ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβλήθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2020

αναβλήθηκε-ο-κύκλος-των-εκδηλώσεων-αυ-764205

Ανατροπές σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού, προκάλεσε η πανδημία, τροποποιώντας τον σχεδιασμό δράσης της «Μαγνήτων Κιβωτός».

Μετά τη ματαίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2020 και την αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων της «Μαγνήτων Κιβωτός», η διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2020 δεν είναι δυνατή σε Βόλο, Πήλιο, Βελεστίνο, Αλμυρό και στην περιοχή της Αγιάς, αν καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, έστω και για περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα η «Μαγνήτων Κιβωτός» συμπλήρωσε έξι χρόνια διαρκούς, υπεύθυνης και συναντώντας συνεχώς αυξανόμενη αναγνώριση στις εκδηλώσεις και δράσεις της για τον πολιτισμό. «Ομως τούτη την κρίσιμη μετά κορονοϊό περίοδο, πρέπει να αποδείξουμε σε όλους ότι συμμορφωνόμαστε με τους νόμους και τις αποφάσεις της Πολιτείας.

Αρχικά και κατόπιν της άρσης μέρους των περιοριστικών μέτρων, επιλέξαμε δύο εκδηλώσεις στον Βόλο, στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την Πέμπτη 6 Αυγούστου και στην έναρξη της πανήγυρης του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία και άλλες δύο στην περιοχή της Αγιάς, όπου κάθε χρόνο η εκδήλωση αγκαλιάζεται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βελίκας και στο Πήλιο, στην παραδοσιακή Βυζίτσα. Τα νέα δεδομένα όμως που, δυστυχώς, όχι μόνον επαναλαμβάνονται αλλά αυξάνονται στην περιοχή μας, μας αναγκάζουν να ματαιώσουμε, με μεγάλη μας λύπη, για φέτος τις Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2020» τονίζει το ΔΣ της «Μαγνήτων Κιβωτός».

Οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2014 ήταν ο πρώτος θεσμός που καθιέρωσε, αμέσως μετά την ίδρυσή του τον Ιούνιο του 2014, ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Εκτιμήθηκε ότι η δράση αυτή μπορεί να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου, μια ευχάριστη και ψυχικά ωφέλιμη εικόνα στους κατοίκους του Βόλου, της μαγνησιώτικης υπαίθρου και της περιοχής της Αγιάς Λαρίσης, αλλά και στους πολυπληθείς επισκέπτες του καλοκαιριού.

Ο σχεδιασμός ήταν ότι μετά την ακολουθία των παρακλήσεων, που προηγουμένως χοροστατούσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, να ακολουθούν συγκεκριμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις επιπέδου, για όλους τους πολίτες (και αυτούς που δεν παρακολούθησαν την Ιερά Παράκληση), στους προαύλειους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Σκοπός των εκδηλώσεων, να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τοπικά μουσικά σχήματα με τραγούδια και μουσικές που έχουν αναφορά στην Παναγία.

Πέραν όμως της ψυχαγωγίας, στοχεύσαμε με αυτόν τον τρόπο, να αναδεικνύουμε και «κρυμμένους» εξαιρετικούς θρησκευτικούς και πολιτισμικούς χώρους, που, με την ευκαιρία αυτή, ο επισκέπτης θα μπορούσε να επισκεφθεί και να γνωρίσει καλύτερα» επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Σημαντικά σημεία, όπως η παλαιά Ιερά Μονή Ταξιαρχών στη Ζαγορά Πηλίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου στον Παλαιό Πλάτανο Αλμυρού, η Μονή Πάου στην Αργαλαστή Πηλίου, ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων στην εγκαταλειμμένη Άνω Κερασιά κ.ά. αποτέλεσαν σημεία αναφοράς και ανάδειξης.

Ο στόχος της «Μαγνήτων Κιβωτός» ήταν οι εκδηλώσεις αυτές, που σημειωτέων προσφέρονται δωρεάν, να αγκαλιαστούν και από όλους.

Την προηγούμενη εξαετία διοργανώθηκαν πάνω από εξήντα εκδηλώσεις πολιτισμού, σε διαφορετικές περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα σε μουσικά σχήματα της περιοχής να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να ψυχαγωγήσουν κατοίκους και παραθεριστές.

Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε ακόμη μια ευεργετική καινοτομία. Ο διδάκτωρ Θεολογίας, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας Ηλίας Λιαμής και ο Ιμβριώτης συγγραφέας και διευθυντής του Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Αγιος Ιωσήφ» Δημήτρης Καραβασίλης, συνοδεύουν με όμορφα κείμενα από την ελληνική λογοτεχνία τα ακούσματα που παρουσιάζει το μουσικό σχήμα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους κατά τόπους φορείς και κατοίκους, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα κάθε έτους να συμπληρώνεται με τη λήξη του προηγούμενου και ως εκ τούτου πολλοί έσπευσαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2021.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου