ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρεσβευτές» πολιτισμού στη Μαγνησία ~ Πλήγμα για τους ξεναγούς η πανδημία

πρεσβευτές-πολιτισμού-στη-μαγνησί-37343

Η Βολιώτισσα Μελίνα Κωστίδη μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα τεράστια προβλήματα και το κλίμα αβεβαιότητας, που επικρατεί στον κλάδο

Σοβαρό πλήγμα έχει επιφέρει η πανδημία στον κλάδο των ξεναγών, που συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του τουρισμού και τη γνωριμία των επισκεπτών της περιοχής, Ελλήνων και ξένων, με τον μνημειακό πλούτο και τα σημεία ενδιαφέροντος. Μεταξύ των «πρεσβευτών» του τουρισμού στην περιοχή η διπλωματούχος ξεναγός Μελίνα Κωστίδη, με καταγωγή από τον Βόλο και τη Χίο, η οποία με δυναμισμό ανέφερε τα προβλήματα, που προκάλεσε η πανδημία, στην πρόεδρο του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με μεταπτυχιακό στο King’s College του Λονδίνου και διδακτορικό στην νεώτερη κοινωνική ιστορία, η Μελίνα Κωστίδη είναι «ψυχή» των δωρεάν ξεναγήσεων που διοργανώνουν οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου σε συνεργασία με την Ενωση Γονέων.

Η επιτυχημένη δραστηριότητα που επεκτάθηκε και διαδικτυακά στην περίοδο της πανδημίας, άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην προσπάθεια γνωριμίας με τον μνημειακό πλούτο της περιοχής, που πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

Η δραστηριότητά της επεκτείνεται σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος όπως τα χωριά του Πηλίου, τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα και αλλού. Περιγράφοντας το ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς που διέπει τον κλάδο των ξεναγών, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οι ξεναγοί στην ουσία μπορούμε να συνεργαστούμε με τον οποιονδήποτε μας προσφέρει εργασία, πρακτορείο, κάποιο γκρουπ, κάποιο σχολείο, μεμονωμένο επισκέπτη, κάποιο ξενοδοχείο να θέλει να συνεργαστούμε, αλλά δεν έχουμε μόνιμη σύμβαση εργασίας συνήθως. Υπάρχουν και κάποιοι ξεναγοί που απασχολούνται σε τουριστικά γραφεία, αλλά οι περισσότεροι δουλεύουμε με αυτό τον τρόπο».

Εμειναν χωρίς εργασία

Οι παραπάνω δραστηριότητες διακόπηκαν λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται χωρίς εργασία από τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως και οι συνάδελφοί της. «Η τελευταία μου ξενάγηση ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου με ένα σχολείο. Στη συνέχεια εξαγγέλθηκαν τα μέτρα, χάσαμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ακολούθησε το lock down, το Πάσχα ήμασταν σε καραντίνα. Δεν έχω δουλέψει καθόλου έκτοτε και πιστεύω ότι δυστυχώς ούτε σύντομα έχουμε προγραμματίσει κάτι» υπογράμμισε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία στον κλάδο είναι «η αβεβαιότητα για το μέλλον, μια μεγάλη στεναχώρια γιατί ουσιαστικά καθυστέρησε πάρα πολύ να εγκριθεί το επίδομα ανεργίας. Το χειμώνα λαμβάνουμε ένα εποχιακό επίδομα ανεργίας, γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε το συγκεκριμένο διάστημα, αλλά επειδή τα ένσημα των ξεναγών δεν είναι προς το παρόν μηχανογραφημένα, θα μηχανογραφηθούν, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, δεν μπορούσαμε να το λάβουμε. Πριν από λίγες μέρες με ειδοποίησαν από τον ΟΑΕΔ ότι εγκρίθηκε το τρίμηνο επίδομα ανεργίας και περιμένω και την παράσταση που μας έχουν υποσχεθεί» είπε.

Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα απευθύνθηκε στην πρόεδρο του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, μεταφέροντας τη μεγάλη της αγωνία κι όπως υπογραμμίζει η Βολιώτισσα ξεναγός «ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματά μας, τα δημοσιοποίησε και τα κοινοποίησε με υπομνήματα στο Υπουργείο Τουρισμού».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που κινητοποίησε άμεσα τον κλάδο, ήταν το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας, με την πανδημία να έχει αναστείλει, ουσιαστικά, τις δραστηριότητες ενός κλάδου νευραλγικής σημασίας για την χώρα.

Αβέβαιο το καλοκαίρι

Παραθέτοντας τα αλλεπάλληλα προβλήματα που προκάλεσε στον κλάδο η πανδημία, τόνισε ότι «είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό, τουριστικό και επισιτιστικό τομέα της χώρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων εργάζονται σε αυτούς τους τομείς, οπότε όσο μένουν κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, εμείς δεν μπορούμε να εργαστούμε. Είναι δεδομένο αυτό και δυστυχώς ακόμη και τώρα που ανοίγουν σταδιακά τα ξενοδοχεία, δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον για φέτος».

Το εργασιακό μέλλον είναι αβέβαιο, καθώς λόγω της πανδημίας είναι άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η ροή των ξεναγήσεων, με τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, να επηρεάζουν αρνητικά όλους τους τομείς του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των τουριστικών γραφείων, με τα οποία συνεργάζονται οι ξεναγοί.

Το φετινό καλοκαίρι είναι αβέβαιο, παρά το γεγονός ότι το 2020 ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς και είχαν προγραμματιστεί έγκαιρα πολλές ξεναγήσεις μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου. «Προγραμματίζαμε ξεναγήσεις από πολύ νωρίς και υπήρχαν, επίσης, πολλές κρουαζιέρες, που είχαν προγραμματιστεί. Τώρα, πλέον, προς το παρόν έχουν παγώσει έως ακυρωθεί και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε και για το 2021. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία από τον κόσμο και ειδικά από τις χώρες που είχαν πάρα πολλά κρούσματα», τόνισε η κ. Κωστίδη.

Εντυπώσεις τουριστών

Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των ξεναγών, η επικοινωνία με τους τουρίστες και η καταγραφή των εντυπώσεών τους για την περιοχή και τα μνημεία.

Μεταφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις εντυπώσεις των τουριστών, η Βολιώτισσα ξεναγός ανέφερε ότι πολλοί παρομοιάζουν τον Βόλο με νησί, γιατί βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ενώ τους εντυπωσιάζει, παράλληλα, η ρυμοτομία, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας.

«Οταν τους μιλάμε για την Ιωλκό και τον Ιάσονα, τους νεολιθικούς οικισμούς και την προϊστορία, αντιλαμβάνονται ότι είναι μια πόλη που έχει σπουδαίο παρελθόν, οπότε εντυπωσιάζονται από τη μακρά ιστορία της περιοχής. Ανεβαίνοντας στο Πήλιο, τους εντυπωσιάζει ότι είναι ένα κατάφυτο βουνό, ενώ διατυπώνουν σχόλια θαυμασμού και για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική» σημείωσε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι δεν έχουν εκφράσει κάποιο αρνητικό σχόλιο επισκέπτες της περιοχής. «Το μόνο που έχουν πει πολλές φορές, επειδή προωθούνται περισσότερο τα Μετέωρα διότι είναι μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι ότι θα προτιμούσαν να είχαν περισσότερο χρόνο στην πόλη του Βόλου και στο Πήλιο», σημείωσε η Βολιώτισσα ξεναγός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου