ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει νέος κύκλος ψηφιακών πολιτιστικών ξεναγήσεων

ανοίγει-νέος-κύκλος-ψηφιακών-πολιτισ-70950

Νέος κύκλος ανοίγει από τους «Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» – Διαδικτυακές δράσεις στην Ελλάδα

Νέος κύκλος ψηφιακών ξεναγήσεων ανοίγει από τους «Φίλους του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων».

Συνεχίζοντας τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου, το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην πρώτη ψηφιακή ξενάγηση με τίτλο: «Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στο πέρασμα του χρόνου».

Η συγκεκριμένη θεματική επιλέχθηκε για να τιμήσουν την επέτειο των 110 χρόνων λειτουργίας του μουσείου, η οποία γιορτάστηκε με την περιοδική έκθεση για το έργο και την προσφορά του αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου. Την ψηφιακή περιπλάνηση στην ιστορία, στους χώρους και στις δράσεις του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου θα κάνει η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων» Μελίνα Κωστίδη.

Θα ακολουθήσουν, μια κάθε εβδομάδα, οι παρακάτω θεματικές: Ο λόφος της Γορίτσας, το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού στο πέρασμα του χρόνου και οι Φθιώτιδες Θήβες.

Διαδικτυακά, αλλά με πληθώρα εκδηλώσεων γιορτάστηκε, στο μεταξύ, στην Ελλάδα η Διεθνής Ημέρα Μουσείων λόγω της πανδημίας.

«Ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο τα μουσεία συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου» υπογραμμίζει με νόημα το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Οσον αφορά στο θέμα του φετινού εορτασμού, «Μουσεία για την ισότητα: Ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία, όπως εξηγεί, συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. «Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.

Με τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Ανάμεσα στις περίπου 60 εκδηλώσεις, μέσω διαδικτύου, υπάρχουν θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ολες οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος του ICOM.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου