ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανές ιστορικές μνήμες

ζωντανές-ιστορικές-μνήμες-75379

Μέρα τιμής η 19η Μαΐου για την Ένωση Ποντίων Μαγνησίας

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο Μάιος γιατί είναι ταυτισμένος στη συνείδηση των Ελλήνων με δύο από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του Ελληνισμού. Την Άλωση της Πόλης και την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με αφορμή τη Γενοκτονία η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: « Για τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες, ο συμβολισμός της 19ης Μαΐου έχει αποκτήσει ιερό περιεχόμενο και χαρακτηριστικά πανεθνικού προσκλητηρίου. Η μακραίωνη ιστορία του Πόντου, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η θρησκευτική και λατρευτική παράδοση, οι καθημερινές συνήθειες του λαού μας, το στίγμα των πνευματικών ταγών των γραμμάτων και των τεχνών του Πόντου, οι αγώνες για την διάσωση της εθνικής μας ταυτότητας, οι διωγμοί και οι κακουχίες, τα βάσανα και η προσφυγιά, η Γενοκτονία σε όλες τις εκφράσεις της, το κάθε τι που θυμίζει Πόντο, η κάθε ικμάδα της ύπαρξής μας, είναι όλα συμπυκνωμένα σε αυτήν την ημερομηνία».

Μόλις πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Η χρονιά που διανύουμε είναι η πρώτη στο κατώφλι της επόμενης εκατονταετηρίδας. Έχοντας πια περισσότερα εφόδια και μεγαλύτερη εμπειρία, είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη τον αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και για την αποτροπή μελλοντικών Γενοκτονιών.

Η πανδημία που ενέσκηψε άλλαξε άρδην μαζί με την καθημερινότητά μας και τον προγραμματισμό για τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο. Όμως, έστω και κατ’ ελάχιστον, θα κάνουμε το χρέος μας και θα τιμήσουμε τις 353 χιλιάδες αδικοχαμένες αλειτούργητες ψυχές των προγόνων μας. Η 19η Μαΐου φέτος θα είναι διαφορετική, όμως ο Πόντος ζει και θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές μας και τις ψυχές μας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου