ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λογοτεχνικές διακρίσεις

λογοτεχνικές-διακρίσεις-8061

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο αναγνώστης»

Ο Αλέξης Πανσέληνος είναι ο μεγάλος φετινός νικητής των φετινών βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο αναγνώστης», καθώς του απονέμεται το μεγάλο τιμητικό βραβείο ως αναγνώριση του συνολικού συγγραφικού του έργου και της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα. Τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο αναγνώστης» απονεμήθηκαν διαδικτυακά από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» της Κηφισιάς.

Στον διακεκριμένο λογοτέχνη απονεμήθηκε μεγάλο τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου του και την προσφορά του στην ελληνική γραμματεία.

Το βραβείο Νίκου Θέμελη απονεμήθηκε στον Θεόδωρο Γρηγοριάδη για το βιβλίο του «Το τραγούδι του πατέρα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.

Το βραβείο μυθιστορήματος δόθηκε στον Ιάκωβο Ανυφαντάκη για το βιβλίο «Κάποιοι άλλοι», των εκδόσεων Πατάκης.

Το βραβείο διηγήματος δόθηκε στον Μιχάλη Μακρόπουλο για το «Μαύρο νερό», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κίχλη.

Το βραβείο ποίησης απονεμήθηκε στον Δημήτρη Χουλιαράκη για το έργο του «Ψυχή στα δόντια», που εκδόθηκε από Ροδακιό.

Το βραβείο στην ενότητα λογοτεχνικό δοκίμιο – μελέτη απονεμήθηκε στην Αλεξάνδρα Ρασιδάκη για το βιβλίο «Υπό ρομαντική οπτική γωνία, γερμανικός ρομαντισμός και Γ. Βιζυηνός», από τις εκδόσεις Αγρα.

Το βραβείο στην ενότητα πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι απονεμήθηκε στην Δήμητρα Λουκά για το βιβλίο «Κόμπο στον κόμπο», των εκδόσεων Κίχλη.

Στην ενότητα πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές βραβεύτηκε ο Γιάννης Καρπούζης για το βιβλίο «Ο χάρτινος χρόνος τελείωσε», έκδοση Πανοπτικόν.

Στην κατηγορία της εικονογράφησης παιδικού βιβλίου βραβεύτηκε το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Αμάλια», σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ικαρος.

Στην κατηγορία λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά βραβεύτηκε η Ερση Νιαώτη για το βιβλίο «Ο υπέροχος κύριος Μαμαλούξ», που κυκλοφορεί σε εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού, από το Καλειδοσκόπιο.

Στην κατηγορία λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους αναδείχθηκε πρώτη η Μελίνα Σιδηροπούλου για το βιβλίο «Ηλιος με μουστάκια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Βραβείο για το βιβλίο γνώσεων έλαβε η Ροδούλα Παππά με το έργο της «Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο», σε εικονογράφηση του Κώστα Μαρκόπουλου, που εκδόθηκε από τη Νεφέλη.

Με παράδειγμα το βιβλίο «Χριστόφορος Κάσδαγλης», 1983, σχεδίαση εξωφύλλου Κλαίρη Σταμάτη, σχεδίαση έκδοσης εκδόσεις Καστανιώτη η κριτική επιτροπή βραβεύει όλη τη σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη αυτού του τύπου. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή στοχεύει στην ανάδειξη των επιμέρους στοιχείων -σχεδιασμός σελίδων, επιλογή γραμματοσειρών, πρόταση χαρτιών, εκτύπωση και βιβλιοδεσία- που απαιτούνται για αποτελέσματα υψηλής τεχνικής και αισθητικής στην μορφοποίηση του βιβλίου που θα εμφανιστεί στους πάγκους και τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου