ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον δρόμο σήμερα ντόπιοι μουσικοί και ηθοποιοί

στον-δρόμο-σήμερα-ντόπιοι-μουσικοί-κα-71375

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλ. Αγίου Νικολάου Βόλου στις 19.00 – Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης ζητούν οι εργαζόμενοι σε όλο το φάσμα του πολιτισμού

Μέσα σε ένα σκηνικό πρωτόγνωρο εξαιτίας της «πανδημίας» που προκάλεσε αναστολή κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να περισσεύει η αγωνία για την επιβίωση και ο προβληματισμός για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα σ’ ολόκληρο το φάσμα των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, τιμάται σήμερα 21 Μαΐου η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, στον Βόλο επαγγελματίες μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί και τεχνικοί ενώνουν τη φωνή τους και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ελέω κορονοϊού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Ο Απόλλων» σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, ενώ το κάλεσμα συμμετοχής απευθύνεται σ’ όλο το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό που επαγγελματικά ασχολείται στον χώρο του πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες- παρότι η ιδέα «έπεσε» στο τραπέζι- οι μουσικοί θα παραστούν στη διαμαρτυρία χωρίς τα μουσικά όργανά τους, ωστόσο οι ηθοποιοί σε συνεννόηση με ντόπιους χορευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν δρώμενο που θα «μεταφέρει» την κραυγή αγωνίας τους για τις δύσκολες μέρες που βιώνει ο πολιτισμός τις μέρες της πανδημίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σ’ ολόκληρη την Ελλάδα διοργανώνονται σήμερα ανάλογες παραστάσεις διαμαρτυρίας από διάφορες ομοσπονδίες και συνδικαλιστικές ενώσεις.
«Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης όλων των ανθρώπων στο τομέα του πολιτισμού και για όλο το διάστημα της κρίσης (μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, τεχνικοί κτλ)

Είμαστε εργαζόμενοι, έχουμε ανάγκες, να μη μείνει κανένας μόνος του και απροστάτευτος. Όλοι μαζί, ενωμένοι παλεύουμε για τα δικαιώματά μας και τη ζωή μας. Δίνουμε το παρόν, δε μένουμε σιωπηλοί παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου «Ο Απόλλων», επ΄ αφορμή της σημερινής κινητοποίησης.

Να σημειωθεί πως οι Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία στον χώρο του πολιτισμού ζητούν να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800€ από την πρώτη φάση αναδρομικά και για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια (ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικούς ζωντανού θεάματος και ακροάματος και άλλους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα), ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή να μη γίνει κανένας διαχωρισμός με βάση το είδος της σύμβασης.

Επίσης προτείνουν να δοθεί επίδομα ανεργίας στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική ικανότητα και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους από την κρίση (υγειονομική και οικονομική) κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου