ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το έργο και ο δημιουργός του

το-έργο-και-ο-δημιουργός-του-753133

«Το παιχνίδι» της Βάσως Βούλγαρη αφηγείται μια ιστορία

Το έργο, κάθε έργο, έχει ως οφείλει να έχει τη δική του ιστορία, που αφορά την έμπνευση αλλά και την εξέλιξη, τη διαφοροποίηση έως και την κατάληξη και βεβαίως και τον παραλήπτη εάν και εφόσον αυτός είναι γνωστός στη φάση της δημιουργίας του.

Το έργο, που σήμερα παρουσιάζουμε, φέρει τον τίτλο «Το παιχνίδι» και την υπογραφή της Βάσως Βούλγαρη, δημιουργού εικαστικών εκφράσεων με ιδιότυπη απόδοση και ξεχωριστή προσέγγιση, με σπουδές και περγαμηνές και ρίζες βαθιές σε θέμα τέχνης. Το «Παιχνίδι» της Βάσως Βούλγαρη περιλαμβάνεται στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Συγγενείς Διαφορετικότητες 4» που πραγματοποιείται στο Χώρο Τέχνης δ. στο Βόλο.

Ιχνη γραφής και χαρισμάτων

Με έντονα και σχεδόν νωπά τα θετικά έως ενθουσιώδη και σίγουρα ενθαρρυντικά για την ίδια σχόλια για την πριν από δύο περίπου χρόνια έκθεση έργων της στο Βόλο στο χώρο τέχνης «δ.» η Βάσω Βούλγαρη κατορθώνει να «ιχνηλατεί» μια διαφορετική ανεικονική εικαστική προσέγγιση προσθέτοντας μια άλλη εξερεύνηση που δεν αποτελεί συνέχεια αλλά συνέπεια της προηγούμενης δουλειάς της. Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη παρουσίαση έργων της στην Αθήνα, στη Γκαλερί της Ερσης, όπου είχαν δοθεί τα πρώτα «διαπιστευτήρια».

Με την απόλυτη διαφάνεια να πλαισιώνει τις λευκές δημιουργίες της η Βάσω Βούλγαρη με διάφορα και διαφορετικά υλικά, με νήματα και κλωστές, με μελάνι και χρώμα, έκανε την απόλυτη αποτύπωση συναισθημάτων και σκέψεων σε ένα χάρτη που λειτουργεί για τον κάθε παραλήπτη – θεατή ως δικό του προσωπικό «ταξιδιωτικό» βιωματικό οδηγό. Κι όχι άδικα και καθόλου τυχαία η προσέγγιση με τη θέαση τους έφερε τα ενθουσιώδη σχόλια και τον αβίαστο θαυμασμό. Είχαν προηγηθεί για την ίδια κι άλλες προσεγγίσεις διαφορετικής απόδοσης, με την ίδια ωστόσο δημιουργική ματιά στη βάση της χρήσης και ανάμειξης διάφορων και διαφορετικών μέσων – υλικών.

Η Βάσω Βούλγαρη τότε και τώρα, με κλωστές ως νεύματα ζωής και τώρα με διαφορετικά υλικά κατορθώνει αυτό που όλοι επιθυμούν να κάνουν τη ζωή και την ενασχόλησή τους… Παιχνίδι.

Παιχνίδια σκέψης και αποτύπωσης

Γεννημένη στο Βόλο, με καλλιτεχνικές γονικές ρίζες και σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλωρεντία η Βάσω Βούλγαρη έδειξε από νωρίς τη διαφορετική διάθεση και διάσταση της εικαστικής της αποτύπωσης. Διάφορα υλικά ενέδωσαν στις ξεχωριστές προθέσεις της και έδωσαν δείγματα που αποτυπώθηκαν σε δημιουργίες διαφορετικού ύφους «…δεν είναι η ζωγραφική αυτό που με αντιπροσωπεύει όσο η

συνεχής αναζήτηση μέσα από κατασκευές…» δηλώνει, ενώ θυμάται τους πρώτους της δασκάλους, τον Παλαιολόγο Θεολόγου και τον Μιχάλη Βαμβακάρη που ενίσχυσαν τα χαρίσματά της. Κι έτσι η γνώση έφερε την αναζήτηση για να ακολουθήσει η διερεύνηση πάντα όμως με διάθεση χαράς «…Παιχνίδι σημαίνει χαρά και ασχολία, δημιουργία και επικοινωνία, παιχνίδι από το παίζω και χαίρομαι…». Η Βάσω Βούλγαρη στο «Παιχνίδι» που παρουσιάζεται στο χώρο τέχνης «δ.» περνά στην επόμενη φάση με την ίδια δύναμη προσφέροντας ίδια οπτική αλλά ξεχωριστή προσέγγιση «…παραμένει η ανεικονική προσέγγιση με διαφορετικά υλικά που άλλοτε καλύπτουν και άλλοτε συνυπάρχουν και άλλοτε διεκδικούν τη δική τους νοηματική υπόσταση…». Αλλωστε, όπως εξηγεί: « Η κάλυψη πολλές φορές προοιωνίζει την αποκάλυψη… καλύπτονται στοιχεία για να μπορέσουν να αποκαλυφθούν…».

Αυλη προσέγγιση υλικών δεδομένων

Η ύλη με την έννοια της αξίας με την διαμόρφωσή της σε δημιουργία ήταν κοινός τόπος για τη Βάσω Βούλγαρη καθώς γονείς και συγγενείς τη μεγάλωσαν ανάμεσα σε υλικά που μεταμορφώνονταν σε είδη άλλοτε χρηστικά και άλλοτε διακοσμητικά. Ηταν τα πρώτα της παιχνίδια παράλληλα με τις κλωστές που τη μάγευαν με την ποικιλία των χρωμάτων τους και τη φυσική τους ευελιξία. Κι ήταν κι άλλα φυσικά υλικά όπως το χαρτί και το μελάνι. Κι ήταν και τα κουμπιά που την γοήτευαν κι ήταν κι άλλα πολλά που τη δελέαζαν. Κι όλα αυτά με την ίδια άνεση και φυσικότητα την οδήγησαν στην αναζήτηση της γνώσης και τη συνδυαστική δράση εικονικής πείρας που έγινε γρήγορα βιωματική.

Η Βάσω Βούλγαρη στο έργο της «Το παιχνίδι» αποτυπώνει ένα ταξίδι ζωής και μνήμης με την πρόθεση της συνεχούς εξέλιξής της, σαν τις ράγες του τρένου που πάντα υπάρχουν περιμένοντας βαγόνια – σκέψεις – προθέσεις – έργα : ένα αέναο «Παιχνίδι» που δεν τελειώνει περιμένοντας την επόμενη … στάση, ως έκθεση και αφορμή παρουσίασης κι άλλων … ανάλογων δημιουργιών ή αλλιώς παιχνιδιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου