ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντοκιμαντέρ με εικαστικό στίγμα

ντοκιμαντέρ-με-εικαστικό-στίγμα-155940

Αφιερωμένο στον αξέχαστο Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγο Θεολόγου

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Παλαιολόγος Θεολόγου: Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαγδάρη.

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγή του ιδρύματος Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων, που έχει τίτλο «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα – Παλαιολόγος Θεολόγου 1930 – 2017» αναφέρεται «στο ταξίδι ζωής του ανθρώπου που επιμένει επειδή γνωρίζει ότι προορισμός του είναι η ζωγραφική και η ταραγμένη ιστορική πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Σε αυτές τις δύο διαδρομές που κάποτε προχωρούν παράλληλες και κάποτε συγκρούονται, εξελίσσεται η πλοκή του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει έναν σημαντικό σύγχρονο ζωγράφο αλλά και το πώς επηρεάζει η Ιστορία τις ζωές των ανθρώπων και την καλλιτεχνική δημιουργία».

Ο ίδιος ο ζωγράφος Παλαιολόγος Θεολόγου αφηγήθηκε την ιστορία του στον σκηνοθέτη το 2010. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο μαζί με τις μαρτυρίες ανθρώπων της τέχνης (Ντόρα Λιβανού, Γιάννης Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Βάσια Καρκαγιάννη), της πολιτικής (Κώστας Πουλάκης), πολιτικών εξορίστων (Μανώλης Γλέζος, Μιχάλης Κουντούρης), κατοίκων του νησιού της Λέρου που ήταν τόπος εξορίας, καθώς και του γιου τού ζωγράφου Παναγιώτη και της καταδικασμένης σε θάνατο, την περίοδο του εμφυλίου, γυναίκας του, αποτελούν τα υλικά με τα οποία δομήθηκε η ταινία, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό και τα ξεχωριστά ζωγραφικά έργα του Παλαιολόγου Θεολόγου. Ιδιαίτερη έμφαση στο ντοκιμαντέρ, δίνεται στην ζωγραφική του πορεία και την αντανάκλαση της ζωής του στην τέχνη του.

Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λάγδαρης, την έρευνα ανέλαβε η Χρύσα Δραντάκη, ενώ συντελεστές του φιλμ είναι επίσης η Αθανασία Ξαφάρα, ο Ανδρέας Μιμαίος που συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική, ο Κώστας Ανέστης στην οργάνωση παραγωγής, οι Τάσος Νικολάου -Αποστόλης Χουλιάρας στη διεύθυνση φωτογραφίας, Cinegraph (post production).

Από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες του Βόλου, ο Παλαιολόγος Θεολόγου ήταν γνωστός στην κοινωνία του Βόλου για τους πολιτικούς του αγώνες, για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων, αλλά κυρίως για το καλλιτεχνικό του έργο, που παρουσιάστηκε σε πολλές εκθέσεις στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου, στη Νέα Ιωνία, στο Δήμο Ιωλκού, στην Κοινότητα Μακρινίτσας και για το οποίο τον έχουν τιμήσει οι δύο Δήμοι, η Νομαρχία Μαγνησίας, ενώ τα τελευταία χρόνια τιμητικές αναδρομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα της Λάρισας. Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Λάρισας, Βόλου και Νέας Ιωνίας Βόλου, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου