ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εννέα κινηματογραφικές δεκαετίες

εννέα-κινηματογραφικές-δεκαετίες-50007

Πόλος έλξης για τους σινεφίλ ο ιστορικός θερινός κινηματογράφος του Βόλου, που ανοίγει την Τρίτη

Επετειακή χρονιά η φετινή και στους στόχους των υπευθύνων του θερινού σινεμά είναι η διοργάνωση φεστιβάλ ταινιών τον Σεπτέμβριο. Ο θρυλικός θερινός κινηματογράφος του Βόλου ανοίγει αυλαία την Τρίτη 9 Ιουνίου στις 21.15 με την «Ευτυχία», που έχει ως θέμα τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και το πρόγραμμα των προβολών, που θα ακολουθήσουν, να ανακοινώνεται προσεχώς. Η θρυλική Εξωραϊστική του Βόλου ανάβει τα φώτα για να υποδεχθεί τους σινεφίλ, προσφέροντας μαγικές βραδιές, έστω κι αν είναι προσαρμοσμένες στην εποχή της πανδημίας, με τις ενδεδειγμένες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζάκια και αντισηπτικά για λόγους ασφαλείας. Η κινηματογραφική αυλαία ανοίγει με αισιόδοξη διάθεση και ενδιαφέρουσες παραγωγές, που αναμένεται να διατηρήσουν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των φίλων του σινεμά κάθε ηλικίας.

«Ξεκινάμε με τη μισή χωρητικότητα, υπάρχουν αντισηπτικά, μάσκες προστασίας, στον χώρο πριν από κάθε προβολή προβλέπονται ψεκασμός και απολύμανση, ό,τι προβλέπεται για την ασφάλεια των θεατών και των εργαζομένων», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στάθης Μοσχίδης, συνιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Βραδιές γεμάτες σινεμά και συναρπαστικές πολιτιστικές πινελιές θα «χρωματίσουν» το πρόγραμμα του καλοκαιριού, σε πείσμα της πανδημίας. «Ο κινηματογράφος θα ανοίγει τουλάχιστον μια ώρα πριν την έναρξη κάθε προβολής για την εξυπηρέτηση του κόσμου, για να αγοράζουν το εισιτήριό τους, αποφεύγοντας την αναμονή στην ουρά», είπε ο κ. Μοσχίδης. Οσο για την τιμή του εισιτηρίου παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, 6 ευρώ, και είναι ενιαία για όλους, με τους υπεύθυνους του χώρου να υπόσχονται πολιτιστικές επιλογές, που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Νοσταλγική διάθεση

Νοσταλγική διάθεση δημιουργεί στους ένθερμους φίλους του κινηματογράφου η χρυσή εποχή του σινεμά, που οδηγούσε χιλιάδες Βολιώτες στις τοπικές αίθουσες, θερινές και μη. Ακόμη και στην εποχή του κορονοϊού, η Εξωραϊστική, ο δεύτερος μόλις κινηματογράφος του Βόλου μετά το Αχίλλειον, είναι ο μοναδικός ουσιαστικά, που συνεχίζει να λειτουργεί, σε πείσμα των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Βόλος είχε φτάσει να μετρά 38 κινηματογράφους τη χρυσή δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν πολλές μορφές διασκέδασης και μεσουρανούσαν οι κινηματογραφικοί αστέρες της εποχής. Μάλιστα μέχρι το 1955 όταν και καταστράφηκε το αρχικό κτίσμα από τον μεγάλο σεισμό που είχε ισοπεδώσει τον Βόλο, κατέγραφε χρυσές σελίδες στην ιστορία του με γεμάτες αίθουσες καθημερινά, ειδικά στις βραδινές προβολές.

Ηταν καλοκαίρι του 1930, κάπου στο κέντρο της πόλης και κοντά στην γραφική παραλία, ιδρύεται ο πρώτος θερινός κινηματογράφος του Βόλου. Ηταν ο δεύτερος μετά το ξεκίνημα του τότε Αχίλλειον από το 1928, δίπλα στη μάντρα του Φάνη.

Οι προβολές συνεχίζονταν με μεγάλη επιτυχία, καθημερινά ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος ειδικά στη βραδινή προβολή. Σε πολύ μικρό διάστημα άρχισαν να ξεφυτρώνουν κι άλλοι κινηματογράφοι, που ήταν στις δόξες τους εκείνη την εποχή. Δίπλα από την Εξωραϊστική, απέναντι και λίγο πιο κάτω στην παραλία έκαναν την εμφάνισή τους το κινηματοθέατρο Θέτις, τα Κύματα, ο Ορφέας και το Rex.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Βόλος είχε 38 κινηματογράφους. Κατά τη διάρκεια του πόλεμου του 1940 και κατά τον σεισμό του 1955 το μέγαρο Σαραφόπουλου υπέστη μεγάλες ζημιές, αργότερα ο χώρος ξανακτίστηκε, χάνοντας όμως μέρος από την αρχική του μορφή, ενώ συνέχισε να υφίσταται ως θερινός κινηματογράφος μέχρι και σήμερα.

Θρυλικά ονόματα

Η Εξωραϊστική κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου, ονόματα του θεάτρου που έγραψαν τη δική τους ιστορία, όπως οι Αννα και Μαρία Καλουτά, η Σπεράντζα Βρανά, η Ρένα Ντορ, ο Πέτρος Κυριακός, ο Γιώργος Οικονομίδης και άλλοι. Γνώρισε μεγάλες δόξες την περίοδο της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Ακόμα και τις δεκαετίες ’80 και ’90, που ο ένας μετά τον άλλον οι κινηματογράφοι έκλειναν εξαιτίας της δημοφιλίας της βιντεοκασέτας, η Εξωραϊστική συνέχισε να στέκει χωρίς να έχει χάσει την αίγλη της. Το 1994 αποτέλεσε ημερομηνία σταθμό στην ιστορία της Εξωραϊστικής. Με εισήγηση του Δήμου Βόλου, της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας και της 5ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων κρίθηκε ομόφωνα διατηρητέο κτίριο και χαρακτηρίστηκε σημείο αναφοράς για την πόλη του Βόλου. Η απόφαση αποτέλεσε τη σανίδα σωτηρίας και έδωσε την ώθηση για νέα πολύ επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία του ιδίως από το 2000 μέχρι και σήμερα. Πλέον, προσφέρει στο κοινό πρώτες προβολές από χολιγουντιανές παραγωγές, ποιοτικές κατά βάση ταινίες, ευρωπαϊκό κινηματογράφο αλλά και πιο εμπορικές ταινίες. Επίσης μέχρι το 2014 φιλοξενούσε το CINE Μεσόγειος με αφιερώματα σε δημιουργούς από μεσογειακές χώρες, ενώ αποτελεί παράλληλα φιλόξενο χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Καλοκαιρινές προβολές

Ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος της πόλης πρόβαλε και συνεχίζει να προβάλλει ταινίες, παράλληλα με τις άλλες μεγάλες πόλεις, πάντα επιλεγμένες και ποιοτικές. Από την οθόνη της πέρασαν γενιές αστέρων, από τα καθίσματα της εκατομμύρια θεατές, ο χρόνος περνώντας δίπλα της άφησε μια μοναδική ατμόσφαιρα διαχρονικής κομψότητας. Σήμερα, 90 χρόνια μετά, η Εξωραϊστική συνεχίζει να προσφέρει στο κοινό «μοναδικές νύχτες σινεμά» υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που αποτέλεσε το κλειδί στη διαχρονική παρουσία της Εξωραϊστικής είναι η ατμόσφαιρα. Η αίσθηση μιας άλλης εποχής, με την παρέα και το ποτό στο χέρι δίνει αξία ανεκτίμητη. Οι μυρωδιές των λουλουδιών από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, οι απόμακρες φωνές των εφήβων από την παραλία και το φεγγάρι δημιουργούν μοναδικό σκηνικό που ξεπερνά την ίδια την ταινία και δίνει άλλη διάσταση στον χώρο.

Σεργιάνι στο παρελθόν

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κινηματογραφικό σεργιάνι στο παρελθόν, που αναδεικνύει την τοπική ιστορία. Με αφετηρία την είσοδο του Βόλου, ο συντάκτης του νοσταλγικού κειμένου θυμάται τον θρυλικό χειμερινό κινηματογράφο Αττίκ που ιδρύθηκε το 1962 και αποτέλεσε το στολίδι της παραλίας με προδιαγραφές θεάτρου, άνετα και πολλά καθίσματα κ.λπ.

Συνεχίζοντας το σεργιάνι στην παραλία του παλιού Βόλου, σειρά έχει ο Κρόνος, επίσης παλιός κινηματογράφος με τα αρώματα στα διαλείμματα και τη γνωστή γαλαρία με 2 δραχμές εισιτήριο τότε, ενώ η επόμενη στάση είναι ο ιστορικός από το 1928 και μέχρι σήμερα χειμερινός κινηματογράφος Αχίλλειον, που από το 1998 άλλαξε τη δομή του με τη νέα τεχνολογία, φτιάχνοντας δύο αίθουσες και καφετέρια.

Εξίσου εντυπωσιακά το Τιτάνια και το Rex, κινηματογραφικό δίδυμο με προπολεμική ιστορία. Στην άλλη πλευρά της παραλίας, η Εξωραϊστική, κινηματογράφος φορτωμένος με ιστορία, μέχρι και σήμερα που λειτουργεί με όλες τις παραμέτρους της τεχνολογίας ήχου και εικόνας. Παραπλεύρως και σε ισοσκελή θέση η Θέτις, ο Ορφέας, τα Κύματα και λίγα τετράγωνα πιο κάτω το Lido. Ανηφορίζοντας την κεντρική οδό του Βόλου την Ελευθερίου Βενιζέλου, εντυπωσιακή ήταν η θέα των υπολοίπων κινηματογράφων που άφησαν εποχή. Εσπερος, Πανελλήνιο, Φρύνη, Διάνα, Αίντα, Ιωλκός, Νεράιδα και το cine Αληδρομήτη. Στην επόμενη στροφή στα ανατολικά του Βόλου, άλλοι τρεις, Ολύμπια, Ακροπόλ, Οασις, που συμπλήρωναν το παζλ των πολυάριθμων αιθουσών που ανθούσαν τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του ’60, στον παλιό Βόλο, τότε που μοναδική διασκέδαση ήταν ο κινηματογράφος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου