ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεγάλο σινεμά, μικρές οθόνες»

μεγάλο-σινεμά-μικρές-οθόνες-774763

Μία ακόμη διαδικτυακή έκπληξη του Ιδρύματος Ωνάση για τους φίλους του κινηματογράφου

Οι υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν ταινίες τους στο διαδίκτυο, στο πρόγραμμα του Ιδρύματος «Μεγάλο σινεμά, μικρές οθόνες». Το πρόγραμμα συνεχίζει τις ψηφιακές προβολές του για δεύτερη εβδομάδα στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση. Μετά τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Καννών και το αφιέρωμα στον λιβανέζικο κινηματογράφο, οι προβολείς σβήνουν και στην οθόνη εμφανίζονται ταινίες μικρού μήκους νέων Ελλήνων σκηνοθετών. Oι επιλεγμένοι σκηνοθέτες, εκτός από υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση, έχουν και άλλα κοινά. Παρουσιάζουν στο αφιέρωμα της εβδομάδας τις ταινίες που τους καθιέρωσαν, έχουν ταξιδέψει με τις ταινίες τους σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι περισσότεροι ετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους. Στη δεύτερη κινηματογραφική εβδομάδα του Ιουλίου, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί ταινίες που αξίζουν την προσοχή του κοινού. Μέχρι τις 15 Ιουλίου, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος στέλνει στους σινεφίλ από απομονωμένο νησί, το 2019, καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου, προτού ακολουθήσει αξιομνημόνευτη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ.

H Ειρήνη Βιανέλλη εμβαπτίζει τους θεατές σε animation κόσμους με το Icebergs, την υπαρξιακή μαύρη κωμωδία που έφτασε στην προκριματική φάση για τα Οσκαρ το 2019 και η οποία βασίζεται στο διήγημα «Σκηνές» του Ευθύμη Φιλίππου, καθώς και με «Το φύλλο της λεύκας», με πηγή έμπνευσης το ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη. Η Αρασέλη Λαιμού παρουσιάζει μια τραγικωμωδία για τα σύνορα στο «Ο Μιγκέλ Αλβαρες φοράει περούκα», που έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ από τη Δράμα έως το Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Αριστοτέλης Μαραγκός επιστρατεύει τον Χρήστο Βαλαβανίδη στον ρόλο ενός μεσήλικα στη σύγχρονη Ελλάδα και κατακτά τα φεστιβάλ, από το Λοκάρνο έως την Αθήνα, με την ταινία του «Μακαρισμοί».

Η Εφη Παππά συστήνει στο κινηματογραφόφιλο κοινό μια γιαγιά που ξέρει να κάνει «μαγικά» με την animation ταινία «My Stuffed Granny», η οποία συγκέντρωσε συνολικά είκοσι διεθνή βραβεία (στα φεστιβάλ κινηματογράφου Εδιμβούργου, Τόκιο, Παλμ Σπρινγκς, Νέας Υόρκης, μεταξύ άλλων) και εκατοντάδες άλλες σημαντικές υποψηφιότητες.

Το Ιδρυμα Ωνάση στηρίζει το ελληνικό σινεμά, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις και το ταλέντο νέων δημιουργών, και προβάλλει στο εξωτερικό την Ελλάδα στα καλύτερά της. Αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης, προσφέροντας υποτροφίες στους ανθρώπους των τεχνών. «Αρκεί μια οθόνη, όσο μικρή κι αν είναι, για να ζήσουμε νέες εμπειρίες και στιγμές μέσα από τη ματιά καταξιωμένων και ανερχόμενων δημιουργών» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας. Τις επόμενες βδομάδες θα διατεθούν ταινίες σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, φέρνοντας στο κανάλι τις βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του 2019.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου