Συναρπαστικές ψηφιακές αναγνώσεις από τον Δημήτρη Πιατά

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-22, 17:43:45
Συναρπαστικές ψηφιακές αναγνώσεις από τον Δημήτρη Πιατά

Διαβάζει τον «Τρελαντώνη» σε πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

 

O αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς γίνεται παραμυθάς στο πλαίσιο της σειράς #snfccAtHome: Αναγνώσεις: Παιδικό βιβλίο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από την Τρίτη 26 Μαΐου στις 18.00 θα διαβάζει το κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα «Τρελαντώνης» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίττη. Την ανάγνωση θα συνοδεύσουν ζωγραφικά έργα που δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης, καθώς και πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Κώστα Βόμβολου.

Ο «Tρελαντώνης» ακολουθεί τη μεγάλη επιτυχία που είχε «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, σε ανάγνωση της Ολιας Λαζαρίδου και σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη, που ολοκληρώθηκε σε δέκα επεισόδια. Την σειρά συνόδευσαν πέντε μοναδικά ζωγραφικά έργα που εμπνεύστηκε από το βιβλίο ο Αλέκος Λεβίδης καθώς και μουσική που συνέθεσε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Εδώ και έναν αιώνα περίπου, ο «Τρελαντώνης» παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του νεανικού αναγνωστικού κοινού. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1932, επανεκδόθηκε επανειλημμένα και αγαπήθηκε από πολλές γενιές παιδιών. Μυθιστόρημα της ωριμότητας της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, εμποτισμένο από προσωπικές μνήμες και βιώματα της παιδικής της ηλικίας, το βιβλίο περιγράφει τις συναρπαστικές περιπέτειες, το καλοκαίρι του 1879, των τεσσάρων αδελφών της οικογένειας Μπενάκη, η Δέλτα ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη, στον Πειραιά, που αφήνουν την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να περάσουν ανέμελα τις διακοπές τους στο αρχοντικό των θείων τους στον λόφο της Καστέλλας. Εκεί, η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά (Πηνελόπη), ο Αλέξανδρος και ο Αντώνης, που τον φωνάζουν Τρελαντώνη γιατί είναι «σκάνταλος και πολύ άτακτος, και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του», θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νέα τους ζωή, αλλά και με τον κόσμο των μεγάλων.

Ο Δημήτρης Πιατάς, ο σπουδαίος ηθοποιός, έμπειρος στις παραγωγές για παιδιά αφού είχε δανείσει τη φωνή του στον χαρακτήρα Πίκο Απίκο στην εμβληματική Φρουτοπία του Ευγένιου Τριβιζά, ηχογράφησε τον «Τρελαντώνη» την περίοδο της καραντίνας στο σπίτι του στην Αθήνα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβε ο διακεκριμένος Ελληνας σκηνοθέτης Βίκτωρ Αρδίττης που έχει σπάνια εμπειρία και στο θέατρο για το ραδιόφωνο. Ο Αλέκος Λεβίδης, ένας από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ζωγράφους, εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα και δημιούργησε πέντε πρωτότυπους πίνακες που θα συνοδεύουν την ανάγνωση του βιβλίου. Τέλος, ο διακεκριμένος συνθέτης Κώστας Βόμβολος, έγραψε πρωτότυπη μουσική για το σήμα των επεισοδίων καθώς και μουσικές «γέφυρες».

Η σειρά #snfccAtHome: Αναγνώσεις, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
4
=