ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λέσχη αφήγησης στον Βόλο

λέσχη-αφήγησης-στον-βόλο-160917

Συνάντηση της λέσχης αφήγησης Βόλου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, που προβλέπουν την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της συγκεκριμένης δράσης της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Η λέσχη αφήγησης Βόλου, ακόμη μια εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», έκανε την έναρξη των δραστηριοτήτων της τον Σεπτέμβριο 2019. Οι λίγοι φίλοι των ιστοριών στην αρχή συνεχώς αυξάνονται. Ενδεικτική είναι η αναζήτηση νέου μεγαλύτερου χώρου και διαφορετικής ημέρας, γεγονός το οποίο έγινε δύο φορές.

Η πρώτη αφήγηση έγινε από τον υπεύθυνο της λέσχης Νίκο Βαραλή. Αφηγήθηκε ιστορία που έρχονταν από παλιά και μιλούσε για κοράκι του Πηλίου που κατάλαβε ότι οι άνθρωποι που μοιράζονται τις ιστορίες, είναι διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους. Στη συνέχεια η Αγγελική Θάνου, με το μοναδικό της τρόπο, αφηγήθηκε ιστορία από τον Λούκιο Απουλήιο, τον επιλεγόμενο πλατωνικό και σοφιστή, από τον Πλάτωνα και αφορούσε στον μύθο του έρωτα και της ψυχής. Η Βάσω Βαρδούλη ιστορία που απέσπασε από διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού. Η Μαρία Αγγέλου αφηγήθηκε παραδοσιακό παραμύθι θησαυρισμένο από προφορικό υλικό της μητέρας της.

Ο Κώστας Σταμούλης παρουσίασε έθιμο από την περιοχή της Αμφισσας και αφηγήθηκε ιστορία που συνδέεται με αυτό. Η μοναδική Μάρω Αισώπου κράτησε για το τέλος υπέροχο παραμύθι από το Πουέρτο Ρίκο.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εργαστήρι αφήγησης από τον Δημήτρη Προύσαλη, υπεύθυνο του φορέα «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και ήδη οι θέσεις έχουν κλειστεί από τους συμμετέχοντες. Η ημερομηνία και ο τόπος θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Στόχος της λέσχης αφήγησης Βόλου είναι η διάσωση της προφορικής παράδοσης, αλλά κυρίως οι άνθρωποι να βρίσκονται μαζί σε χώρο που δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές αλλά μόνον άνθρωποι που κοινωνούν ιστορίες που έρχονται από χρόνια παλιά για να δώσουν τρόπο ερμηνείας του κόσμου και των ανθρώπων, ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο της λέσχης Νίκο Βαραλή στο τηλέφωνο 6995772993.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου