ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Πάγκαλος: Η μουσική του σαρώνει στο YouTube

γιώργος-πάγκαλος-η-μουσική-του-σαρώνε-738732

Ο γνωστός Βολιώτης καλλιτέχνης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το μεγάλο του δισκογραφικό βήμα

Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε από την ηλικία των τεσσάρων ετών σε μουσικές σχολές και ωδεία. Ωστόσο, σταθμός της μουσικής του εξέλιξης και κατεύθυνσης στάθηκε σε ηλικία δεκατριών ετών η λύρα, που του αγόρασε ο πατέρας του. O λόγος για τον Γιώργο Πάγκαλο, γνωστό στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα για το μουσικό ταλέντο και το κέφι του. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Χίλια μυστικά», που σαρώνει στο YouTube με περισσότερες από 200 χιλιάδες προβολές, αποτέλεσε την αφορμή για συζήτηση με φόντο τον πολιτισμό και το πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία. Πρόσωπο οικείο στους φίλους της μουσικής, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι «περιμένουμε εναγωνίως αν θα επιβιώσουμε και πώς, μέσω της επόμενης πολιτικής εξαγγελίας».

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ενα χαμόγελο, το κέφι σας και «Χίλια μυστικά» προτείνετε το καλοκαίρι της πανδημίας, με την καινούργια σας δισκογραφική δουλειά, που σημειώνει επιτυχία στο YouTube.

Η καινούργια μας δισκογραφική δουλειά και ουσιαστικά το πρώτο μου επίσημο δισκογραφικό βήμα, είναι τα «Χίλια μυστικά» σε στίχους, μουσική και ενορχήστρωση του Τόλη Κόκκινου. Ενός μεγάλου Ελληνα μουσικού με πολύ μεγάλη καριέρα εντός και εκτός συνόρων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικεί στη Νέα Αγχίαλο και ασχολείται, εκτός των πολλαπλών μουσικών του δραστηριοτήτων, και με την οικογενειακή τους επιχείρηση το Kόκκινος Club, ένα μοναδικό μπαλκόνι στον Παγασητικό.

Η εταιρία μας, η Walnut Entertainmet Greece του Μίλτου Καρατζά που είχα την τιμή να μου προτείνει τη συνεργασία μας αυτή, αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο ισχυρά ανερχόμενη και ήδη μια από τις δυνατότερες δισκογραφικές εταιρείες της χώρας μας.

Η επιμονή του Τόλη πως το τραγούδι του πρέπει να πλαισιωθεί από συμμετοχή ράπερ, μας βρήκε εξ αρχής όλους του συντελεστές σύμφωνους. Η επιλογή του LAVA έγινε από τον Μίλτο Καρατζά, οποίος για μια ακόμα φορά απέδειξε την ικανότητα και τη διορατικότητά του. Ο Κώστας LAVA λοιπόν, με αρκετή πίεση χρόνου, καθώς έπρεπε να κυκλοφορήσουμε το συντομότερο δυνατόν, κατάφερε και μας εξέπληξε για μια ακόμη φορά με την εκρηκτική παρουσία και τον απόλυτα εύστοχο στίχο του.

Η συνένωση λοιπόν της δυναμικής και της αναγνωρισιμότητας όλων των συντελεστών του τραγουδιού μας είναι οι βασικές αιτίες της ανέλπιστα μεγάλης επιτυχίας του.

Γεγονός που μας γεμίζει χαρά, αλλά και ευθύνη για τα επόμενά μας βήματα.

Πώς σκοπεύετε να το προωθήσετε;

Υπάρχει ανταπόκριση από Ελλάδα και εξωτερικό; Το σχέδιο προώθησης του τραγουδιού μας, που ουσιαστικά θα ξεκινήσει δυναμικά από το Σεπτέμβρη, είναι αρμοδιότητα της εταιρείας μας και των συνεργατών της και τους εμπιστεύομαι απόλυτα. Η μέχρι τώρα πορεία του μας αποδεικνύει πως έχουμε πετύχει, μιας και το τραγούδι μας αυτή τη στιγμή ακούγεται μέσω ραδιοφωνικών σταθμών και διαδικτύου όπου υπάρχει ελληνισμός. Η ανταπόκριση είναι πραγματικά συγκινητική.

Πώς βιώνετε ως καλλιτέχνης τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Η πανδημία χτύπησε όλον τον πλανήτη, άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο, άλλους καθόλου κι άλλους κατακέφαλα. Το επάγγελμά μας, όπως όλοι γνωρίζουν, ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Ας ελπίσουμε να βρεθεί σύντομα μια λύση στο θέμα, επειδή πολύ σύντομα θα δούμε έναν έναν τους εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό τομέα να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν από την ασύμμετρη αυτή αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Εμείς αυτήν την περίοδο του Ιουλίου – Αυγούστου προκειμένου να κρατήσουμε την επαφή μας με τους φίλους και ακροατές μας βρισκόμαστε για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων στο «Ετσι κι Αλλιώς» στην παραλία των Αλυκών τις Παρασκευές και στο «Γιούσουρι» στην παραλία της Νέας Αγχιάλου τις Δευτέρες. Τηρουμένων φυσικά των κανόνων και του ωραρίου που μας έχει επιβληθεί.

Ολες οι άλλες κλεισμένες εμφανίσεις δυστυχώς ματαιώθηκαν, όπως και των περισσοτέρων συναδέλφων, όπως μαθαίνω.

Η δύσκολη περίοδος, που διανύουμε, αφήνει περιθώρια για αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα σε ετερόκλητες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η μουσική και ο αθλητισμός;

Το αρχαιοελληνικό ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», που όλοι γνωρίζουμε, μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι ισχύει απόλυτα και όχι μόνο εγώ. Στα 18 μου χρόνια λοιπόν πέρασα στη Γυμναστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Η σωματική άσκηση και ο αθλητισμός ήταν ανέκαθεν στο DNA μου, μιας και οι δύο γονείς μου και η αδερφή μου είναι επίσης καθηγητές φυσικής αγωγής. Στα παιδικά μου χρόνια επίσης, παράλληλα με τις μουσικές σπουδές, δηλαδή τα ωδεία που οι περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους, εμβάθυνα μουσικά με κάτι ακόμα πιο σπουδαίο, την αγάπη για την ελληνική και κυρίως τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και το μεράκι από τους γονείς μου, μιας και η μητέρα μου ήταν χοροδιδάσκαλος και ο πατέρας μου ιδιαίτερα καλλίφωνος, που τραγουδούσε στις παρέες και τον ρωτούσα συνεχώς με παράπονο γιατί δεν έγινε τραγουδιστής. Να λοιπόν που για όλα υπάρχει εξήγηση.

Οσον αφορά στο αθλητισμό, πλέον το μόνο άθλημα, με το οποίο συνέχισα να ασχολούμαι αγωνιστικά, είναι το καράτε που ξεκίνησα σχετικά μεγάλος στα 19 μου χρόνια και έκτοτε το θεωρώ στάση ζωής, όπως και τη μουσική και όχι απλά ένα ακόμα άθλημα ή τρόπο σωματικής βελτίωσης, μιας και η συμβολή του στη διάπλαση και στη διαρκή βελτίωση χαρακτήρα μου είναι καταλυτική.

Εχετε πολιτογραφηθεί Βολιώτης, παρ’ ότι οι ρίζες σας είναι από την Κρήτη.

Ζω στη Νέα Αγχίαλο από μικρό παιδί, επειδή εδώ επέλεξαν οι γονείς μου να εγκατασταθούμε. Ο πατέρας μου είναι από το Ηράκλειο και η μητέρα μου από την Ευξεινούπολη Αλμυρού με καταγωγή από Καππαδοκία. Φυσικά λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου δεν μένω και πολύ σε έναν τόπο.

Είναι γεγονός πως η Κρήτη και η κρητική μουσική ήταν και είναι το βασικό μου χαρακτηριστικό. Εχω προφανώς μαζέψει πολλά βιώματα από την παιδική μου ηλικία ώστε να φτάσω στο σημείο αυτό. Αγαπώ όμως όλες τις μουσικές, αρκεί να «παίζονται» σωστά.

Την περιοχή του Βόλου ωστόσο, που έχω ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου, τη θεωρώ πολύ όμορφη και προνομιακή. Εχω φίλους καλούς και νιώθω τυχερός που μένω εδώ. Ωστόσο όποτε βρίσκω ευκαιρία κατεβαίνω στην Κρήτη και γεμίζω λίγο τις μπαταρίες μου.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για τη φετινή σεζόν; Σας ανησυχεί η πανδημία;

Τα σχέδιά μας είναι πολλά και μεγάλα. Βρισκόμαστε όμως κι εμείς, όπως και πολύς κόσμος, στη δυσάρεστη θέση να περιμένουμε εναγωνίως αν θα επιβιώσουμε και πώς, μέσω της επόμενης πολιτικής εξαγγελίας. Το «Χίλια μυστικά» ωστόσο θα αποκτήσει αδερφάκι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης αυτός, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα από την πανδημία και από τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου