ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αηδόνι της Ζαγοράς

το-αηδόνι-της-ζαγοράς-85951

Ο Νίκος Γούναρης άφησε το στίγμα του στο πεντάγραμμο με τα αθάνατα τραγούδια του

Εντυπωσιακό αφιέρωμα στο αηδόνι της Ζαγοράς Νίκο Γούναρη από το αρχείο της ΕΡΤ, προβάλλοντας διαδικτυακά σπάνιο υλικό, με αφορμή τον θάνατό του στις 5 Μαΐου 1965.

Ο Νίκος Γούναρης μεσουράνησε τη δεκαετία του ‘50 στο ελληνικό πεντάγραμμο, είτε σόλο, είτε σε συνεργασία με το Τρίο Μπελκάντο. Υπηρέτησε με συνέπεια το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτομή του κοσμεί τη γενέτειρά του Ζαγορά.

Η δεκαετία του ’50 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη κόντρα του λαϊκού και ελαφρού τραγουδιού μετά τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.

Ο Γούναρης ήταν ο κύριος εκφραστής αυτού του είδους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τσιτσάνη: «Όσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι». Το λαϊκό τραγούδι θα πάρει, βεβαίως, τη ρεβάνς πολύ σύντομα, τη δεκαετία του ’60 και θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά τα επόμενα χρόνια.

Ο Νίκος Γούναρης πρωτοεμφανίστηκε το 1936 και αναδείχθηκε στην Κατοχή, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Αντίσταση. Προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα της απελευθέρωσης και για τις πράξεις του τιμήθηκε με το Αριστείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια: «Αυτός ο άλλος», «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ» και «Άρχισαν τα όργανα». Είναι επίσης γνωστός από τη συμμετοχή του στο Τρίο Μπελκάντο.

Ο δημοφιλής Έλληνας τροβαδούρος πέθανε από καρκίνο στις 5 Μαΐου του 1965.

Επιλεγμένα τραγούδια

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τίμησε την μνήμη του Νίκου Γούναρη (γεννήθηκε το 1915 και απεβίωσε το 1965), μιας μεγάλης και σημαντικής παρουσίας στο ελαφρό τραγούδι, κι ενός ιδιαίτερα λαοφιλούς τραγουδιστή στις δεκαετίες του ’40 και ’50, που έφυγε νωρίς από τη ζωή, στις 5 Μαΐου 1965.

Tο Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ την εκπομπή «Ιχνηλάτες-Νίκος Γούναρης: Ο αηδονόλαλος νικητής της μοίρας».

Σειρά εκπομπών του Δαυίδ Ναχμία με θέμα την ανάδειξη κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων και την παρουσίαση προσωπικοτήτων. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργό Νίκο Γούναρη, ο οποίος μεσουράνησε στα χρόνια του ‘50.

Ο Δαυίδ Ναχμίας συνομιλεί με τον γιο του Νίκου Γούναρη, Κώστα Γούναρη ο οποίος μιλά για τη σχέση του με τον πατέρα του και περιγράφει το οικογενειακό περιβάλλον του Νίκου Γούναρη, τη γειτονιά όπου μεγάλωσε στον Βοτανικό, καθώς και την πρώτη του επαφή με το τραγούδι όταν με την κιθάρα του συνόδευε συχνά τον πατέρα του που, αν και τσαγκάρης, είχε πάθος με τη μουσική. Αυτοδίδακτο ταλέντο ο ίδιος πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1936 και αναδείχθηκε στην Κατοχή, στη διάρκεια της οποίας έλαβε παράλληλα μέρος στην Αντίσταση. Αφησε εποχή με το τραγούδι του «Κορόιδο Μουσολίνι», το οποίο έπειτα τραγουδήθηκε από την Βέμπο.

Τις αναμνήσεις του από τον Νίκο Γούναρη, το έργο του και τη συνεργασία του μαζί του μοιράζεται στην εκπομπή ο μουσικός Γιώργος Κατσαρός, ενώ η ερμηνεύτρια του ελαφρού τραγουδιού Δανάη Στρατηγοπούλου καταθέτει τη δική της μαρτυρία για τον μεγάλο τροβαδούρο με τον οποίο τη συνέδεε αδελφική φιλία.

Επίσης, ο ακορντεονίστας του Γούναρη, Λάκης Σακαντάρης αναφέρεται σε στοιχεία του χαρακτήρα του, όπως η μεγάλη γενναιοδωρία που τον χαρακτήριζε, αφού μέρος του υψηλού του μεροκάματου πήγαινε σε φιλανθρωπίες και ειδικές χειρονομίες σε γνωστούς και αγνώστους. Μιλούν ακόμα για τον τραγουδιστή, η βιογράφος του Πόπη Γαϊτάνου, καθώς και η Ηρώ Σουγιούλ, κόρη του Μιχάλη Σουγιούλ με τον οποίο ο Νίκος Γούναρης είχε στενή συνεργασία. Η ίδια μιλάει για την παραμονή του Γούναρη στην Αμερική όπου ταξίδεψε το 1947 κι όπου συνέχισε να αποθεώνεται στις εκεί εμφανίσεις του, αλλά και για το φιλανθρωπικό του έργο προς την ομογένεια. Παρά τη μακρά απουσία του εξωτερικό ο Νίκος Γούναρης παρέμενε ιδιαίτερα λαοφιλής στην Ελλάδα και η Ηρώ Σουγιούλ περιγράφει ανάγλυφα την επιστροφή του στη χώρα και το θρίαμβο που γνώρισε στην πρώτη του συναυλία που έδωσε στο Καλλιμάρμαρο.

Μεγάλες επιτυχίες

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται μεγάλες επιτυχίες του Νίκου Γούναρη, ο οποίος συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους συνθέτες και στιχουργούς όπως, «Αυτός ο άλλος», «Κορόιδο Μουσολίνι», «Ποιος σε πήρε και μου ‘φυγες», «Ένα βράδυ που βρεχε», «Ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί», «Που να σαι τώρα αγαπημένη», «Μη μου παραπονιέσαι» «Γλυκά μου μάτια», ενώ ακούγονται και αυθεντικές εκτελέσεις από τον ίδιο τον Νίκο Γούναρη. Τραγουδούν ο Χρήστος Παντούλας και ο Θάνος Πολύδωρας, ενώ στο πιάνο είναι ο Δαυίδ Ναχμίας. Η εκπομπή διανθίζεται με φωτογραφικό, αρχειακό υλικό, δημοσιεύματα τύπου της εποχής για τη ζωή και το έργο του τραγουδιστή, όπως και εικόνες από την προτομή του που φιλοξενείται στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Το αφιέρωμα γυρίστηκε το 2003 και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Στάθης Πλώτας. Το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ είναι προσβάσιμο στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/nikosgoynaris-5-ma%ce%90oy-1965/.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου