ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτότυπες διαδικτυακές παραστάσεις και δράσεις για παιδιά

πρωτότυπες-διαδικτυακές-παραστάσεις-61412

Πρωτότυπη πρωτοβουλία έρχεται από το θέατρο για παιδιά «Αερόπλοιο» και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, σε παιδιά και γονείς, με τίτλο «Τα παραμύθια της οθόνης».

Αναλύοντας τα δεδομένα της συγκεκριμένης πρότασης, οι εμπνευστές και οι συντελεστές υπογραμμίζουν ότι: « Δεν είναι παραμύθια που απλώς διαβάζει ένας ηθοποιός μπροστά σε μια οθόνη, δεν είναι παλιές σκονισμένες μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, είναι μία καινούργια θεατρική παράσταση – πρόταση».

Το «Αερόπλοιο» μελέτησε την επίκαιρη μορφή που αξιοποιεί τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία ως μέσο πολιτιστικής δημιουργίας και επικοινωνίας και διαμόρφωσε μία νέα δραστηριότητα που έρχεται στο σπίτι με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού και software που διαθέτει.

Τα παραμύθια της οθόνης είναι ολοκληρωμένη δραστηριότητα που γίνεται στο σπίτι με επίκεντρο χαριτωμένη παιδική θεατρική παράσταση. Οικογένειες από τη Μαγνησία, όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό απλά δηλώνουν συμμετοχή και δίνουν e-mail και τηλέφωνο. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν υπολογιστής και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το θέατρο και η ηθοποιός/παιδαγωγός Λαμπρινή Θάνου επικοινωνούν μαζί τους πριν την παράσταση και ενημερώνουν για τις τεχνικές λεπτομέρειες που είναι απλές και στέλνουν συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό με προτεινόμενες δραστηριότητες για τα παιδιά, σε σχέση με τη θεματολογία της παράστασης.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή γίνονται πολύ απλά η σύνδεση και η γνωριμία με τα παιδιά και τους γονείς. Ηθοποιός, παιδιά και γονείς γνωρίζονται μεταξύ τους και μέσα από την οθόνη γίνονται μια παρέα.

Η ηθοποιός διευθύνει το παιχνίδι που καλλιεργεί την κοινωνικότητα των παιδιών πέρα από τη θεατρική παιδεία, έστω και από απόσταση. Παιδιά και γονείς, που μπορεί να τους χωρίζει μεγάλη απόσταση, γνωρίζονται, μιλούν, παίζουν και γίνονται φίλοι.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εντάσσεται η παράσταση «Μην τρομάζετε το αηδόνι». Μια χαριτωμένη, τρυφερή, διδακτική παράσταση με πρωταγωνιστές τα πουλιά, στη μεγάλη σκηνή του θεάτρου «Τόπος αλλού» με τραγούδια, χορό, σκηνικά, κοστούμια, και συμμετοχή των παιδιών.

Μετά από την παράσταση τα παιδιά λένε τι τους άρεσε, συζητούν όλοι μαζί και παρακινούνται από την ηθοποιό να πάρουν έμπνευση και αφορμή από τη νέα αυτή εμπειρία και να δημιουργήσουν ζωγραφιά, χειροτεχνία, τραγούδι, ποιηματάκι, χορό.

Ολο το επιτελείο του θεάτρου «Αερόπλοιο» υποστηρίζει τη δράση, τεχνικοί και ηθοποιός είναι έτοιμοι να παίξουν. Μόνο τα παιδιά και οι γονείς τους παρακολουθούν από το σπίτι.

Το «Αερόπλοιο» προετοιμάστηκε, απέκτησε τον κατάλληλο εξοπλισμό, τον έστησε και παρουσιάζει θέατρο για τα παιδιά σε live streaming ζωντανή απευθείας μετάδοση, αποκλειστικά για συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα στις 11.30 το πρωί, καλώντας στα τηλέφωνα 6944360015 και 6973882023.

Το θέατρο «Αερόπλοιο»

Το θέατρο «Αερόπλοιο – Τόπος Αλλού» είναι θεατρικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δημιουργήθηκε το 1985 με αποκλειστικό σκοπό το θέατρο για παιδιά. Κλείνει φέτος 35 χρόνια συνεχούς και συνεπούς πορείας. Διευθύνεται από τον σκηνοθέτη Νίκο Καμτσή και παρουσιάζει παραστάσεις για παιδιά, διοργανώνει γιορτές και εκδηλώσεις για διαφορετικές ηλικίες παιδιών, πάντα με κριτήριο τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την αισθητική ανάγκη των παιδιών. Δημιουργεί παραστάσεις στοχευμένες με θέματα που απασχολούν τα παιδιά, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα και συνδυάζονται με εκπαιδευτικά προγράμματα δράσεις, που είναι πάντα αναρτημένες στο site του Υπουργείου Παιδείας: http://www.e-yliko.gr.

Εχει μόνιμη στέγη στο θέατρο «Τόπος Αλλού» που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης (οδός Kεφαλληνίας 17) και είναι πάντα ανοιχτό στις επιταγές της εποχής, έχοντας τις κεραίες του στραμμένες στα εκάστοτε μηνύματα των καιρών.

«Ανέκαθεν οι παραστάσεις μας δεν περιορίζονταν στους τέσσερις τοίχους του οργανωμένου θεάτρου μας. Ημασταν και είμαστε πάντα ανοιχτοί να παίξουμε σε δρόμο, πλατεία, στην αίθουσα ή την αυλή του σχολείου κ.λπ. Η πίστη μας δυναμώνει περισσότερο σε συγκυρίες δύσκολες για την ανθρωπότητα, δύσκολες και για τον πολιτισμό, όπως η εποχή που διανύουμε. Ετσι, μέσα από την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή μια παράσταση μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα, ψυχαγωγική, αλλά και εκπαιδευτική. Να διασκεδάζει το παιδί, αλλά να το καλλιεργεί ταυτόχρονα» υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Νίκος Καμτσής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου