Διαχρονικό σύμβολο η Μύρτις

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-19, 16:38:38
Διαχρονικό σύμβολο η Μύρτις

Το 11χρονο κορίτσι, που πέθανε από λοιμό στην αρχαιότητα, «επισκέφτηκε» τον Βόλο σε μεγάλη έκθεση

 

Διαχρονικό σύμβολο κατά της πανδημίας η Μύρτις, που πρωταγωνιστεί σε σποτάκι για τον κορονοϊό και αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της μεγάλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το 2011 στον Βόλο, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Το κοριτσάκι που έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης και αντίκριζε τον Παρθενώνα, ξεκίνησε το δεύτερο ταξίδι της στον κόσμο το 2010 με την παρουσίασή της στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Μύρτις φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Τσαλαπάτα ενώ μεγάλη παράλληλη έκθεση με σπουδαία ευρήματα της ίδιας περιόδου, πραγματοποιήθηκε στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών. Οι παράλληλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο ανέδειξαν μια ολόκληρη εποχή και τα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν την Αθήνα και όλο τον αρχαίο κόσμο.

Η Μύρτις, το πρόσωπο της οποίας αναπλάστηκε το 2010 από την ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, πρωταγωνιστεί σε video animation κάνοντας έκκληση να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες υγιεινής και να προσέχουν όλοι τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου περιλαμβάνεται ο τάφος μικρού κοριτσιού που βρέθηκε στις αρχαίες Φερές και κίνησε το ενδιαφέρον του κ. Παπαγρηγοράκη. Η μικρή Φεραία, που έζησε την ίδια εποχή με την Μύρτιδα, οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία πριν από χιλιάδες χρόνια, έχοντας δίπλα της την αγαπημένη της κούκλα και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Το 430 πΧ, η εντεκάχρονη Αθηναία Μύρτις, θύμα και αυτή όπως και ο Περικλής του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά θα συμμετείχε στην παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ. Γιατί η Μύρτις, με τη σοφία και την εμπειρία των δυόμισι χιλιάδων χρόνων, της αισθάνεται τον κίνδυνο που βιώνει όλος ο πλανήτης από μία απειλητική αλλά όχι ανίκητη πανδημία, προσθέτει.

Η Μύρτις συνεχίζει το εντυπωσιακό της ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Έγινε έκθεση, γραμματόσημο, νόμισμα και πίνακας ζωγραφικής. Διδάσκεται στα σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συναντά εκατοντάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί το αντικείμενο επιστημονικών συνεδρίων. Εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα κατά των πολέμων, της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας, ενώ υπενθυμίζει ότι το πολυτιμότερο δώρο, είναι η ζωή και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
9
=