ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικονική περιήγηση στην έκθεση «Διαχρονίες» προσφέρει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

εικονική-περιήγηση-στην-έκθεση-διαχ-72434

Γνωριμία με την έκθεση «Διαχρονίες» από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Εικονική περιήγηση στην έκθεση «Διαχρονίες» προσφέρει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε μια δύσκολη περίοδο που το κοινό δεν μπορεί να επισκεφθεί μουσειακούς χώρους, διατηρώντας την επαφή του κόσμου με τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς.

Η έκθεση, συνεργασία με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, περιλαμβάνει αρχαιότητες από τη συλλογή του Μουσείου, καθώς και σύγχρονες δημιουργίες εμπνευσμένες από τα εκθέματα.

Αποτελεί οργανικό διάλογο μεταξύ των πρωτότυπων εκθεμάτων από τις συλλογές του Μουσείου Λάρισας με έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Ακολουθώντας την αντίστοιχη χρονολογική διαδρομή που καλύπτουν τα εκθέματα του Μουσείου, σημαντικά προϊστορικά ευρήματα, όπως ομοιώματα οίκων, εργαλεία και ειδώλια, όπλα της εποχής του σιδήρου, αρχαϊκά αντικείμενα, κλασικά και ρωμαϊκά γλυπτά και επιτύμβιες στήλες, κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα και σκεύη, νομίσματα και χρυσά στεφάνια, ψηφιδωτά ρωμαϊκά δάπεδα με έμφαση στη λατρεία και την απεικόνιση του Διονύσου, πρωτοβυζαντινά ανάγλυφα, κεραμικά πιάτα, βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες, εβραϊκές ταφικές στήλες, σπαράγματα τοιχογραφιών (φρέσκο) από τα μοναδικά σπίτια του Σβαρτς στα Αμπελάκια, καθώς και ισλαμικά αντικείμενα, 52 σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Μουσείου και την επιμελήτρια της έκθεσης, προτείνουν υπάρχοντα έργα τους ή δημιουργούν νέα σε συνομιλία με τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου, με πρόθεση τον οργανικό διάλογο με αυτά, καθώς και την πιστοποίηση της έννοιας της Διαχρονίας που διατρέχει την ελληνική τέχνη τόσο θεματικά και τεχνικά, όσο και αισθητικά ή συμβολικά.

Πρόθεση της επιστημονικής ομάδας και της επιμελήτριας αποτελεί η πολυσχιδής συνομιλία εμβληματικών εκθεμάτων, αλλά και μη εκτεθειμένων στη μόνιμη έκθεση αρχαίων αντικειμένων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά με αφορμή την έκθεση, με σύγχρονα εικαστικά έργα που αφηγούνται με τρόπους παράλληλους και εξίσου συναρπαστικούς την ανθρώπινη περιπέτεια στο χώρο και τον χρόνο.

Η μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα υλοποιήθηκε ως συνέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

INFO. Το link για την εικονική περιήγηση στην έκθεση είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://vr.hellenic-cosmos.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου