ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θησαυροί με ιστορία

θησαυροί-με-ιστορία-138048

Εκπληκτικά ευρήματα συνθέτουν τη μακρόχρονη πορεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

Εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα συνθέτουν την εξαιρετική περιοδική έκθεση που είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 110 χρόνων ζωής του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, που παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η συγκεκριμένη έκθεση παραμένει επίσης κλειστή για το κοινό μέχρι νεωτέρας, αλλά έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από τους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν, αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Η ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το 1909 σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες από την απελευθέρωση του Βόλου, οφείλεται στην πρωτοβουλία, τις αρχαιολογικές έρευνες και τις άοκνες προσπάθειες του πρώτου Εφόρου Αρχαιοτήτων Απόστολου Αρβανιτόπουλου.

Καθοριστικός παράγων για την ίδρυση του Μουσείου υπήρξε ο πλούτος των ευρημάτων των εκτεταμένων ανασκαφών του στη Δημητριάδα και κυρίως ο μεγάλος αριθμός των γραπτών επιτυμβίων στηλών που αποκαλύφθηκαν στους Πύργους του τείχους της.

Οι προσπάθειες του Αρβανιτόπουλου πήραν σάρκα και οστά με την άμεση ανταπόκριση του ομογενούς Αλέξιου Αθανασάκη καταγόμενου από την Πορταριά με δαπάνες του οποίου ανεγέρθηκε το νεοκλασικό κτήριο του Μουσείου σύμφωνα με τη μελέτη του μηχανικού της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Αγγελίδη και του αρχιτέκτονα Ι. Π. Σκούταρη.

Ο Αρβανιτόπουλος εργάστηκε στη Μαγνησία κατά την πρώτη και δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα, πραγματοποιώντας ανασκαφές στις κυριότερες αρχαίες πόλεις Δημητριάδα, Φερές, Αμφανές, Κορόπη, Φθιώτιδες Θήβες κ.α. και έθεσε τις βάσεις για την έρευνα και ανάδειξη σπουδαίων μνημείων και των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Μαγνησίας μετέπειτα.

Είναι γνωστό ότι τα ευρήματα από την Δημητριάδα, μεταξύ των οποίων οι περίφημες γραπτές επιτύμβιες στήλες αποτέλεσαν το κορυφαίο σύνολο εκθεμάτων στο οποίο οφείλεται η ανέγερση του Μουσείου.

Η επέτειος των 110 χρόνων από την ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το 2019, έδωσε το έναυσμα για τη διοργάνωση μιας περιοδικής έκθεσης όπου παρουσιάζονται ευρήματα αρχαίων θέσεων της Μαγνησίας, οι οποίες ταυτίστηκαν με αρχαία τοπωνύμια και μνημεία χάρη στις ανασκαφές του Αρβανιτόπουλου.

Σκοπός της έκθεσης, που αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες της στο κοινό μετά την λήξη των απαγορευτικών μέτρων, είναι να προβληθεί η δράση αυτού του σπουδαίου αρχαιολόγου και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί το σημαντικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου