ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ορφέας, Μύθος σε Μουσική»: Η διάσημη όπερα του Μοντεβέρντι ψηφιακά

ορφέας-μύθος-σε-μουσική-η-διάσημη-όπ-60317

Με το αριστούργημα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι «Ορφέας, Μύθος σε Μουσική», το πρώτο λυρικό έργο που επιβιώνει μέχρι σήμερα στις διεθνείς σκηνές, τέσσερις αιώνες μετά την πρώτη παρουσίασή του στα 1607 στην Αυλή του Δούκα της Μάντοβα, συνεχίζεται το πρόγραμμα της online σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η διάσημη όπερα θα αναμεταδοθεί, στο πλαίσιο του Μegaron Online, την Κυριακή 31 Μαΐου στις 9 το βράδυ, σε σκηνοθεσία Πιερ Λουίτζι Πίτσι, ο οποίος σχεδίασε επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης

Το λιμπρέτο του «Ορφέα» του Μοντεβέρντι βασίστηκε στον μύθο του τολμηρού ήρωα που γοητεύει τα θηρία και τιθασσεύει τους φύλακες του Κάτω Κόσμου μόνο με τη μαγεία της μουσικής, έτσι όπως μας τον παραδίδουν δύο σπουδαίοι λατίνοι ποιητές, ο Οβίδιος και ο Βιργίλιος.

Η μουσική, επαναστατική για την εποχή της Αναγέννησης, υπηρετεί τον λόγο και αφομοιώνει την κληρονομιά των μαδριγαλίων αλλά και την πολυφωνική και οργανική παράδοση, δημιουργώντας ένα νέο είδος που μάγεψε το κοινό του 17ου αιώνα και εξακολουθεί να συγκινεί τον σύγχρονο θεατή. Πόσο μάλλον όταν ο τελευταίος έχει την ευκαιρία να απολαύσει επί σκηνής –ή επί της οθόνης– τις ερμηνείες δύο διακεκριμένων πρωταγωνιστών του παγκόσμιου λυρικού στερεώματος, όπως του Γκρέγκορυ Κούντε ως Ορφέα και της Τσετσίλια Γκαζντία ως Ευρυδίκης. Μαζί τους η διάσημη ορχήστρα Solisti Veneti υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Κλάουντιο Σιμόνε.

Τη διανομή συμπληρώνουν καταξιωμένοι έλληνες και ξένοι μονωδοί (Γκρεγκ Ρύερσον, Άννα Μαρία Ντι Μίκκο, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Αντονίνο Σιραγκούζα, Αντώνης Κορωναίος, Μίνα Πολυχρόνου, Μαρίνα Φιδέλη, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας). Το χορωδιακό σχήμα που πλαισιώνει τους λυρικούς ερμηνευτές διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Λαμβάνει επίσης μέρος το Χορευτικό Σύνολο του Θεάτρου του Τορίνου.

Δείτε την παράσταση εδώ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου