ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσίασαν τα έργα παιδιών του ΚΔΑΠ Προσφυγικών σε έκθεση στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας

εντυπωσίασαν-τα-έργα-παιδιών-του-κδαπ-751383

Στο Βαφειάδειο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1 Αυγούστου τα εγκαίνια της έκθεσης καλλιτεχνών, στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου ¨Παραμύθια και μύθοι στου κενταύρου τη ράχη¨. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Προσφυγικών της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης – Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.ΠΑ. – Δ.Ι.Ε.Κ.) του Δήμου Βόλου, συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης του διοργανωτή του φεστιβάλ κου. Προύσαλη Δημήτρη, με έργα του τμήματος κεραμικής και τίτλο ¨Ένα ταξίδι στην Αφρική¨.

Στην έκθεση πήραν μέρος 50 παιδιά με 100 και πλέον έργα, εμπνευσμένα από την φύση, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Αφρικής. Μάσκες, ζώα, δέντρα, πτηνά, έντομα και αρχιτεκτονήματα, γέμισαν τον χώρο της έκθεσης, καλύπτωντας με αυτό τον τρόπο ευρέως μια χειροπιαστή πρώτη ανάγνωση της Αφρικανικής ηπείρου.

Οι τεχνικές κατασκευής που αξιοποιήθηκαν για τη δόμηση των όγκων ήταν της πλαστικής, του φύλλου και της φόρμας-καλούπι. Για την διακόσμηση χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές ενγχάραξης, εμπίεστο, γραπτό, αποτύπωμα και ανάγλυφο ενώ ο χρωματισμός έγινε με μπατανάδες, υαλώματα, οξείδιο του χαλκού και αλάτι. Η παρουσίαση των έργων έγινε πάνω σε άμμο θαλάσσης και με την βοήθεια φυσικών υλικών όπως πέτρες και κλαδιά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ονειρικό και παιχνιδιάρικο τοπίο που ταιριάζει καλύτερα στον παιδικό τρόπο αντίληψης και φαντασίας. Για την παρουσίαση των αφρικάνικων μασκών έγινε χρήση λιτών λευκών κύβων έτσι ώστε να επιτευχθεί οπτική και αισθητική ισσοροπία. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των έργων των παιδιών στην έκθεση, λειτούργησε εμψυχωτικά, μέσα από τη γνωριμία στοιχείων άλλων πολιτισμών και έμβιων μορφών καθώς και μέσα από τη χρήση πληθώρας νέων τεχνικών. Υπεύθυνος των εργαστηρίων κεραμικής είναι ο κος. Γιαννακόπουλος Χρήστος.

Οι υπεύθυνοι του ΚΔΑΠ Προσφυγικών ευχαριστούν πολύ τους διοργανωτές του 10ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, για την πρόσκληση που τους έκαναν να πάρουν μέρος σε αυτό το δημιουργικό και γεμάτο παραμύθια ταξίδι.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου και της Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου