ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι στον κόσμο της γνώσης

ταξίδι-στον-κόσμο-της-γνώσης-129541

«Μένουμε σπίτι» με βιβλιοπροτάσεις για παιδιά από τις εκδόσεις Διάπλους

Ευκαιρία για διάβασμα και δημιουργικές δραστηριότητες η προτροπή «Μένουμε σπίτι», με μια επιλογή βιβλίων για παιδιά αυτή τη φορά από τις εκδόσεις «Διάπλους». Προτάσεις για όλα τα γούστα περιλαμβάνονται στις επιλογές της εβδομάδας, που απευθύνονται στους μικρούς βιβλιόφιλους.

«Ο Χαπ Χαπ και η αγάπη»

Αφροδίτη Δεδουσοπούλου

«Μια μέρα με είπες «πεταλούδα μου», γιατί τα πέπλα της ουράς μου λικνίζονται σαν βεντάλια όλο νάζι. Κόντεψα να πνιγώ από τα γέλια! Μα δε σταμάτησα να κάνω φιγούρες κι εσύ μου έλεγες γλυκά να συνεχίσω. Αχ, τι όμορφα όταν με είπες όμορφο! Να λοιπόν που για χάρη σου, Αγάπη εγώ, ο Χαπ Χαπ σου, έγινα και πεταλούδα. Πόσο τυχερό αισθάνομαι, που ζώ εδώ κοντά σου! Αν και είμαι ένα τόσο δα μικρό ψαράκι, έχω καρδιά μεγάλη…». Χαιρετίζω με ενθουσιασμό την τρυφερή αυτή ιστοριούλα που ξετυλίχτηκε διάφανη ανάμεσα σ’ ένα ψαράκι κι ένα κορίτσι. Ιστοριούλα που ομορφαίνει τον γκρίζο κόσμο μας, πλημμυρίζοντάς τον με πολύχρωμα συναισθήματα που τόσο τα έχουμε ανάγκη στις μέρες μας. Χρήστος Μπουλώτης.

«Η Λίλα πετάει»

Τασούλα Τσιλιμένη

Γιατί η Λίλα δεν μπορεί να κοιμηθεί; Τι είναι αυτές οι σκιές που ο παππούς με τα δάχτυλα σχηματίζει «στον τοίχο»; Τι ψάχνει κάτω από το κρεβάτι κρυφά τη νύχτα η Λίλα ενώ οι άλλοι κοιμούνται; Πώς καταφέρνει η Λίλα να βγει από τη σκηνή ενώ απαγορεύεται; Πώς η Λίλα …πετάει; Μια μικρή ιστορία που μιλά για τις αλήθειες της ζωής και για αυτούς που στα «σκοτάδια» ανακαλύπτουν το φως και τα χρώματα. Μια ιστορία που αναδεικνύει την αξία της πίστης, της ελπίδας και της επιμονής στο δικαίωμα και στο όνειρο.

«Ο κλεφτοπαραμυθάς δράκος»

Ελισάβετ Τάρη

Ενας κακότροπος και γκρινιάρης δράκος υποφέρει από αϋπνίες και μισεί τις παιδικές φωνές. Ετσι, λοιπόν, αποφασίζει να εξαφανίσει τα παραμύθια και φυλακίζει όλους τους ήρωες στο κάστρο του. Τι θα κάνουν όμως οι γιαγιάδες και τα παιδία για να τον αντιμετωπίσουν; Ενα βιβλίο που μιλάει για την αξία των παραμυθιών στις ζωές μικρών και μεγάλων.

«Με λένε Μουτζούρη»

Ελένη Λαμπράκη

Πώς ένα τρενάκι, ο θρυλικός Μουτζούρης του Πηλίου, καταφέρνει και γράφει τόσο μεγάλη ιστορία, σε μόλις δυο γραμμές; Ποιο ρόλο θα παίξουν στην πορεία του ο σοφός Κένταυρος Χείρωνας, ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, ο «αδελφός» του GiorgiodeChiricoκαι όλοι οι φίλοι του; Επιβιβαζόμαστε στα στιχάκια – βαγονάκια κι η περιπέτεια αρχίζει. Ενα συναρπαστικό ταξίδι με ράγες τη φαντασία και την πραγματικότητα. Αφηγητής, ο ίδιος ο Μουτζούρης! Η ιστορία του έργου εκτυλίσσεται από το 1903 μέχρι τις μέρες μας, από το πρώτο ταξίδι του θρυλικού Μουτζούρη, που είχε αφετηρία τον Βόλο και τερματικό σταθμό τις Μηλιές, ένα γραφικό χωριό του Πηλίου. Το τρενάκι διασχίζει όλον τον 20ό αιώνα και φτάνει θριαμβευτικά στο σήμερα, ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το φτερό της φιλίας»

Ελενα Νταβλαμάνου

Δεν είχε ξημερώσει ακόμα… Ο ουρανός είχε ένα παράξενο χρώμα… Ενα κόκκινο τριανταφυλλί φως έπεφτε κοντά στη γέρικη, σοφή βελανιδιά. «Παράξενη νύχτα» σκέφτηκαν τα ζώα του δάσους. Ξαφνικά το κλάμα ενός μωρού τάραξε τα νερά… ένα μικρό πλασματάκι εμφανίστηκε από το πουθενά! Ηταν τόσο όμορφο μα και ξεχωριστό, όσο ξεχωριστές θα ήταν και στιγμές που θα χάριζε στους νέους του φίλους. Πώς μπορεί άραγε ένα νεραϊδάκι, λόγω μιας ιδιαιτερότητάς του, να αλλάξει την καθημερινότητα όλων; Πώς μια αδυναμία μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη για τη ζωή, να δώσει ελπίδα και να ποτίσει με αγάπη τη συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού στόχου; «Το φτερό της φιλίας» είναι μία ιστορία για την αξία που έχει στη ζωή μας η αγάπη που μοιραζόμαστε με τους αληθινούς φίλους και η δύναμη που αυτή διαθέτει να ξεπερνά κάθε εμπόδιο.

«Παίξε μπάλα»

Θοδωρής Ζαγοράκης

Πώς να μην εκρήγνυνται τα συναισθήματα όταν σηκώνεις την πατρίδα στα χέρια σου; Ετσι είναι Θοδωρή, στο λέει ένας άνθρωπος, μια κόρη, γυναίκα και μάνα που και για αυτήν και την ομάδα της το 1992 «πολλοί νόμιζαν πως τυχαία βρεθήκαμε εκεί». Ο Θοδωρής Ζαγοράκης γίνεται παιδί, για να μπορέσει να βγάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια αφοπλιστική ειλικρίνεια! Για να καταφέρει να ντύσει τα συναισθήματά του με έναν λυρισμό που χτυπά ευαίσθητες νεανικές νότες. Για να εμπνεύσει τα παιδιά.«Λένε πως κάθε άνθρωπος γεννιέται για να συναντήσει αυτό που θα κάνει τη ζωή του μαγευτική». Ετσι είναι Θοδωρή. Είναι μαγεία ο αθλητισμός. Μια εκρηκτική ένωση αδρεναλίνης, εκτόνωσης και γαλήνης. Και ναι Θοδωρή, «ζωγραφίζαμε με τα πόδια μας τις γραμμές του γηπέδου και στήναμε δοκάρια με ό,τι βρίσκαμε: Καδρόνια, τάβλες, ντενεκέδες, σκουπόξυλα». Αυτές ήταν οι υποδομές εκείνα τα χρόνια. Το παραμύθι σου ήταν πραγματικότητα τότε για μας. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης λάτρεψε τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο. Και με αυτό το γλυκύτατο παραμύθι σίγουρα ο «αετός» αποφάσισε: Θα κουβαλήσει τα λόγια του στα φτερά του και θα «τα σκορπίσει για να τα βρουν τα παιδιά.

«Τρεις ευχές κρυμμένες σε κοχύλι»

Μαριλένα Καββαδά

Στα βάθη ενός παραμυθένιου ωκεανού… Μια ασφαλής μικρή γειτονιά κι ένας απέραντος πολύχρωμος κόσμος. Μια γοργόνα που βιάζεται να μεγαλώσει και δύο γονείς που θέλουν να την προστατεύουν. Τρεις ευχές κι ένα μαγικό κοχύλι. Ολα! Σε μια περιπετειώδη ιστορία γεμάτη εκπλήξεις. Σαν μια βόλτα με χαρές και λύπες, επιτυχίες κι αποτυχίες, ενθουσιασμούς κι απογοητεύσεις. Σαν ένα ταξίδι με διλήμματα κι επιλογές, προκλήσεις κι αποφάσεις, παθήματα και μαθήματα. Μα, τι περιμένετε; Μικροί και μεγάλοι βουτήξτε μαζί μας στο παραμύθι που υφαίνουν λέξεις και πινελιές, μελωδίες και λόγια, χωρίς να ξεχνάτε… «Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει» (Νίκος Καζαντζάκης).

«Βόλτα με τη μαμά»

Κατερίνα Τζαβάρα

«Βόλτα με τη μαμά μου πάω, σε όλο τον κόσμο εγώ πετάω, κι αν θες μαζί μου να πετάξεις, μπες στο βιβλίο μου να ψάξεις…» Το μυστικό βρίσκεται εκεί! Στις μικρές καθημερινές βόλτες μέσα στην αγκαλιά της μαμάς σου… Στα παιχνίδια που παίζετε μαζί, κρυφά από τον μπαμπά.. Στα βιβλία που σας ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη… Στο σπίτι, στη γειτονιά, στη ζούγκλα, στο μουσείο. Παντού υπάρχει μια μαμά, έτοιμη για περιπέτειες μόνο για εσάς τους δύο! Μια ιστορία-παιχνίδι, ένα ανατρεπτικό εικονοβιβλίο για την ιδιαίτερη σχέση μητέρας – παιδιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου