Εντυπωσιακό χορευτικό θέαμα διαδικτυακά

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-28, 14:33:59
Εντυπωσιακό χορευτικό θέαμα διαδικτυακά

Σε διαδικτυακή αναμετάδοση η «Λίμνη των κύκνων» από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας

 

Η «Λίμνη των κύκνων» παρουσιάζεται σε διαδικτυακή αναμετάδοση από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, προκειμένου να μη στερηθούν οι φίλοι του χορού, του πολιτισμού και του θεάματος σπουδαίες παραγωγές.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, το ENB δημιούργησε τα Wednesday Watch Parties και κάθε Τετάρτη προσφέρει δωρεάν σε live streaming, στη σελίδα του στο Facebook και από το επίσημο κανάλι του στο YouTube, παραστάσεις χορού. Οι παραστάσεις ξεκινούν κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και είναι διαθέσιμες για τις επόμενες 48 ώρες.

Ετσι, από χθες παρουσιάζει την παράσταση μπαλέτου «Λίμνη των κύκνων». Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Τσαϊκόφσκι τη διετία 1875 – 1876, ενώ η ιστορία της βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια, καθώς και σε αρχαίο γερμανικό μύθο. H παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στο Liverpool Empire.

Το παραμύθι αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες νέου πρίγκιπα και όμορφης κοπέλας, την οποία κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο.

Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο Ρόθμπαρτ αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ.

Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί στον ουρανό. Καθώς, όμως, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, υπάρχει και ένα δεύτερο τέλος, που θέλει τους δύο ερωτευμένους να πεθαίνουν.

Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στις 20 Φεβρουαρίου 1877 και στέφθηκε με αποτυχία. Αρκετά χρόνια αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 15 Ιανουαρίου 1895, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Τσαϊκόφσκι, με νέα χορογραφία, τη φορά αυτή από τους Μάριους Πέτιπα και Λεβ Ιβάνοφ, η παράσταση γνωρίζει την αποθέωση.

Για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας ανέβηκε στο Λονδίνο το 1911. Από τότε έχουν γίνει χιλιάδες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είναι διασκευασμένες σύμφωνα με την εκδοχή του εκάστοτε χορογράφου. Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει και με τη μορφή μπαλέτου στον πάγο.

Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Βλάσλαβ Νιζίνσκι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μαργκότ Φοντέιν, Ταμάρα Τουμάνοβα, Ουλιάνα Λοπάτκινα, Φρέντερικ Αστον κ.ά.

Σήμερα, η «Λίμνη των κύκνων» θεωρείται ένα από τα κορυφαία μπαλέτα όλων των εποχών, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη την γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=