ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη λογοτεχνική διάκριση της Ελένης Δικαίου

μεγάλη-λογοτεχνική-διάκριση-της-ελέν-65109

Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου υποψήφια για το βραβείο εφηβικού – νεανικού βιβλίου

Μία ακόμη σημαντική διάκριση καταγράφεται στο λογοτεχνικό βιογραφικό της Ελένης Δικαίου, που είναι υποψήφια για βραβείο στην κατηγορία εφηβικού – νεανικού βιβλίου με το συγκλονιστικό της δημιούργημα «Ο τελευταίος Ελληνας της Σμύρνης». Το όνομα της αγαπημένης συγγραφέως, που κατάγεται από τη Νέα Ιωνία Βόλου, περιλαμβάνεται στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικών Βιβλίων οι οποίες ανακοινώθηκαν προχθές από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα, που καταγράφονται η ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του πατέρα και εθνάρχη των Μικρασιατών Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που σφράγισε με τη θυσία του την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, γράφοντας σελίδα χρυσή.

Στις 250 σελίδες του βιβλίου, που απευθύνεται στους νέους, η συγγραφέας με σεβασμό στην αντικειμενικότητα και ερευνώντας αξιόπιστες πηγές ώστε να αποδειχτεί η ιστορική αλήθεια, καταγράφει μέσα από τη μυθιστορηματική πλοκή σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια της παρουσίας των Ελλήνων στη Σμύρνη. Κυρίως όμως προβάλλεται η ηρωική, χαρισματική και συνάμα τραγική μορφή του εθνοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου, η ψυχή της Ελληνικής Μικράς Ασίας. Ο δεσπότης προτίμησε να μείνει ώς το τέλος και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου του, παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και τις προτροπές που του έγιναν να εγκαταλείψει νωρίτερα τη Σμύρνη. Στο μυθιστορηματικό πλαίσιο τονίζονται οι σπουδαίοι σταθμοί του βίου του, η αγωνία και η δράση του να προστατέψει σε κρίσιμες στιγμές τον ελληνισμό, τόσο στη Μακεδονία ως Μητροπολίτης Δράμας, όσο και ως Μητροπολίτης στην πολύπαθη Σμύρνη.

Το βιβλίο αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά και πεζογράφημα με ενδιαφέρουσα πλοκή και δράση, ενώ οι σελίδες του αποτελούν μωσαϊκό διάσπαρτων ιδιωματισμών, πολιτιστικών στοιχείων και θαυμάσιων εικόνων.

Η Ελένη Δικαίου έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1991 με το μυθιστόρημα για νέους «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», βραβευμένο από την Ενωση Σμυρναίων, έργο που το αγκάλιασε και το αγάπησε ιδιαίτερα το κοινό και μάλιστα τελευταία μεταφέρεται με επιτυχία στη σκηνή από σχολεία και συλλόγους. Εκτοτε και άλλα έργα της βραβεύτηκαν και μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, βρίσκοντας απήχηση στο κοινό που αγαπάει η ίδια, στους εφήβους και τα παιδιά, μιλώντας τη γλώσσα τους. Οπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά: «Μπορώ να μιλήσω τη γλώσσα των εφήβων και των παιδιών, αυτή που καταλαβαίνουν και οι μικροί και οι μεγάλοι και πως αυτό μου αρέσει πολύ περισσότερο απ’ το να γράφω για τους μεγάλους αποκλειστικά… Θέλω να πω πράγματα στους μεγάλους και αντί να τα λέω απευθείας σ’ αυτούς, τα λέω μέσα απ’ τα παιδιά τους».

Γέννημα θρέμμα της Νέας Ιωνίας του Βόλου, η Ελένη, παιδί του θρυλικού σχολείου της «παράγκας», της προσφυγικής γειτονιάς και της Βαγγελίστρας, δεν παραλείπει ποτέ να αναφέρει την καταγωγή της στις συνεντεύξεις της με υπερηφάνεια και συγκίνηση τόσο στον Πειραιά που σήμερα κατοικεί όσο και παντού στην Ελλάδα όπου ακολουθεί τις παρουσιάσεις των βιβλίων της.

Αγαπά βαθιά τον τόπο της, τιμά τις ρίζες της, την παράδοση των προγόνων της και την ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων και αποδεικνύοντας στην πράξη όλα τούτα αποφάσισε τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτού του τελευταίου βιβλίου της να διατεθούν για την ανέγερση ναΐσκου προς τιμήν του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Φυσικά δεν έμεινε μόνο στην επιθυμία, αλλά με τη στήριξη της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες», στην οποία ανήκει ως μέλος, προέβη σε διάφορες ενέργειες απευθυνόμενη στον Δήμο και την Εκκλησία, ώστε σε συνεργασία τόσο με τους άλλους Μικρασιατικούς Συλλόγους, όσο και με τον ευαισθητοποιημένο στο θέμα αυτό μικρασιατικό κόσμο να υλοποιηθεί το έργο. Το ευχάριστο για εκείνη αλλά και για όλους τους Μικρασιάτες είναι ότι οι φορείς είδαν θετικά το ζήτημα και ανταποκρίθηκαν, ώστε το έργο να βαδίσει στην πραγμάτωσή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου