Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Μακρινίτσας

Τελευταία ενημέρωση: 2012-01-06, 18:56:43
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  στο Μουσείο Μακρινίτσας

            Ολοκληρώνονται αύριο, Σάββατο 7 Ιανουαρίου, ανήμερα του Άι-Γιαννιού στις 11 π.μ. στο Μουσείο Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης του Πηλίου στη Μακρινίτσα, οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των γιορτινών ημερών. Συγκεκριμένα, στο χώρο του Μουσείου η Διεύθυνση Αρχείων, βιβλιοθηκών και Μουσείων του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μέρες γιορτινές στη Μακρινίτσα… στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς».

            Το πρόγραμμα αφορά τα έθιμα, τα ξεχωριστά φαγητά και όλα όσα έκαναν τις γιορτινές μέρες του δωδεκαήμερου, ιδιαίτερες για τις νοικοκυρές και τα παιδιά παλιότερων εποχών. Ο εμψυχωτής του προγράμματος,  δάσκαλος Γεράσιμος Τσιμπλούλης, σημειώνει μεταξύ άλλων για το περιεχόμενο του προγράμματος:

«Τα αρχοντόσπιτα, τα νοικοκυρόσπιτα μα και τα απλά φτωχά σπίτια του χωριού αστράφτουν από την πάστρα. Κάτω στρώθηκαν οι κουρελούδες και τα κιλίμια. Τα κρεβάτια σκεπάστηκαν με μπατανίες και καρπέτες. Το κατώι μοσχοβολάει. Μήλα μέσα σε δίχτυα κρεμασμένα από τις περαστές και κυδώνια μέσα σε πανέρια. Οι κουραμπιέδες, τα φοινίκια και οι μπακλαβάδες περιμένουν για να γλυκάνουν μικρούς και μεγάλους… Η καμπάνα της Παναγίας θα σημάνει τη μεγάλη γιορτή. Ντυμένοι στα καλά τους όλοι, μικροί μεγάλοι θα έρθουν να λειτουργηθούν. Σαν απολύσει η εκκλησία, νύχτα θα ’ναι ακόμα, στο γιορτινό τραπέζι όλη η οικογένεια θα γευτεί τις λιχουδιές που η κυρά - Αριστέα με τις κόρες και τις ψυχοκόρες της ετοίμασε. Μοσχομυρίζουν τα χριστόψωμα, αχνίζει η κοτόσουπα και η τηγανιά με το χοιρινό σου σπα τη μύτη. Στο τραπέζι και το φρούτο από το περιβόλι, το λαχανικό από τον μπαξέ και το κόκκινο κρασί από το αμπέλι. Όλα τα αγαθά του μόχθου, ευλογημένοι της γης καρποί».

            Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ήθη κι έθιμα του παρελθόντος, βιώνοντας κάτω από διαφορετικό πρίσμα τις μέρες της γιορτής.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=