ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανός ο λαϊκός πολιτισμός

ζωντανός-ο-λαϊκός-πολιτισμός-155972

Συνεχίζονται τα μαθήματα εξ αποστάσεως από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας

Συνεχίζονται με επιτυχία τα δωρεάν μαθήματα e-learning για τον λαϊκό πολιτισμό από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτός». Το νέο εξάμηνο μάθημα που προστέθηκε είναι η ψηφιακή λαογραφία, ενώ συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος της θρησκευτικής λαογραφίας.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, τμήμα του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», υπό την εποπτεία του οργανωτικού γραμματέα δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη, έχει να επιδείξει, στους 26 μήνες της λειτουργίας της, πολύ ενδιαφέρουσα, όπως αποδείχθηκε και από τη συμμετοχή, και άκρως επιτυχημένη δραστηριότητα.

Η δράση αυτή της «Μαγνήτων Κιβωτός», έκανε την εμφάνισή της το πρώτο εξάμηνο του 2018. Εκτός των εξ αποστάσεως μαθημάτων για τη λαογραφία, που συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2018, το ετήσιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή εθνογραφία με την οπτική των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου» υλοποιώντας δράσεις επιμόρφωσης και στον άξονα της τοπικής ιστορίας.

Από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019 υλοποιήθηκε το εργαστήριο της ιστορίας με τον τίτλο «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο».

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε με την επιστημονική συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Σμυρναίου και του επίκουρου καθηγητή Φυσικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Κόλλια.

Για το χειμερινό εξάμηνο 2019- 20 προσφέρει το διά ζώσης πρόγραμμα «Τοπική ιστορία και ψηφιακά μέσα, αρχειακή εθνογραφία σε αρχεία τοπικής ιστορίας».

Τέλος, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» λειτουργεί η Λέσχη Αφήγησης Βόλου, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Νίκου Βαραλή, και υποδέχονται τις φίλες και τους φίλους της αφήγησης σε μηνιαίες συναντήσεις αφήγησης, με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων.

Νέο μάθημα

Το νέο μάθημα ψηφιακή λαογραφία α’ κύκλος, υλοποιείται και πάλι με την συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το μάθημα θρησκευτική λαογραφία, δ’ εξάμηνο, β’ κύκλος, εαρινό εξάμηνο 2019-20 προσφέρεται με επιστημονικό υπεύθυνο τον Μανόλη Γ. Βαρβούνη, καθηγητή Λαογραφίας και πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, τμήμα του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο τριετούς κύκλου σπουδών «Εισαγωγή στην επιστήμη του λαϊκού πολιτισμού» για το εαρινό εξάμηνο του 2019-20 θα προσφέρει ένα νέο εξαμηνιαίο μάθημα.

Το πρόγραμμα του ε’ εξαμήνου σπουδών (εαρινό 2019-20) με τίτλο «Ψηφιακή λαογραφία», προσφέρεται για πρώτη φορά (α’ κύκλος) και έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον διδάκτορα Ψηφιακής Λαογραφίας και μεταδιδακτορικό ερευνητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρο Γ. Καπανιάρη. Οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 120. Το μάθημα διερευνά ένα καινούργιο ερευνητικό πεδίο της λαογραφίας, αυτό της ψηφιακής λαογραφίας, σε σχέση με την εκπαίδευση και την παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.

Οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, τα διαδραστικά μέσα του διαδικτύου και οι εμπλουτισμένες ψηφιακές διδασκαλίες αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της νέας προσέγγισης.

Πρόγραμμα εξ αποστάσεως

Ηδη έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί από το τριετές πρόγραμμα «Εισαγωγή στην επιστήμη της λαογραφίας» για το Α’ εξάμηνο με τίτλο «Εισαγωγή στη λαογραφία» (α’ και β’ κύκλος) με επιστημονικό υπεύθυνο τον τ. καθηγητή Λαογραφίας Δ.Π.Θ. Μανόλη Γ. Σέργη και το Β’ εξάμηνο με το μάθημα «Σύγχρονοι Ορίζοντες των Λαογραφικών Σπουδών (φύλο, διαδίκτυο, σχολείο)», (α’ και β’ κύκλος) με επιστημονική υπεύθυνη την ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Μαρία Γκασούκα και το Γ’ εξάμηνο με τίτλο «Φιλολογική λαογραφία (α’ και β’ κύκλος) με επιστημονικό υπεύθυνο τον τ. καθηγητή Λαογραφίας Δ.Π.Θ. Μανόλη Γ. Σέργη

Σκοπός του συγκεκριμένου καινοτόμου εξ αποστάσεως προγράμματος για τη λαογραφία είναι να επιμορφώσει τους συμμετέχοντες σε πεδία του λαϊκού πολιτισμού, αλλά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η επιστήμη της Λαογραφίας δεν είναι μια στατική επιστήμη, αλλά συνεχώς εξελισσόμενη, που καταγράφει και ερμηνεύει τις νέες όψεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της λαϊκής δημιουργίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος οδηγεί σε χορήγηση βεβαίωσης του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εξαμηνιαίων μαθημάτων (συνολικά έξι) οδηγεί σε πιστοποιητικό παρακολούθησης του τριετούς προγράμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου