ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eνα νέο διεθνές site γεννιέται αφιερωμένο αποκλειστικά στον γλύπτη Takis

eνα-νέο-διεθνές-site-γεννιέται-αφιερωμένο-751592

Μπορεί η πολυαναμενόμενη έκθεση της φετινής άνοιξης, η αναδρομική του Takis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να ματαιώθηκε λόγω πανδημίας, όμως το μουσείο είναι αποφασισμένο να φέρει τον Takis, τον σύμπαν του και τη μοναδικότητά του στα σπίτια κάθε πολίτη του κόσμου. Ενα νέο website γεννιέται με διάρκεια ζωής δύο μήνες.

Στην Tate, η μεγάλη αναδρομική του Takis, του αρχιερέα του φωτός και του μαγνητισμού στη σύγχρονη τέχνη, πλάι σε αυτή του «μαθητή» του Olafur Eliasson ήταν ένα από τα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς πέρυσι. Ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης στο MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona και επρόκειτο να ακολουθήσει τον Μάιο που μας πέρασε η παρουσίαση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα έργα παραμένουν εγκλωβισμένα τα περισσότερα στη Βαρκελώνη λόγω των ραγδαίων αλλαγών που έφερε στη ζωή μας και φυσικά στις μεταφορές και μετακινήσεις ο κορωνοϊός. Ομως στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχουν μάθει όχι μόνο να μην πτοούνται, αλλά να εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους, μεθόδους, λύσεις για να μένουν ενεργοί και σε διαρκή επαφή και διάδραση με το κοινό.

Ετσι, μπορεί να μην δούμε τα αριστουργηματικά έργα ενέργειας, ήχου, φωτός, κίνησης του Takis στο Μέγαρο Σταθάτου και στη νέα πτέρυγα του Μουσείου, θα απολαύσουμε όμως μέσα από το σπίτι μας, όπου και αν βρισκόμαστε την πεμτουσία του έργου και της ζωής του. Συγκεκριμένα από τις 21 Σεπτεμβρίου έως 21 Νοεμβρίου 2020 θα λειτουργεί ένα website βασισμένο στο υλικό του καταλόγου της έκθεσης «TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου», μια συμπαραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την Tate Modern και το MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Η αξία του site είναι ξεχωριστή, καθώς μόλις πριν λίγες μέρες, στις 9 Αυγούστου ολοκληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του Παναγιώτη Βασιλάκη.γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και έβαλε το σπέρμα της κινητικής γλυπτικής στην παγκόσμια τέχνη. Καθιέρωσε ως εκφραστικά μέσα τη χρησιμοποίηση της ενέργειας, του φωτός, της βαρύτητας και του μαγνητισμού. Και δεν έπαψε στιγμή να μιλά ακριβώς όπως ήθελε, να τσακίζει κόκαλα, να τραβά όρια μεταξύ φτωχών και πλουσίων, να γοητεύεται από τον κομμουνισμό, τον υπαρξισμό, τον διεθνισμό, τις γυναίκες, τη δημιουργία. Και όμως: στα πόδια του κρεβατιού του ήταν γραμμένη η φράση «Σκέψου πριν μιλήσεις»…

Θα πλοηγηθούμε στο νέο website έχοντας πρόσβαση δωρεάν σε τρία θεματικά δοκίμια σχετικά με το έργο και την πρακτική του καλλιτέχνη, καθώς και σε μια εκτενή και ανατρεπτική συζήτηση του Takis με τον συγγραφέα και κριτικό Maїten Bouisset. Στόχος είναι να εισέρθουμε στα βασικά θέματα που καθόρισαν το έργο του: μαγνητισμός και μέταλλο, φως και σκοτάδι, ήχος και σιωπή. Στόχος του υλικού που παρουσιάζεται, είναι να αναδείξει την επίδραση του Takis στη σύγχρονη τέχνη ήδη από τη δεκαετία του 1960, κάνοντας προσβάσιμο το έργο του όχι μόνο στους ειδικούς αλλά και στους θαυμαστές του.

Τα κείμενα υπογράφουν ο Guy Brett, επιμελητής της έκθεσης και ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς επιμελητές και συγγραφείς τέχνης, ο Michael Wellen, συνεπιμελητής και επιμελητής διεθνούς τέχνης στην Tate Modern του Λονδίνου και η Melissa Warak, βοηθός Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο.

Μοναδικού πλούτου θα είναι το φωτογραφικό υλικό και οι ιστορικές φωτογραφίες για την πορεία και την εξέλιξη του ρηξικέλευθου και απολύτως ιδιοσυγκρασιακού καλλιτέχνη. Εγραψε για αυτόν ο διεθνούς φήμης κριτικός τέχνης και φιλόσοφος Pierre Restani. «Η μυθολογία είναι ζωντανή, εφόσον εγώ ζω μέσα σ’ αυτήν: είναι η φύση μου, η κουλτούρα μου, η ατμόσφαιρά και το ατελιέ μου… Μόνο έτσι θα μπορούσε να εκφραστεί ο Τάκις, ο τελευταίος από τους μεγάλους Έλληνες αοιδούς. Βιώνει την τέχνη του όπως ένας μυθικός χαρακτήρας βιώνει τη μοίρα του. Είναι ταυτόχρονα ο Δαίδαλος και ο Ορφέας, αρχιτέκτονας-μηχανικός και μουσικός-ποιητής…Το σύνολο του έργου του Τάκη επικεντρώνεται στη φαντασιακή εικόνα του διαστήματος, της μουσικής του και της απεραντότητάς του. Ο άνθρωπος υπερνικά τη βαρύτητα μέσω της παντοδύναμης τέχνης, η οποία είναι συνάμα αγάπη και επιστήμη…Ιδού ο αιώνιος Τάκης, η απεριόριστη ιδιοφυΐα».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου