ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μένουμε σπίτι» και διαβάζουμε

μένουμε-σπίτι-και-διαβάζουμε-153553

Επιλογές αγαπημένων βιβλίων για ενήλικες από τις εκδόσεις Μίνωας

Ευκαιρία για διάβασμα και δημιουργικές δραστηριότητες η προτροπή «Μένουμε σπίτι», με επιλογή βιβλίων για ενήλικες από τις εκδόσεις Μίνωας. Προτάσεις για όλα τα γούστα περιλαμβάνονται στις επιλογές της εβδομάδας, που απευθύνονται στους βιβλιόφιλους και ανοίγουν δρόμους για νοερά ταξίδια στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, μακριά από δυσάρεστες σκέψεις.

Ελευθερία Μεταξά, «Αθώοι ένοχοι», Εκδόσεις Μίνωας, Ιανουάριος 2020

«Το αχλάδι της αγωνίας!» ψελλίζει έκπληκτη η Ελσα Γληνού, αντικρίζοντας το πτώμα της νεαρής Ζωής Κομνηνού, που πριν από λίγες ώρες δήλωνε υπεύθυνη για μια σειρά άλυτων φόνων. Η φράση αυτή θα οδηγήσει την ίδια και τον αστυνόμο Μάνο Βαρσάμη σε μια αποτρόπαια διαπίστωση: Κάποιος δολοφονεί ανθρώπους χρησιμοποιώντας μεθόδους που ανάγονται στον Μεσαίωνα. Ποιος σπέρνει τον θάνατο με φρικτά βασανιστήρια; Ποιο είναι το κίνητρό του; Τι συνδέει τα θύματά του; Τι ρόλο παίζουν σ’ αυτή την υπόθεση ο Στάθης Κομνηνός, ο καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας Ιορδάνης Φωκάς και ο δημοσιογράφος Φώτης Μπακιρτζής; Τι σημαίνει η φράση Memento mortis που ανακάλυψε η Έλσα στο ημερολόγιο της Ζωής; Προσπαθώντας να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η Έλσα και ο Βαρσάμης θα ξετυλίξουν το κουβάρι μιας τρομακτικής ιστορίας που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή δύο αθώων παιδιών. Θα προλάβουν να τα σώσουν πριν είναι αργά; Ο χρόνος τρέχει αμείλικτα κι εκείνοι ρίχνονται στο κυνήγι του άγνωστου δολοφόνου με μοναδικό στοιχείο το συμπέρασμα του αστυνόμου Γιαβρόγλου:«Ήταν όλοι τους αθώοι».

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Ελευθερίας Μεταξά, «Αθώοι ένοχοι». Στο έβδομο μυθιστόρημα της συγγραφέως μια σειρά άλυτων φόνων πραγματοποιούνται βασισμένοι σε μεθόδους που ανάγονται στον Μεσαίωνα. Το αστυνομικό δίδυμο Βαρσάμης-Γληνού ξετυλίγει το κουβάρι μιας τρομακτικής ιστορίας που διαβάζεται απνευστί.

Ντέιβιντ Νίκολς, «Γλυκόπικρο αντίο», Μετάφραση Αλεξάνδρα Κονταξάκη, Εκδόσεις Μίνωας, Ιανουάριος 2020

Οταν ο Τσάρλι γνώρισε τη Φραν… Ο Τσάρλι είναι τριάντα οκτώ ετών και ετοιμάζεται να παντρευτεί όταν ένα μήνυμα για μια συνάντηση παλιών φίλων θα τον κάνει να νοσταλγήσει το καλοκαίρι του 1997…

Τότε ο Τσάρλι ήταν από τα παιδιά που περνούσαν απαρατήρητα στο σχολείο. Στις εξετάσεις πάτωσε. Οι γονείς του χώρισαν κι εκείνος ανέλαβε τη φροντίδα του πατέρα του. Στη σκέψη και μόνο του μέλλοντος τον έπιανε πανικός. Ωσπου ξαφνικά μπήκε στη ζωή του η Φραν και ο Τσάρλι άρχισε να ελπίζει. Αλλά για να είναι με τη Φραν, ο Τσάρλι θα έπρεπε να μπει στον κύκλο της, μια θεατρική ομάδα που θα ανέβαζε το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία θα γνωρίσει την αιώνια δύναμη της σαιξπηρικής γλώσσας και θα βιώσει το θαύμα της πρώτης αγάπης.

Αιχμηρό, αστείο, μαγευτικό, σπαρακτικό, το Γλυκόπικρο αντίο αποτυπώνει με ιδανικό τρόπο το κακοτράχαλο μονοπάτι της ενηλικίωσης και τα ιλιγγιώδη σκαμπανεβάσματα του πρώτου ερωτικού σκιρτήματος. Ενα εγκώμιο για την αναζωογονητική δύναμη της φιλίας και την αστραπιαία, εκτυφλωτική έκρηξη της πρώτης αγάπης, την οποία μπορείς να αντικρίσεις στα ίσια μόνο αφότου έχει σβήσει η φωτιά.

Ραφαέλα Ρομανιόλο, «Πεπρωμένο», Μετάφραση Μαρία Οικονομίδου, Εκδόσεις Μίνωας, Νοέμβριος 2019

Πιεμόντε, Μάρτιος 1946. Η Τζούλια επιστρέφει στο Μπόργκο ντι Ντέντρο, τη μικρή κωμόπολη της παιδικής της ηλικίας. Σαράντα πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε εγκαταλείψει ξαφνικά, χωρίς καμία εξήγηση, την οικογένειά της, τη φίλη της, Ανίτα Λεόνε, και τον αρραβωνιαστικό της, Πιέτρο Φέρο, ανεβαίνοντας σε ένα ατμόπλοιο με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Η εποχή που υπήρξε ανήλικη εργάτρια στο νηματουργείο, με χιονίστρες στα χέρια, είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στην Αμερική θα ξεκινούσε μια καινούρια ζωή. Το παρελθόν ωστόσο δεν έπαψε στιγμή να τη βασανίζει… Τα χρόνια που η Τζούλια έλειπε, οι κάτοικοι του Μπόργκο ντι Ντέντρο πρωταγωνίστησαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους, έζησαν την έλευση του φασισμού στη χώρα τους, συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Τόσο πολλές ζωές, τόσες ιστορίες, έρωτες και ελπίδες. Η Τζούλια επιστρέφει στην Ιταλία για να ανακαλύψει τι έχουν απογίνει τα αγαπημένα της πρόσωπα. Τακτοποιούνται οι παλιοί λογαριασμοί; Μπορεί κάποιος να βρει τη δύναμη να συγχωρέσει;

Η Ραφαέλα Ρομανιόλο συνθέτει ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα, την ιστορία μιας θαρραλέας γυναίκας που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της, που δεν μπόρεσε ούτε ένας ωκεανός να εξαλείψει. Μια ιστορία για όσους φεύγουν και για όσους μένουν. Το πεπρωμένο παραμένει μυστήριο.

Εμα Χίλι, «Χάρτινη μνήμη», Εκδόσεις Μίνωας, Οκτώβριος 2019

Η Μοντ, ηλικιωμένη μητέρα και γιαγιά, χάνει σταδιακά τη μνήμη της και την επαφή της με το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, αρνείται να ξεχάσει την καλύτερή της φίλη, καθώς είναι πεπεισμένη ότι η Ελίζαμπεθ έχει εξαφανιστεί και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Κανείς όμως δεν εννοεί να ακούσει τη Μοντ – ούτε η αγανακτισμένη κόρη της, πόσο μάλλον η αστυνομία. Οπλισμένη με τις χειρόγραφες σημειώσεις της –τη χάρτινη μνήμη της, όπως η ίδια τις αποκαλεί– και την επιτακτική αίσθηση ότι η Ελίζαμπεθ χρειάζεται τη βοήθειά της, η Μοντ βάζει σκοπό να ανακαλύψει τι έχει συμβεί και να σώσει την πολυαγαπημένη της φίλη. Η αναζήτηση της αλήθειας και οι ενδείξεις φαίνεται ωστόσο να την οδηγούν όλο και βαθύτερα στο μακρινό παρελθόν της, σε ένα από δεκαετίες θαμμένο μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου θα έχει συνταρακτικές συνέπειες: την αινιγματική εξαφάνιση της αδελφής της λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η Εμα Χίλι έγραψε με αριστοτεχνικό τρόπο ένα ψυχολογικό θρίλερ και παράλληλα ένα συγκινητικό βιβλίο. Διαβάζοντάς το συνειδητοποιούμε ότι χωρίς την ανάμνηση του παρελθόντος δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον εαυτό μας στο παρόν. Ένα υπέροχο ντεμπούτο το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στον ξένο Τύπο και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Μ. Βρετανία, ενώ έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες.

Σπύρος Πετρουλάκης, «Η Παναγία της φωτιάς», Εκδόσεις Μίνωας, Σεπτέμβριος 2019

Το ψηφιδωτό του συγκλονιστικού μυθιστορήματος. Η εξομολόγηση αποκαλύπτεται και καθηλώνει…

Μανούσος. Ενας άντρας παλεύει με τον πιο βαθύ όρκο, τον όρκο της αγάπης, της αιώνιας πίστης, και βγαίνει νικητής. «Ο αετός είναι ένα αγρίμι του ουρανού. Μια φορά κάμει ταίρι και μια φορά αγαπά. Είναι σαν να κρατά τον λόγο του». Κωνσταντής. Ενα αγόρι δεν θα διστάσει να ρίξει τα χέρια του στη φωτιά για να σώσει το εικόνισμα της Παναγιάς από την πυρά.

Πατέρας Θεόφιλος. Ενας ιερωμένος, βαθιά ταγμένος στον δρόμο που άλλοι έχουν χαράξει για κείνον, έρχεται αντιμέτωπος με ένα ιδιότυπο μυστήριο. Μια εξομολόγηση που θα συνταράξει παρόν και παρελθόν. Ενα γαϊτανάκι ανθρώπων πληρώνουν το τίμημα των πράξεών τους και είτε αποδέχονται το πεπρωμένο τους είτε βρίσκουν το σθένος να το αλλάξουν. Αποκαλύψεις έρχονται στο φως και ανείπωτες αλήθειες ψάχνουν να βρουν τη λύτρωση. Ευτυχία και πόνος εναλλάσσονται ανάμεσα στον έρωτα, στη φιλία και σε τάματα που κρατούν δέσμιες τις καρδιές και τα σώματα. Η αυτοδικία ή η σιωπή μπορεί να εξαγνίσει τις ψυχές;

Της Ελενας Νταβλαμάνου εκπαιδευτικού – συγγραφέα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου