ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικοί θησαυροί on line

αρχαιολογικοί-θησαυροί-on-line-774741

Ψηφιακή περιήγηση στο Βρετανικό Μουσείο με εντυπωσιακές συλλογές, που περιλαμβάνονται ευρήματα της Μαγνησίας

Εντυπωσιακά εκθέματα από τη Στήλη της Ροζέτας μέχρι τα Γλυπτά του Παρθενώνα παρουσιάζονται στον διαδικτυακό τόπο του Βρετανικού Μουσείου, που διαθέτει πλούσιες συλλογές και με ευρήματα προερχόμενα από την περιοχή της Μαγνησίας.

Ορισμένες από τις παραπάνω αρχαιότητες ήρθαν στο φως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε εποχές κατά τις οποίες δεν υπήρχε αρχαιολογική υπηρεσία, ούτε Μουσείο στην περιοχή.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι μεταγενέστερο και ιδρύθηκε το 1909.

Τον 19ο αιώνα, πριν από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, πολλοί ξένοι περιηγητές επισκέπτονταν την περιοχή μας, καταγράφοντας τις εντυπώσεις τους.

Σημαντικά στοιχεία για την ανάγλυφη στήλη του 2ου π. Χ. αιώνα που αποκαλύφθηκε στην περιοχή των Φθιωτίδων Θηβών και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, ειδικότερα, δίνει η δημοσίευση των «Αρχαίων επιγραφών της Θεσσαλίας» που έγινε το 1908 από τον Οτο Κερν.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Αγγλος περιηγητής Ουίλιαμ Λικ, αποκάλυψε σπάνια αναθηματική λίθινη στήλη προς τον Ποσειδώνα, η οποία έφερε παράσταση με δύο ανάγλυφες κοτσίδες και την μετέφερε στην Αγγλία, τοποθετώντας την αρχικά στο σπίτι του. Η εν λόγω στήλη βρίσκεται πλέον στο Βρετανικό Μουσείο, μαζί με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Αντιμέτωπο με την πραγματικότητα της νόσου Covid-19 και την επιβεβλημένη κοινωνική αποστασιοποίηση, το Βρετανικό Μουσείο προσφέρει πλέον, δωρεάν στο διαδίκτυο πάνω από το ήμισυ του καταλόγου έργων τέχνης που φιλοξενεί, περίπου 4,5 εκατομμύρια έργα τέχνης και 1,9 εκατομμύριο φωτογραφίες.

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης έργων από τη Στήλη της Ροζέτας μέχρι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα λεπτομερούς απόλαυσης ή μελέτης των έργων, ζουμάροντας ή «μετακινούμενος» πάνω από τα αντικείμενα.

Αυτή η τελευταία εκδοχή του online καταλόγου του Βρετανικού Μουσείου περιλαμβάνει περισσότερες από 280.000 φωτογραφίες που δίνονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά.

Η καινούργια εκδοχή του online καταλόγου είναι διαθέσιμη στο www.britishmuseum.org/collection.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου