ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενθυμήματα σχολικής ζωής

ενθυμήματα-σχολικής-ζωής-144084

Σπουδαία συλλογή με συναισθηματική αξία από τον Σύλλογο Αποφοίτων Θηλέων Βόλου

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενθυμήματα της περιόδου 1921 – 1981 του ιστορικού Θηλέων Βόλου, που συγκεντρώθηκαν με πολλή φροντίδα από τον Σύλλογο Αποφοίτων Θηλέων Βόλου. Τα εντυπωσιακά εκθέματα συνθέτουν μια έκθεση που παραμένει προς το παρόν κλειστή λόγω του κορονοϊού, αλλά αξίζει να υπογραμμιστεί η σημασία της.

Η περιοδική έκθεση που κοσμεί το Μουσείο της Πόλης του Βόλου και θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της στο κοινό μετά την λήξη της πανδημίας είναι σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη.

Η έκθεση παρουσιάζει τη δωρεά της συλλογής του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα, όλα τους μοναδικές μαρτυρίες της 60χρονης ιστορίας του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου.

Εως και την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα τα κορίτσια μπορούσαν να μορφωθούν στα δημόσια δημοτικά σχολεία Θηλέων, στις ιδιωτικές τεχνικές σχολές και τα Παρθεναγωγεία.

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1914 έκαναν δυνατή τη δημιουργία δημόσιων δευτεροβάθμιων σχολείων Θηλέων, με τα πρώτα να ιδρύονται το 1917.

Προϊόν αυτής της μεταρρύθμισης, αλλά και βήμα προς τη χειραφέτηση των γυναικών της πόλης, ήταν η ίδρυση του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου το 1921.

Αν και ήταν από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην ελληνική περιφέρεια, απέκτησε μόνιμη στέγη -στα διδακτήρια στην οδό Λόρδου Βύρωνος και Κύπρου- μόλις το 1966. Δέκα χρόνια αργότερα οι τάξεις του Γυμνασίου χωρίστηκαν και δημιουργήθηκε το Λύκειο Θηλέων Βόλου.

Η λειτουργία τους σταμάτησε με την κατάργηση των αμιγών σχολείων το 1981. Δεν ξεχάστηκαν όμως από τις χιλιάδες μαθήτριές τους, που το 1991 ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Αποφοίτων, με σημαντική πολιτισμική παρέμβαση στην κοινωνία του Βόλου.

Η δημιουργία αρχείου ήταν πρωταρχικός σκοπός του Συνδέσμου.

Η ανταπόκριση των αποφοίτων ήταν μεγάλη. Με ενθουσιώδη εθελοντική εργασία του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών, αρχείο οργανώθηκε και άνοιξε στο κοινό πρώτη φορά το 2008 στα γραφεία του Συνδέσμου στην οδό Σπυρίδη και Γαλλίας.

Η παρουσίαση των εκθεμάτων στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου αποτελεί σημαντική στιγμή και οι φιλίστορες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και πάλι τα εκθέματα όταν λήξουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου