ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσμός το Μουσικό Χωριό στον Αγιο Λαυρέντιο

θεσμός-το-μουσικό-χωριό-στον-αγιο-λαυρ-78472

Παραμένει στις πολιτιστικές επάλξεις ακόμη και στην εποχή της πανδημίας

Θεσμός με πανελλήνια απήχηση το Μουσικό Χωριό, που συμπληρώνει δέκα χρόνια πολιτιστικής παρουσίας στην περιοχή, θέτοντας στο επίκεντρο τον Αγιο Λαυρέντιο και τα συναρπαστικά χρώματα του Πηλίου.

Δέκα χρόνια παρουσίας στην ύπαιθρο και τριών χρόνων στην αστική έδρα της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη (το αβγο), διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία μουσικών παρεμβάσεων arTree.

Οι διοργανωτές αναμένουν τις ειδικές ρυθμίσεις και τα μέτρα που σύντομα θα ανακοινωθούν και πιστεύουν ότι θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να διοργανώσουν στο ακέραιο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουν ήδη ανακοινώσει και είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.music-village.gr/gr/program-periods.

Για δέκατη τέταρτη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου, της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου.

Φέτος, τα εργαστήρια, οι παραστάσεις και οι συμβιωτικές δράσεις των δύο κεντρικών εβδομάδων έχουν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία, τη μουσική βιομηχανία, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τις λαϊκές και έντεχνες προφορικές παραδόσεις και τον αυτοσχεδιασμό. Από τις θεματικές αυτές θα αντληθούν ποικίλες εργαστηριακές και συμβιωτικές δράσεις, ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα, όπως κάθε χρονιά.

Η διοργάνωση αξιοποιεί όλο τον αρχιτεκτονικό ιστό, τις κτηριακές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Λαυρεντίου ώστε να στεγάσει καλλιτέχνες και επιστήμονες που αναλαμβάνουν δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης, αλλά και να αποτελέσει τόπο συνύπαρξης και φιλοξενίας για πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας.

Η διοργάνωση στοχεύει στην προγραμματισμένη ή αυθόρμητη εκτέλεση μουσικών ιδεών, έργων και δρώμενων και την παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και projects μεταξύ διεθνών καλλιτεχνών και ανθρώπων της τέχνης γενικότερα.

Επίσης, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών ενοτήτων υπό τη μορφή συμβιωτικών εργαστηρίων/masterclasses ομαδικής δράσης, τα οποία συντονίζονται σε συνεργασία με Ελληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες με αναγνωρισμένη δράση στον χώρο της σύγχρονης ή ιστορικής δημιουργίας και εκτέλεσης. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων στο σύνολό τους αποβλέπουν σε ευρείες και ουσιαστικές προσεγγίσεις της μουσικής τέχνης, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς που δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στα ελληνικά προγράμματα μουσικών σπουδών.

Στη δημιουργία μίας διεθνούς αναπτυσσόμενης κοινότητας αλληλοϋποστηριζόμενων καλλιτεχνών, τόσο σε επίπεδο συλλογικής μουσικής εκτέλεσης, όσο παραγωγής και διανομής καλλιτεχνικού υλικού.

Συνολικά 22 συντονιστές από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο τριών εβδομαδιαίων περιόδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου