ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλμοδόβαρ: Γύρισε την πρώτη του αγγλική ταινία

αλμοδόβαρ-γύρισε-την-πρώτη-του-αγγλικ-749908

Ενα έργο του Κοκτώ, «Η Ανθρώπινη Φωνή», είναι η σπονδυλική στήλη της νέας ταινίας, της πρώτης του στα αγγλικά, που ετοιμάζει ο Αλμοδόβαρ με πρωταγωνίστρια τη συγκλονιστική Τίλντα Σουίντον. Μάλιστα, τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο στη Μαδρίτη, εν μέσω πανδημίας.

Mε τη Μαδρίτη να μετράει χιλιάδες θανάτους από τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας του κορωνοϊού, ο ηλικίας 70 ετών Πέδρο Αλμοδόβαρ αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο κινηματογραφικό του πρότζεκτ, που φέρει πολλές πρωτιές.

Πρώτη φορά μια ταινία στην αγγλική γλώσσα -έγραψε το σενάριο στα ισπανικά και στη συνέχεια το μετέφρασε-, αλλά και πρώτη φορά με πρωταγωνίστρια τη μοναδική Τίλντα Σουίντον. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο, στη Μαδρίτη, με όλα τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης να παρεμβαίνουν και να δημιουργούν μια νέα κανονικότητα για τους αστέρες του κινηματογράφου.

Η ταινία θα είναι μικρού μήκους και πρόκειται να προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον Σεπτέμβριο -βρίσκεται τώρα στην εντατική φάση του post production. Ονομάζεται «H Ανθρώπινη Φωνή» -«The Human Voice»- και βασίζεται σε ένα μονόπρακτο έργο που έγραψε ο Ζαν Κοκτώ το 1928 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1930. Ηρωίδα είναι μια γυναίκα που προσπαθεί τηλεφωνικά να μεταπείσει τον για χρόνια εραστή της από την απόφασή του να την εγκαταλείψει και να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα. Μια θεματική που έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις ταινίες του Αλμοδόβαρ και κυρίως την ταινία που τον καθιέρωσε παγκοσμίως το 1988, το «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης». Φυσικά, η προσωπική ματιά του Αλμοδόβαρ αλλά και της ίδιας της Σουίντον δίνουν νέες αναγνώσεις και προεκτάσεις στην κινηματογραφική αφήγηση της ιστορίας του Κοκτώ.

Το φιλμ ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, με προγραμματισμένη έναρξη γυρισμάτων τον Απρίλιο. Η φονική πανδημία που σφυροκόπησε την Ισπανία μετέφερε τον σχεδιασμό. Ο αδελφός του Αλμοδόβαρ, που είναι παραγωγός στην ταινία, ανέβασε μάλιστα μια χαρακτηριστική, σουρεαλιστική αλλά συγχρόνως απολύτως ρεαλιστική φωτογραφία για τη νέα εποχή που ζούμε, με τον Αλμοδόβαρ και τη Σουίντον την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων, φορώντας μάσκα ο πρώτος, προσωπίδα η δεύτερη. Ακολούθησαν και άλλες, με τελευταία αυτή της 27ης Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα: «Ο κύριος Covid δεν ήταν εδώ. Ευχαριστούμε που δεν πέρασες από εμάς», έγραφε χαρακτηριστικά.

Το Φεστιβάλ Βενετίας αψηφά την πανδημία

Eνάντια σε κάθε πρόβλεψη και φόβο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα πραγματοποιηθεί και φέτος, από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση από το Φεστιβάλ, ο Αλμοδόβαρ δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στη Βενετία αυτή την τόσο ιδιαίτερη χρονιά με τον κορωνοϊό ως απρόσκλητο θεατή. Τα πάντα θα είναι διαφορετικά και ανυπομονώ να το βιώσω προσωπικά. Η ταινία είναι ένα πραγματικό φεστιβάλ της ίδιας της Τίλντα και των δυνατοτήτων της. Ηταν θαυμαστό το να τη σκηνοθετώ».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου