ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στη Βέμπο

αφιέρωμα-στη-βέμπο-92561

Η αθάνατη ερμηνεύτρια, που έζησε στον Βόλο, στην εκπομπή τού Διονύση Σαββόπουλου «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι»

Η αξεπέραστη ερμηνεύτρια Σοφία Βέμπο πρωταγωνιστεί στην εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», που θα προβληθεί σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου στις 23:00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Τη μουσική εκπομπή «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» με τον Διονύση Σαββόπουλο, που έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 23:00, ταξιδεύοντας νοερά σε θρυλικές μουσικές στιγμές και προσωπικότητες του μουσικού χώρου.

Στην αποψινή, δεύτερη εκπομπή, ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο. Οι τηλεθεατές θα πληροφορηθούν την προσωπική της ιστορία, τη γνωριμία της με τον Μίμη Τραϊφόρο και τη συμμετοχή της με τον δικό της τρόπο στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.

Το όνομα Βέμπο επέλεξε η ίδια να υιοθετήσει κάνοντας και τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες επειδή έτσι (εσφαλμένα) είχε συνηθίσει να προφέρει το όνομά της το κοινό. Το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπου. Γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 όπου ο πατέρας της Αθανάσιος Γ. Μπέμπος (1864-1944), καταγόμενος από την Τσαριτσάνη είχε εγκατασταθεί εκεί δουλεύοντας ως καπνεργάτης. Το 1912 η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί γεννήθηκε ο αδελφός της Γιώργος (1914-1969), που τον αποκαλούσαν Τζώρτζη, η αδελφή της Αλίκη (1913-1993) και ο μικρότερος αδελφός της Ανδρέας (1919-1989). Το 1914, με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών που συνομολόγησε η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην Τσαριτσάνη και από εκεί εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Βόλο.

Στον Βόλο η Εφη Μπέμπο, όπως αρεσκόταν να λέγεται, μετά τις εγκύκλιες σπουδές της αναγκάστηκε λόγω φτώχειας να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά της. Ετσι ξεκίνησε να δουλεύει ταμίας στο κατάστημα «Φλωριά» του Βόλου. Παράλληλα της άρεσε η μουσική και αγοράζοντας μία κιθάρα άρχισε να εξασκείται σ’ αυτή με τη βοήθεια της φίλης της Μαρίτσας Χασάπη.

Τον Σεπτέμβριο του 1933 αποφάσισε να πάει στη Θεσσαλονίκη να βρει τον αδελφό της Τζώρτζη που σπούδαζε εκεί που είχε καιρό να στείλει γράμμα. Έτσι παίρνοντας την κιθάρα της επιβιβάστηκε στο Α/Π «ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ» όπου στη διάρκεια του ταξιδιού της άρχισε με την κιθάρα της το τραγούδι. Σε ελάχιστο χρόνο όλοι οι επιβάτες του πλοίου και το πλήρωμα βρίσκονταν γύρω της και την χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι από τη φωνή της. Αυτή θεωρητικά ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Σοφίας, που έμελλε να γράψει την δική της ιστορία στο Ελληνικό τραγούδι, εμψυχώνοντας εκατομμύρια ψυχές σε δύσκολες εποχές.

Επιτυχημένη εκπομπή

Η μουσική εκπομπή «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» με τον Διονύση Σαββόπουλο, που έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, παραγωγής 1986, κατάφερε να συγκεντρώσει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού (και όχι μόνο), πραγματοποιώντας απρόβλεπτες συμπράξεις και ξεχωριστές ζωντανές ηχογραφήσεις.

Βασικοί συνεργάτες του Διονύση Σαββόπουλου ήταν ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Σωτήρης Κακίσης, η Αντζελίνα Καλογεροπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής.

Μέσα από την εκπομπή, ο Διονύσης Σαββόπουλος σχολίαζε τα θέματα της μουσικής και της ευρύτερης καλλιτεχνικής παραγωγής και επικαιρότητας. Επίσης, αναφερόταν σε διάφορα είδη και εποχές του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από αφιερώματα σε πρόσωπα και γεγονότα. Η εκπομπή επιχειρούσε να συγκεράσει την ελληνικότητα, το λαϊκό στοιχείο και τη μοντέρνα ροκ αισθητική. Ακόμη, πάντρευε ροκ και λαϊκή παράδοση: αστικό, ελαφρό, δημοτικά, σκωπτικά.

Συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος ευνοϊκού προς το λεγόμενο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Η εκπομπή, μεταξύ άλλων, έδωσε τόπο έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες, όπως οι Φατμέ, ο Βασίλης Καζούλης, ο Γιάννης Γιοκαρίνης κ.ά. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1987 κυκλοφόρησε κι ένας διπλός δίσκος με πολλούς από τους καλλιτέχνες που πέρασαν από τις εκπομπές…

Στην αποψινή εκπομπή, εξάλλου, προβάλλεται το τραγούδι από τη συνεργασία του Γιώργου Χατζηνάσιου με τη Δήμητρα Γαλάνη.

Επίσης, προβάλλονται συνεντεύξεις με τον Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με την πρωτοβουλία του για τη σύσταση Επιτροπής Φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διανοούμενων, τον τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Δημήτρη Ζάχο και, τέλος, τους αδελφούς Κατσιμίχα.

Παράλληλα, παρουσιάζονται ένα τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου, αλλά και οι νέοι δίσκοι, ενώ ανακοινώνεται λίστα με τους δέκα πρώτους σε πωλήσεις.

Τέλος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο ζωγράφος Άγγελος Ραζής, ο Γιώργος Τσάφας και ο Χρήστος Τσιαμούλης, εισβάλλουν στο στούντιο και όλοι μαζί κλείνουν μουσικά την εκπομπή, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Μαζάνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου