ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανή η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

ζωντανή-η-ιστορική-μνήμη-της-γενοκτον-73237

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο με αφορμή τη Γενοκτονία

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, με αναμμένα κεριά να υπενθυμίζουν τη θυσία 335.000 ψυχών, η Ενωση Ποντίων Μαγνησίας τίμησε χθες την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, τελώντας επιμνημόσυνη δέηση.

Μέλη της Ενωσης Ποντίων τίμησαν με απόλυτη τάξη, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας, την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο μνημείο – σύμβολο που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας.

Συνολικά 101 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία, μέλη της Ενωσης Ποντίων απότισαν φόρο τιμής, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη μεγάλη θυσία.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Περκουλίδης υπογράμμισε ότι: «Η 19η Μαΐου επικεντρώνει σε μας όλη την ύπαρξη του Ποντιακού Ελληνισμού. Τα πάθη, ο ξεριζωμός, η αγωνία, ο κατατρεγμός, ο αγώνας για επιβίωση στην καινούργια πατρίδα, όλα μας τα φέρνει στον νου και στην καρδιά η 19η Μαΐου. Ο ξεριζωμός παραμένει στη μνήμη μας διότι πρέπει να θυμόμαστε. Δεν ξεχνάμε τις πατρογονικές εστίες όταν τις έχουμε μέσα στην καρδιά και στον νου».

Η χθεσινή επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας αποτέλεσε «ένα αντίδωρο στις 353.000 αλειτούργητες ψυχές των προγόνων μας, ένα κεράκι στη μνήμη τους» υπογράμμισε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας το κοινό αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, με την υποστήριξη της πολιτείας.

Ανακοίνωση του δημάρχου Αλμυρού

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος με αφορμή την ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων: «Είναι χρέος όλων όσοι αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και την καλή γειτονία των λαών, να θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν τη σφαγή των Ελλήνων Ποντίων αποτελεί μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους δύο γειτονικούς λαούς. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένα αίτημα δημοκρατικό και επαφίεται στους γείτονές μας να προχωρήσουν στην αναγνώριση του τραγικού αυτού ιστορικού γεγονότος που κανείς πια δεν αμφισβητεί».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου