Αναβίωση χορευτικού εθίμου στο Cosmote History HD

Τελευταία ενημέρωση: 2020-03-22, 14:45:03
Πλήθος κόσμου συγκεντρώνουν οι «Μάηδες»
Αναβίωση χορευτικού εθίμου στο Cosmote History HD

Οι Μάηδες της Μακρινίτσας σήμερα Κυριακή στο Cosmote History HD

Την αναβίωση του χορευτικού μιμητικού εθίμου οι Μάηδες της Μακρινίτσας φιλοξενεί η σειρά ντοκιμαντέρ του Cosmote History HD «Ο τόπος μου γιορτάζει» σήμερα Κυριακή στις 16:00.

Η νέα σειρά παρουσιάζει εντυπωσιακά έθιμα της Ελλάδας και παραδοσιακές γιορτές από κάθε άκρη της χώρας, που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στον χρόνο και ξεναγεί στις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και τα εθιμικά δρώμενα των τόπων. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει την εξέλιξη των παραδόσεων και των τοπικών εκδηλώσεων στον χρόνο και τη σύγχρονη αναπαράστασή τους.

Η έναρξη των παρουσιάσεων έγινε με το πρώτο επεισόδιο την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στο Λουτράκι Αλμωπίας, όπου την παραμονή των Χριστουγέννων αναβιώνει το λαϊκό έθιμο Κόλιντα Μπάμπω, που περιλαμβάνει κάψιμο ξύλων στην κεντρική πλατεία του χωριού και παραδοσιακό γλέντι γύρω από τη φωτιά.

Συνεχίστηκε με το επεισόδιο της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, που παρουσιάστηκε το καρναβαλικό δρώμενο των Μωμόγερων, που τηρείται σε οκτώ δημοτικά διαμερίσματα της Κοζάνης και είναι ενταγμένο στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στη Νάουσα Ημαθίας ακολούθησε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το επόμενο επεισόδιο. Θέμα οι πασίγνωστοι Γενίτσαροι και Μπούλες. Με ρίζες στην αρχαιότητα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες είναι από τα πιο γνωστά αποκριάτικα δρώμενα της Ελλάδας στη Νάουσα.

Το χιώτικο έθιμο της Μόστρας Θυμιανών Χίου προβλήθηκε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Επεισόδιο διάρκειας 48 λεπτών που ξενάγησε τους τηλεθεατές στη Χίο, στις φυσικές ομορφιές της και παρουσίασε το εθιμικό δρώμενο της Μόστρας.

Το επόμενο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στη Σκύρο για τον Γέρο, την Κορέλα και τον Φράγκο, από τα πιο διάσημα αποκριάτικα έθιμα της χώρας.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου ακολούθησαν οι Καζανιές στα Μαστοροχώρια των Ιωαννίνων. Το επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στο έθιμο Καζανιές, που αναβιώνει κάθε Νοέμβριο στα Μαστοροχώρια των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας. Το έθιμο περιλαμβάνει την παρασκευή του παραδοσιακού τσίπουρου, διαδικασία που καταλήγει σε γλέντι με όργανα και ρυθμούς της Ηπείρου.

Τέλος, την Κυριακή 15 Μαρτίου παρουσιάστηκε το έθιμο του Αη Στράτη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου στο χωριό Ρίζια του Εβρου. Η σειρά ξενάγησε και στο εθνολογικό μουσείο Θράκης, με πληροφορίες για τη λαογραφία και την ιστορία του τόπου.

 

Στη Μακρινίτσα

Σειρά έχουν πλέον οι Μάηδες της Μακρινίτσας. Η αναπαράσταση του εθίμου θα προβληθεί, όπως προαναφέρθηκε, σήμερα Κυριακή.

Ταυτόχρονα με την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο και στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.

Κινηματογραφήθηκε από εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων GV Productions τον περασμένο Μάιο, με βασικούς συντελεστές τον σκηνοθέτη Βίτωνα Μπεσδεμιώτη, αρχισυντάκτρια τη Μαρία Πολυχρόνη και διευθυντή παραγωγής τον Βασίλη Παπαδάκη, τους οποίους, μαζί με ολόκληρο το συνεργείο, φιλοξένησαν για μια εβδομάδα οι επαγγελματίες της Μακρινίτσας.

Οι Μάηδες αποτελούν μοναδικό δρώμενο με θέαμα και δράση, αλλά και με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Πρόκειται για μία από τις καθιερωμένες επί σειρά ετών εκδηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν ξεθώριασαν, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν με την έκδοση του πρώτου σχετικού με το έθιμο βιβλίου.

Ανδρες κάθε ηλικίας μεταμφιεσμένοι με το πρόσωπο καλυμμένο χορεύουν κυκλικά έχοντας στη μέση τον Μάη, νέο καταστόλιστο με λουλούδια. Το σώμα του είναι σκεπασμένο με κισσούς, δάφνες, αγιοκλήματα και τριαντάφυλλα, στο κεφάλι φορά στεφάνι από πολύχρωμα λουλούδια και κρατά το μαγιόξυλο, σκήπτρο φορτωμένο με λουλούδια και καρπούς, σύμβολο της ανανέωσης της φύσης και της ζωής. Γύρω του χορεύουν τα ζεϊμπέκια, με κόκκινα κεντημένα γιλέκα και σαλβάρια βράκες με φαρδιά ζωνάρια και ψηλά φέσια με φούντες μακριές. Υπάρχει και η νύφη, που είναι άντρας, ο χότζας με κελεμπία και σαρίκι, ο γύφτος και η γύφτισσα με καρβουνιασμένα πρόσωπα, ενώ δεν λείπει και ο αρκουδιάρης με την αρκούδα που είναι άντρες μεταμφιεσμένοι.

Ο θίασος συνοδευόμενος από ζωντανή παραδοσιακή μουσική, ξεκινά από το παλιό Δημοτικό Σχολείο, στη συνοικία της Αγίας Τριάδας, περνά από το κεντρικό τμήμα του παραδοσιακού οικισμού, χορεύοντας και τραγουδώντας, καλώντας τον κόσμο να ακολουθήσει, να πάρει μέρος στη γιορτή. Στην κεντρική πλατεία ο θίασος, που αποτελείται από 20 άνδρες, όλοι Μακρινιτσιώτες ντόπιοι, ο καθένας με τον ρόλο του, παρουσιάζει το λαογραφικό έθιμο των Μάηδων, που έχει τις ρίζες του στη δημοτική παράδοση και είναι συνυφασμένο με την ιστορία και την κοινωνική ζωή της Μακρινίτσας.

 

Παμπάλαιο έθιμο

Το έθιμο, σύμφωνα με την παράδοση του πηλιορείτικου λαού, γιορταζόταν παλιά για οκτώ μέρες. Οι Μάηδες, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, κατέβαιναν από τη Μακρινίτσα με τους ζουρνάδες και τα νταούλια στις 2 Μαΐου στις Σταγιάτες και συνέχιζαν στα άλλα χωριά του Πηλίου για να στήσουν και εκεί στις πλατείες το πανηγύρι τους. Στις 8 Μαΐου έπρεπε να επιστρέψουν στη Μακρινίτσα, στην πλατεία της Κακονάς για το πανηγύρι του Αη Γιάννη. Το χορευτικό μιμητικό έθιμο έχει βαθιές ρίζες. Αναβίωσε το 1957, με τη συμβολή του αείμνηστου προέδρου της Κοινότητας Σπύρου Κουϊκούμη και του Σταύρου Χατζησταμούλη, του πασίγνωστου Σταύρακα, και μετά από ορισμένες διακοπές συνεχίζεται με τη συμβολή και την προθυμία των κατοίκων της ώς τις μέρες μας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι Μακρινιτσιώτες στη διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής παράδοσης και της παραγωγικής ταυτότητας της περιοχής, πιστεύοντας ακράδαντα ότι αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Μακρινίτσας.

Οι οργανοπαίκτες μουσικοί, Γιάννης Καραμανιώλας στο νταούλι, Βαγγέλης Μπαντελάς και Ιάκωβος Μπαντιανούδης στον ζουρνά, θα εμφανιστούν στην προβολή σήμερα Κυριακή, η οποία συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική από οργανοπαίκτες μουσικούς και χορευτικά συγκροτήματα, αλλά και το κοινό που ολοκλήρωσε τη γιορτή με χορό, τραγούδι και γλέντι.

Παραδοσιακούς χορούς παρουσιάζουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Αθλητικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Το Ορμίνιο» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», ενώ την παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούν οι Νίκος Κερασιώτης κλαρίνο, Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα τραγούδι, Χρήστος Δασκαλόπουλος βιολί, Κωνσταντίνος Μούτος λαούτο – τραγούδι και η Αναστασία Λύτρα κρουστά.

«Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετική στιγμή για την περιοχή μας, που προβάλλει τον πολιτισμό του Πηλίου σε ολόκληρη την Ελλάδα και καλούμε τους συμπολίτες μας, που έτσι ή αλλιώς «Μένουν σπίτι», να μην τη χάσουν» τονίζουν οι Βολιώτες συντελεστές.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
5
=