ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτης στην Μπιενάλε Φλωρεντίας

βολιώτης-στην-μπιενάλε-φλωρεντίας-406802

Ο Βολιώτης Κώστας Λουδοβίκος συμμετείχε ως προσκεκλημένος στην Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στη Μπιενάλε της Φλωρεντίας (3-11 Δεκεμβρίου), που αποτελεί κορυφαίο εικαστικό θεσμό. Ο πολυπράγμων δημιουργός παρουσίασε επίσης έργα του στο Λονδίνο και την γκαλερί Τσέλσυ της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα, με αφορμή την συμμετοχή του στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας, ανοίγονται προοπτικές για την μελλοντική παρουσίαση έργων του και στο Βατικανό.

«Η Μπιενάλε της Φλωρεντίας μαζί με την Μπιενάλε της Βενετίας και την Ντοκουμέντα του Κάσελ, είναι ίσως τα τρία σπουδαιότερα διεθνή καλλιτεχνικά events. Ιδιαίτερα η Florence Biennale, θέτει ιδρυτικά ως θεμελιώδη στόχο των επιδιώξεων της αφενός την αναζήτηση του καινούργιου στο χάρτη της διεθνούς τέχνης, και αφετέρου την αναζήτηση της ανοιχτής τέχνης, που ανθίζει και ξεμυτίζει αδέσμευτη από τις εθνικές δομές και σχολές με τα στερεοτυπικά, όπως αυτό το βλέπουμε ακόμα και στη Βενετία» υπογραμμίζει ο Βολιώτης δημιουργός και Θεολόγος.

Η συμμετοχή του στην Μπιενάλε της Βενετίας συνοψίζεται σε δύο έργα, που τιτλοφορούνται «Το τέλος της σκέψης» και «Σκελετωμένο σώμα». Στην έκθεση παραβρέθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι της τέχνης, Διευθυντές των πλέον σημαντικών Μουσείων του κόσμου, του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Επίσης πολλοί διεθνείς καλλιτέχνες, και ακόμη επιφανείς καθηγητές και Ιστορικοί Τέχνης, αντιπροσωπεύοντας όχι μόνο το ευρωπαϊκό ή το αμερικανικό πολιτισμικό δυναμικό, αλλά κυρίως τις αναδυόμενες και ήδη παρούσες στον 21ο αιώνα νέες δυνάμεις της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Νότιας Αμερικής. Τιμώμενος εικαστικός του 2011 είναι ο Jose Luis Cuevas, παλαιότερα η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο David Hockney, και οι George και Hilbert.

«Από τις πολλές συναντήσεις που είχα, πολύ σημαντική ήταν η συνάντηση με τον Διευθυντή του Μουσείου του Βατικανού και Πρόεδρο της Ποντιφικής Επιτροπής για τα θέματα του Πολιτισμού, σημαντικό διανοούμενο στο χώρο της Θεωρίας της Τέχνης, με εξαιρετικές σπουδές τόσο επάνω στην Αρχαία και τη Μεσαιωνική, όσο και στη Μοντέρνα Τέχνη. Και ο διάλογός μας, έχοντας τα χαρακτηριστικά μιας συζήτησης – συνέντευξης, νομίζω ότι μπορεί να μεταφέρει, μια ερμηνευτική απόπειρα που επιχειρήθηκε και από τους δυο μας, για την «εντυπωσιακά πολύ δυνατή», όπως είπε, ελληνική και προσωπική μου αυτή δημιουργική ενότητα έργων, που παρουσιάστηκε στη Μπιενάλε της Φλωρεντίας» αναφέρει ο κ. Λουδοβίκος.

«Τα τελευταία έργα μου μεταβαίνοντας σε άλλα λεξιλόγια και φόρμες, σημειώνει ο δημιουργός, ακουμπούν το μεγάλο θέμα του τέλους των συμβόλων. Μέσα στο τέλος των συμβόλων βλέπω τη μεγάλη και κρίσιμη λειτουργία του τέλους όχι μόνο της τέχνης, ως μεγάλης δύναμης πραγμάτωσης της βασιλείας του Πνεύματος, όπως το προανήγγειλε ο Hegel, ούτε μόνο το τέλος του καλλιτέχνη- δημιουργικού υποκειμένου, όπως το αισθητοποίησε η Έκθεση –Φράση του Szeemann «Ζήσε μέσα στο κεφάλι σου», αλλά κυρίως το τέλος, δηλ. αυτό το μυστηριακό όριο διάβασης και μετάβασης του ανθρώπου ως ένα όλον ψυχοσωματικό «συναμφότερον»».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου