ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή μέσω YouTube του δρώμενου «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας»

προβολή-μέσω-youtube-του-δρώμενου-οι-μάηδες-126173

Μια σημαντική διαφήμιση της Μαγνησίας και της Μακρινίτσας ενόψει της δύσκολης τουριστικής σεζόν που έρχεται είναι η προβολή της εκπομπής «Ο τόπος μου γιορτάζει» με αφιέρωμα στο χορευτικομιμητικό δρώμενο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας» που θα προβάλει στο δωρεάν πρόγραμμα «Μένουμε στο σπίτι» μέσω του youtube δωρεάν του Cosmote History HD της CosmoteTV, αύριο Παρασκευή 10 Απριλίου 2020 στις 12:00 το μεσημέρι και σε επανάληψη ξημερώνοντας Σάββατο στη 01:00, μετά τα μεσάνυχτα μέσω του συνδέσμου: https://www.youtube.com/watch?v=9FC3OUc_G74.

Η εκπομπή «Ο τόπος μου γιορτάζει» ιχνηλατεί την ιστορική προέλευση, τη διαδρομή και τη λαογραφική καταγραφή των Εθίμων του τόπου μας. Στο επεισόδιο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας» παρουσιάζεται ο Βόλος, ενώ αναφορές γίνονται για όλη τη Μαγνησία, για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας της Μακρινίτσας, το νεοσύστατο Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας «Οξεία Επίσκεψις». Κυρίαρχα παρουσιάζεται το δρώμενο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας» από την αναπαράσταση που έγινε τον Μάϊο του 2019.

Στο παρουσιαζόμενο ντοκιμαντέρ ο Αλέξανδρος Καπανιάρης περιγράφει αναλυτικά το δρώμενο και παρουσιάζει την λαογραφική του διάσταση, ενώ ο Νίκος Τσούκας αναφέρεται στην ιστορική πορεία της Μακρινίτσας. Ο Απόστολος Τσιρογιάννης παρουσιάζει πτυχές του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας. Ο «Πατριάρχης» της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βασίλης Κοντορίζος, ο πρώην Κοινοτάρχης της Μακρινίτσας, Γιάννης Κερασιώτης, ο παλαίμαχος μουσικός, Χαράλαμπος Καραμανιώλας και ο Ευάγγελος Χράπαλος, αναφέρουν εμπειρίες από την αναβίωση του δρώμενου τα περασμένα χρόνια.

Τέλος η διδασκάλισσα παραδοσιακών χωρών, Αντιγόνη Ιωάννου, αναλύει τους Πηλιορείτικους χορούς και σκοπούς που παρουσιάζονται. Στην αναπαράσταση του δρώμενου συμμετέχουν οι μουσικοί, Γιάννης Καραμανιώλας, Ιάκωβος Μπαδιανούδης, Ευάγγελος Μπαντελάς, και τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος που πλαισίωσε την γιορτή, Κωνσταντίνος Μούτος, Στέφανος Γεωργίου, Νικόλαος Κερασιώτης, Αναστασία Λύτρα και Μαρίνα Μπαρούτα. Στην εκπομπή συμμετέχει και το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος» και «Ορμίνιο» Πορταριάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου