνησίας

Προσκύνημα στο Αγιο Ορος πραγματοποίησε η Ενωση Παλαιών Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Μαγνησίας. Το οδοιπορικό της επίσκεψης ξεκίνησε την 31η Αυγούστου στις από τον Βόλο με τον έφορο Παλαιών Προσκόπων Ιορδάνη Φλαμουρτζόγλου, τον αρχηγό της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Μαγνησίας Στέφανο Ανδρινό, τα μέλη της Ενωσης Ααρών Αβδελά και Γεώργιο Αγγλογάλλο.

Φτάνοντας στην Θεσσαλονίκη τούς περίμεναν ο πρώην έφορος Περιοχής Μακεδονίας – Θράκης Ευστάθιος Πολυχρονιάδης και ο Δημήτριος Τόλιος δικηγόρος του Σ.Ε.Π. και μέλος της Ενωσης Π.Π. Βέροιας ο οποίος και είχε αναλάβει την οργάνωση του προσκυνήματος, με τους εκδρομείς να ευχαριστούν τον περιφερειακό έφορο Μαγνησίας Κώστα Μαγαλιό για τα αναμνηστικά της δράσης. Από την Ουρανούπολη μέχρι τις Καρυές, απόλαυσαν τη φυσική ομορφιά του Αγ. Ορους, μοναστήρια, σκήτες και κελιά που ξεφύτρωναν μέσα στο πράσινο. «Η ψυχή μας άρχισε να γαληνεύει.

Από εκεί ακολούθησε πεζοπορία μέχρι το κελί του Αγίου Νικολάου του Χαλκιά. Μας καλοδέχτηκε ο πατέρας Κύριλλος υπεύθυνος του κελιού. Το απόγευμα κατά την επίσκεψη μας στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου παρακολουθήσαμε τον Εσπερινό και συναντήσαμε παλαιούς προσκόπους από διάφορα μέρη της Ελλάδας που ήταν εκεί για να προσφέρουν εργασίες συντήρησης στην Ιερά Μονή.

Την άλλη μέρα στις Καρυές επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου προσκυνήσαμε την εικόνα Αξιον Εστί. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το κονάκι της Νέας Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Μετά επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Ιβήρων όπου προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας, στη συνέχεια την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα προσκυνήσαμε την εικόνα του Αγίου Νικολάου του Στρειδά και καταλήξαμε στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος που δεσπόζει η ολόσωμη εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας. Σε κάθε μοναστήρι προσφέραμε καφέ και λουκούμια για ευλογία» αφηγείται ο Στέφανος Ανδρινός.

Την τρίτη ημέρα επισκέφτηκαν την Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτη Ηλία που με μεγάλη και ζεστή αγκαλιά τους περίμενε ο πατέρας Φιλήμωνας, ο οποίος, σημειωτέον, στα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη υπήρξε πρόσκοπος μαζί με τον Ιορδάνη Φλαμουρζόγλου. «Μας ξενάγησε στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία και προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δακρυροούσας και της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας και μας διηγήθηκε την ιστορία της Σκήτης.

Μετά επισκεφθήκαμε τη Λαογραφική Συλλογή που φυλάσσεται στο Μουσείο. Κατόπιν στο παρεκκλήσι παρακολουθήσαμε τον εσπερινό όπου παραβρέθηκε ο Αγιος Πρώτος της Ιεράς Επιστασίας, Π. Παύλος Λαυριώτης, την παραμονή της διπλής Ιεράς Σύναξης στις Καρυές. Ακολούθησε μία σεμνή τελετή όπου ανταλλάξαμε τα αναμνηστικά που είχαμε ετοιμάσει» συνεχίζεται η αφήγηση.

Τα ξημερώματα της τέταρτης ημέρας παρακολούθησαν μια κατανυκτική λειτουργία. Ακολούθησε η προετοιμασία για το ταξίδι της επιστροφής γεμάτο σκέψης, ωραίες αναμνήσεις και ανεπτυγμένο το αίσθημα αγάπης. «Ολοι υποσχεθήκαμε να μας αξιώσει ο Κύριος να ξαναζήσουμε τέτοιες λιτές αλλά και πολύ πλούσιες στιγμές ευτυχίας» τονίζει ο κ. Ανδρινός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου