ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«AIDA» του Στάθη Λιβαθινού σε streaming από την Εθνική Οπερα των Βρυξελλών

aida-του-στάθη-λιβαθινού-σε-streaming-από-την-εθ-151339

«Νομίζω ότι γράφουμε ιστορία» λέει ο Σταθης Λιβαθινός στο τηλέφωνο λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χωρα μας λόγω κορωονοϊού.

Ηδη τα νέα έχουν ταξιδέψει από Βρυξέλλες. Η σπουδαία «Αϊντα» η όπερα που παρουσίασε ο Σταθης Λιβαθινός στο εξωτερικό και υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς είναι πλέον στο διαδίκτυο για να τη δει και το κοινό της Ελλάδας.

Σε streaming από την Εθνική Οπερα των Βρυξελλών η Αϊντα του Λιβαθινού

Όλα ξεκίνησαν όταν μία από τις κορυφαίες όπερες της Ευρώπης, η Εθνική Όπερα του Βελγίου στις Βρυξέλλες η περίφημη La Monnaie, αφού αναγκάστηκε να διακόψει όλες τις παραστάσεις της λόγω κορωνοϊού, δημιούργησε μία ‘νέα’ σεζόν παραστάσεων στο διαδίκτυο, με τον τίτλο «Virtual Season» δηλαδή «Εικονική Σεζόν» όπου προτείνει δωρεάν στο κοινό τις καλύτερες παραστάσεις της έως τις 19/4.
Μέσα σε αυτές έχει την τιμητική της και η Αida, η όπερα που ανέβασε στη σκηνή των Βρυξελλών ο Στάθης Λιβαθινός το 2017 και χαρακτηρίστηκε σαν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της La Monnaie των τριών τελευταίων ετών.

«Ηθελα και εγω να προσφέρω με τη σειρά μου στις μοναδικές στιγμές που ζούμε και η La Monnaie μου έδωσε την ευκαιρία» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida.gr ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός.

Λιβαθινός: Γραφουμε παρελθόν για αυτούς που θα έρθουν

«Είναι η όπερα που έκανα μακριά από την πατρίδα μου και θα ήθελα πολύ να τη δει τον κοινό της Ελλάδας»
Οσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού ο Σταθης Λιβαθινός τονίζει πώς γράφουμε ιστορία. «Γράφουμε παρελθόν για αυτούς που θα έρθουν και θα δουν πόσο και ένα σταθήκαμε στο υψος των περιστάσεων».


Aida, η τεράστια επιτυχία του Στάθη Λιβαθινού στις Βρυξέλλες τωρα και για το ελληνικό κοινό
Λιβαθινός: Θα χρειαστούμε όχι μόνο την τέχνη της υπομονής αλλά και την υπομονή της τεχνης
«Θυμάμαι μια φράση της Ιλιάδας (που κάποια στιγμή, κάπως, θα ήθελα να ξαναμοιραστώ με το κοινο)» αναφέρει ο Στάθης Λιβαθινός. «Μόνο φως τα χερια μας». «Μονο εμείς θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να γράψουμε για πρώτη φορά μια ιστορία από κοινού με όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, είναι η πρωτη φορα, θα χρειαστούμε αντοχη, υπομονή, και όχι μόνο την τέχνη της υπομονής, αλλά και την ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» αναφερει ο Στάθης Λιβαθινός.

Τρεις ελληνες στην παρασταση των Βρυξελλών

Την Aida διευθύνει ο μαέστρος Alain Altinoglu, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της σύγχρονης Ευρωπαϊκής μουσικής και τραγουδούν στους βασικούς ρόλους νέοι και ταλαντούχοι ερμηνευτές απ’ όλη την Ευρώπη. Ανάμεσά τους στον ρόλο του Amonasro o εξαίρετος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός ενώ τους φωτισμούς στην παράσταση εκανε ο Αλέκος Αναστασίου.


«Ηθελα και εγω να προσφέρω με τη σειρά μου στις μοναδικές στιγμές που ζούμε και η La Monnaie μου έδωσε την ευκαιρία» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida.gr ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, φωτογραφία greekfestival
Στην όπερα La Monnaie όπού σκηνοθέτησε ο Στάθης Λιβαθινός, σκηνοθετούν καλλιτέχνες όπως ο Bob Wilson, o Romeo Castellucci, o Krzysztof Warlikowski κ.α.

Η παράσταση είχε μεταδοθεί και τότε σε live streaming στο κανάλι arte. Τώρα μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ ή και στο site του του Στάθη Λιβαθινού όπου υπάρχει και επιπλέον υλικό για την παράσταση stathislivathinos.com

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου