ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπέτεια λόγω… πανδημίας

περιπέτεια-λόγω-πανδημίας-110940

Η Ελενα Νταβλαμάνου αντιμετωπίζει με δημιουργική διάθεση τα περιοριστικά μέτρα, που την κρατούν καθηλωμένη στο νησί

Μια αναπάντεχη έκπληξη επιφύλασσε σε Βολιώτισσα εκπαιδευτικό το ταξίδι της στην Αλόννησο, που έμελλε να την καθηλώσει στο νησί λόγω πανδημίας. Η γνωστή εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ελενα Νταβλαμάνου, βρέθηκε στην Αλόννησο αρχές Μαρτίου μαζί με την μητέρα της, για να ετοιμάσει τον γάμο της, αλλά τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού, κατέστησαν απαγορευτική την επιστροφή στη βάση της.

Η Βολιώτισσα εκπαιδευτικός μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την περιπέτειά της και τον γάμο στα χρόνια του κορονοϊού, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το σενάριο ενός βιβλίου ή μιας περιπετειώδους ταινίας με happy end.

Περιγράφοντας με χιούμορ και αισιόδοξη διάθεση τις συνθήκες του «αποκλεισμού», αναφέρει ότι « τα περιοριστικά μέτρα με εμπόδισαν να επιστρέψω στον Βόλο, καθώς δεν είμαι μόνιμη κάτοικος του νησιού και δεν θα μπορούσα να ξαναγυρίσω στην Αλόννησο. Λόγω, λοιπόν, της νέας κατάστασης αποφάσισα να μείνω εδώ με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση, καθώς δεν είχα έρθει απόλυτα προετοιμασμένη για μεγάλη παραμονή στο νησί. Το ευτυχές για μένα είναι ότι είμαστε όλοι μαζί εδώ, όλη η οικογένεια συγκεντρωμένη».

Μιλάει με αγάπη για την Αλόννησο και την περιγράφει «νησί της καρδιάς της» από τότε που αποφάσισε να μοιράζεται τη ζωή της μεταξύ Βόλου και Αλοννήσου. Η ήρεμη χειμωνιάτικη εικόνα του νησιού ενισχύεται από τα περιοριστικά μέτρα, με τους κατοίκους να υιοθετούν την προτροπή «Μένουμε σπίτι» και τις μετακινήσεις να περιορίζονται για την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών, όπως περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Θεωρώ πως η έντονη επιθυμία των κατοίκων να «κερδίσουν» το καλοκαίρι τους τουριστικά, συμβάλλει στο να γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός ο αυτοπεριορισμός» υπογραμμίζει.

Χιούμορ και θετική σκέψη

Η αναπάντεχη ανατροπή στο πλάνο επιστροφής, αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με την ίδια να υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού είναι μια δύσκολη συνθήκη για όλους. «Βιώνουμε κάτι πολύ δύσκολο που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και να δείξουμε ψυχραιμία σε ό,τι μας έφερε και θα μας φέρει η ζωή. Θεωρώ πως πρέπει να αναθεωρήσουμε όλοι τη στάση μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει.

Αντιμετωπίζει με θετική σκέψη τη νέα κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια δοκιμασία αυτοβελτίωσης, ανασυγκρότησης δυνάμεων, αναπροσδιορισμού στόχων και προτεραιοτήτων, αλλά κυρίως ως αφορμή απόδοσης της πρέπουσας αξίας σε απλές καθημερινές χαρές που τις θεωρούσαμε δεδομένες ή τις προσπερνούσαμε λόγω των φορτωμένων προγραμμάτων μας».

Ως ανήσυχο πνεύμα ανακαλύπτει καθημερινά δημιουργικές διεξόδους, ξεκινώντας τη μέρα της με μαθήματα εξ αποστάσεως. «Η σύγχρονη εκπαίδευση με κρατά σε επαφή με τους μαθητές μου και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη. Έπειτα ασχολούμαι με τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, ήταν ευκαιρία να τελειοποιήσω τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές μου ικανότητες. Συνεχίζω το διάβασμα των αγαπημένων μου βιβλίων, βλέπω ταινίες και ετοιμάζω νέα projectsκαι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Η αγαπημένη μου όμως δραστηριότητα τις μέρες αυτές είναι οι περίπατοι στο βουνό και στη θάλασσα» αναφέρει.

Εικόνες της Αλοννήσου

«Θεωρώ άκρως σημαντική και θεραπευτική την επαφή με τη φύση, αποτελεί για μένα διέξοδο παιδιόθεν και το νησί δίνει πραγματικά μοναδικές ευκαιρίες για τέτοιες εξορμήσεις. Καθημερινά κάνω πεζοπορία στο βουνό, μαζεύω αγριολούλουδα και φρούτα, και απολαμβάνω ντόπια βιολογικά προϊόντα, που με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη παρασκευάζουν οι κάτοικοι του νησιού», συνεχίζεται η αφήγηση.

Η Χώρα είναι μοναδική και αποτελεί το σημείο αναφοράς του νησιού, με τα γραφικά σοκάκια της και τη μοναδική θέα που σου κόβει την ανάσα. Ανακαλύπτοντας το μονοπάτι για τη Χώρα, μπορεί κανείς να βρεθεί σε λίγη ώρα από το Λιμάνι του Πατητηριού στο Παλιό Χωριό. Ένας υπέροχος συνδυασμός θάλασσας και βουνού. «Λατρεύω να ανακαλύπτω μικρά και γραφικά ξωκκλήσια και να προσεύχομαι μόνη στη μέση ενός δάσους! Για μένα αυτό αποτελεί πηγή ζωής αλλά και έμπνευσης. Η Αλόννησος είναι ένα πανέμορφο νησί, με παραλίες με σμαραγδένια νερά, πευκόφυτα δάση και μαγευτικά τοπία» τονίζει.

Στη φαρέτρα της ψυχής, εκτός από υπομονή, ψυχραιμία και πίστη «είναι άκρως απαραίτητα το χιούμορ, η θετική διάθεση και η αισιοδοξία, όχι μόνο στην παρούσα φάση αλλά γενικά στη ζωή μας. Έχω την τύχη ο σύντροφός μου, η μητέρα μου και όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να έχουν έντονη την αίσθηση του χιούμορ και μέσα από κάθε αρνητική κατάσταση καταφέρνουμε να βλέπουμε τη θετική πλευρά και γενικά το γέλιο δε λείπει από τη ζωή μας. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό», επισημαίνει.

Επικοινωνία με skype

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας εκμηδενίζονται οι αποστάσεις, διατηρώντας ζωντανή την επικοινωνία με τους μαθητές και τους συναδέλφους της. Μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας «καταφέρνω καθημερινά να επικοινωνώ με τους μαθητές μου, να κάνουμε επαναλήψεις και να τους κρατώ σε επαφή με τη νέα, προσωρινή «σχολική πραγματικότητα». Με τον ίδιο τρόπο επικοινωνώ και με τους συναδέλφους μου και τη διεύθυνση του Σχολείου μου, ώστε να είμαστε πάντα ενεργοί και δραστήριοι, έτοιμοι να κατευθύνουμε και να βοηθήσουμε τους γονείς να προσαρμοστούν κι εκείνοι στα νέα δεδομένα. Είμαστε καθημερινά διαθέσιμοι και πρόθυμοι για την επίλυση των αποριών τους, με mail, skype, webex κλπ. Αυτό είναι και ένααπό τα ατού της τεχνολογίας: όσο μακριά κι αν είμαστε…παραμένουμε «κοντά», αναφέρει.

Εξάλλου ο στόχος ήταν και παραμένει κοινός: η πρόοδος και το όφελος των παιδιών. «Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχόλια των γονέων και η χαρά στα μάτια των παιδιών είναι για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς η καλύτερη επιβράβευση στις προσπάθειές μας» τονίζει.

Δημιουργικές δράσεις στο σπίτι

Ως εκπαιδευτικός αλλά και συγγραφέας, αντιμετωπίζει με δημιουργική διάθεση το «Μένουμε σπίτι» προσθέτοντας: «Μένουμε κοντά» κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, κοντά στα παιδιά μας. Είναι για όλους μας μια ευκαιρία να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να μοιραστούμε πολύτιμες στιγμές μαζί τους. Στους γονείς δίνεται η δυνατότητα να «γνωρίσουν» καλύτερα τα παιδιά τους, να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί τους, να δημιουργήσουν αναμνήσεις».

Πολλές οι δημιουργικές διέξοδοι που προσφέρονται στο σπίτι, ενισχύοντας τους οικογενειακούς δεσμούς. Η αφήγηση παραμυθιών, η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, διάφορα είδη παιχνιδιών, παιχνίδι θησαυρού, επιτραπέζια κλπ, μαγειρική, ζωγραφική ακόμη και η γυμναστική από κοινού με τα παιδιά, αποτελούν μερικές δημιουργικές δράσεις εντός του σπιτιού. «Αλλωστε το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, το βασίλειο μας, το μέρος στο οποίο νιώθουμε ασφαλείς και παραμένουμε υγιείς», επισημαίνει.

Δρομολογεί παρουσιάσεις βιβλίων

Εκμεταλλευόμενη δημιουργικά τον χρόνο παραμονής στο νησί, ετοιμάζει καινούρια projectκαι δράσεις για το προσεχές μέλλον. Δρομολογεί τις παρουσιάσεις των βιβλίων της «Το φτερό της φιλίας» σε εικονογράφηση Θέντας Μιμηλάκη, από τις εκδόσεις Διάπλους και το «Ένας παρεξηγημένος φίλος» σε εικονογράφηση Κριστίν Μενάρ, από τις εκδόσεις Μίνωας, μια μεγάλη εκδήλωση – θεατρική παράσταση με τους μαθητές της στο σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» όπου διδάσκει, καινούρια αρθρογραφία και νέα βιβλία για παιδιά.

Βιώνει τις νέες συνθήκες της ζωής της «σαν μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας και να δεθούμε με ακόμη ισχυρότερους δεσμούς με τους δικούς μας ανθρώπους. Να δημιουργήσουμε, να υλοποιήσουμε στόχους και να αναδιοργανώσουμε τη ζωή μας, να θέσουμε νέες προτεραιότητες, πράγματα που δεν είχαμε την «πολυτέλεια» του χρόνου να τα πραγματοποιήσουμε πριν. Μένουμε σπίτι, μένουμε υγιείς και με προσευχή, πίστη και υπομονή όλα θα πάνε καλά», σημειώνει.

Η ερώτηση αν σκέφτεται να γράψει σε βιβλίο την περιπέτειά της, αποκαλύπτει τα μελλοντικά της σχέδια. «Νομίζω πως η κατάσταση που ζούμε είναι για όλους μια περιπέτεια. Ο άπλετος ελεύθερος χρόνος μας δίνει ευκαιρίες για σκέψη και δημιουργία, γιατί όχι και για καινούργια συγγραφικά εγχειρήματα. Ο αποκλεισμός σε ένα όμορφο νησί για λόγους συναισθηματικούς, σε καιρό πανδημίας μπορεί να αποτελέσει όντως θέμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Σίγουρα έχουμε διαβάσει αρκετοί το «Ερωτας στα χρόνια της χολέρας»…λέτε να γραφτεί και το βιβλίο «Γάμος στα χρόνια του Κορονοϊού»», διερωτάται με χιούμορ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου